Елитни майки са тези, които са получени в резултат на някаква селекционна дейност, и на които им се знае родословното дърво както по майчина, така и по бащина линия. Това с бащината линия изисква оплождане в изолирани оплодни пунктове, каквито в България НЯМА. Алтернативата е да се използват апарати за изкуствено осеменяване, каквито в България има не повече от 10, от които 6 нови са при мене и 1 при доцента (видях го - захвърлен в ъгъла и прашясал от дълго бездействие).
Племенни майки са тези майки, които са дъщери на някоя елитна майка, но за бащата нищо не се знае, защото там в небето има всякакви търтеи, а за региона на България тези търтеи обикновенно са КУЧА МАРКА. Уж закона изисква едни 5 километра радиус за пчелините с племенни майки, но нали вече стигнахме до извода, че това изискване е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СПАЗИ.
И последния вид майки са КУЧА МАРКА - при тях нищо не се знае за родословието нито на бащата, нито на майката. Това са всъщност майките, които повечето пчелари си правят сами, и с които обикновенно пчеларстват. Сред тези майки от време на време се случат и хубави, но повечето са ПОСРЕДСТВЕНИ - снасят някакви яйца, но не много, пчелите им носят някакъв мед, но не много и т.н.
Аз съм в състояние да предлагам и от ТРИТЕ ВИДА майки, като единствено пазара ще е този, който ще ме насочи в каква посока да се развивам и да наблягам. Заятова и в момента правя пазарно проучване, събирайки заявки на такъв ранен етап. И до момента проучването говори, че хората проявяват ЖИВ ИНТЕРЕС към ЕЛИТНИТЕ МАЙКИ, осеменени изкуствено, стига те да са достатъчно евтини. Това означава, че вече има хора, които са ОСЪЗНАЛИ необходимостта от качествени майки от КАЧЕСТВЕНИ ПОРОДИ, и в момента правят първи плахи стъпки с цел проверка на това дали тези майки наистина са по-добри.

Цитат