Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 193

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Чета и немога да се начудя на някои хора,да погледнем друг сектор във животновъдството може ли да сравните един Холнщаин и наще черно-шарени крави просто няма база за сравнение едната порода дава 16-18 тона мляко за лактационен период а другата 6-8 тона дори и да ги скъсаш от хранене и гледане е правете си изводите сами.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Чета и немога да се начудя на някои хора,да погледнем друг сектор във животновъдството може ли да сравните един Холнщаин и наще черно-шарени крави просто няма база за сравнение едната порода дава 16-18 тона мляко за лактационен период а другата 6-8 тона дори и да ги скъсаш от хранене и гледане е правете си изводите сами.
    Супер пример за сравнение.Много ясно и точно казано 6+
    Милен Михов

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Ти не знаеш ли че пчелата не е податлива на селекция? На добрия пчелар, и калпави майки да му дадеш, пак ще извади по 110кг от рапицата от семейство. Ако никой от вас не е сънувал подобен добив, то вината не е в пчелите (или майките), а в пчеларите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    14.10.2014
    Пчеларски район
    зона Добрич
    За мен има значение какво гарантира г-н Матеев с неговите майки, а той нищо не гарантира до момента в неговата оферта, а само предлага условия ?! Трябва, както е например в немските или австрйските сертификати да се гарантират определени показатели и да са сигурни хората, че получават нещо по-добро и няма нищо лошо, че "родопчанката" отишла на май**та си, щом има нещо по-добро от нея. Тогава мога да му дам и по-добра цена от тази която иска.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Picture.jpg
Прегледи:      305
Размер:	188.3 KB
ID:	2832

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно така - много е важно какво ще се гарантира и какво - не. Това, което още от сега мога да гарантирам, е:

1. ЗДРАВИ, а не нозематозни майки. В момента всичките ми пчелини са с безупречен здравен статус. Мисля и за в бъдеще да го запазя такъв. За да се случи това не правя никакви икономии в профилактичните мерки и третирания. Например не съм пропускал пролет или есен, в която профилактично да третирам против вароа или нозематоза. И да чукна на дърво - пу-пу - до момента аз болест не съм виждал в моите семейства. Никаква, ама наистина никаква болест - пу-пу - да не ми е уроки.

2. За изкуствено осеменените майки мога да гарантирам РАСОВА ЧИСТОТА. Това е така защото както майката, така и бащата ще бъдат контролирани от мене.

3. За свободно оплодените майки мога да гарантирам, че майката на майката ще е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ по признака БРОЙ СНЕСЕНИ ЯЙЦА (СИЛА НА СЕМЕЙСТВОТО) от около 2000 други майки (семейства).

Това е засега. За в бъдеще, когато започне истинската селекция, тогава ще мога да гарантирам и РОДОСЛОВНО ДЪРВО с параметри на родителите до N-тото коляно.

Ха-ха - ще мога да гарантирам и ОПИТИ ЗА СЪОБРАЗЯВАНЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ПАЗАРА. Ще се развивам в посока, която пазара сам ще ми посочи. Ще развивам линии, които пазара сам ще ги иска.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно така - много е важно какво ще се гарантира и какво - не. Това, което още от сега мога да гарантирам, е:

1. ЗДРАВИ, а не нозематозни майки. В момента всичките ми пчелини са с безупречен здравен статус. Мисля и за в бъдеще да го запазя такъв. За да се случи това не правя никакви икономии в профилактичните мерки и третирания. Например не съм пропускал пролет или есен, в която профилактично да третирам против вароа или нозематоза. И да чукна на дърво - пу-пу - до момента аз болест не съм виждал в моите семейства. Никаква, ама наистина никаква болест - пу-пу - да не ми е уроки.
    За да си още по-сигурен, може да вземеш проби от пчелина, в който ще развъждаш и отглеждаш майки и да ги изпратиш в лаборатория за изследване.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от arahna87 Виж публикацията
    За мен има значение какво гарантира г-н Матеев с неговите майки, а той нищо не гарантира до момента в неговата оферта, а само предлага условия ?! Трябва, както е например в немските или австрйските сертификати да се гарантират определени показатели и да са сигурни хората, че получават нещо по-добро и няма нищо лошо, че "родопчанката" отишла на май**та си, щом има нещо по-добро от нея. Тогава мога да му дам и по-добра цена от тази която иска.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Picture.jpg
Прегледи:      305
Размер:	188.3 KB
ID:	2832
    Този "сертификат" няма никаква стойност. Мога да си го сложа на стената, че да си гледам снимка на майката, но само толкова. Веднага пускам принтера да загрява и ще ти изкарам толкова сертификати, колкото ти душа иска, че и ще ги подпиша, подпечатам и отново нямат никаква стойност.
    Това със сертификатите е една малка заблуда и затова се обаждам по темата. Сигурно повечето хора знаят, но пак да кажа, че нашият БДС е 100 пъти по-добър и с по-високи изисквания от това дето ни беше вкарано. Идеята беше чуждите фирми да покриват нашия стандарт БДС(не става дума за пчеларството) и по този начин да направят вноса на стоки и услуги по-лесен, а износа по-труден.
    Примерно какво значи ISO 9001:2008 пълна пародия

Ами ето какво значи на прост език -> ЛИНК
    Тоест това ISO е смешно и изобщо нищо не ни гарантира като потребители и колкото и да се кичат с него фирмите, то този лист хартия става само за WC-то.
    Ако се вкара стандарт за майката и има някаква тежест, то той ще е само в полза на картела и никога няма да е в полза на пчеларите. Този мач съм го гледал и съм го играл и...файда няма.
    Най-голямата гаранция може да бъде само името на производителя. Всичко друго е заблуда! Ако имаш добро име ще продаваш, ако ли не - фалираш. Сега просто издават един лист хартия и "гарантират", че майките са Родопика, а това е точно както го описах по-горе(измама). Кой издава този сертификат - монополист, а кой го ползва - картела.

Моля мнението ми да бъде изтрито след 1-2 дена(това е обява).
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    господин Матеев във фейсбука група ПЧЕЛИН ти коментират темата може да я видиш и да си искараш полезни съвети за теб самия(ако имаш желание де)

Наблюдател
    Регистриран
    23.03.2013
    Моля да ме запишете за 5бр.Бъкфаст.Кога планирате да започнат доставките?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз искам да попитам колегите , които предлагат различни породи майки. Според закона за пчеларството в България е забранено да се внасят или произвеждат породи майки и пчели, различни от местната порода пчели. Какво мислите по въпроса ?
    Не е лошо във форума да се публикува ЗАКОНА, за да може всеки потребител или гост да може да го прочете.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •