господин Матеев във фейсбука група ПЧЕЛИН ти коментират темата може да я видиш и да си искараш полезни съвети за теб самия(ако имаш желание де)
господин Матеев във фейсбука група ПЧЕЛИН ти коментират темата може да я видиш и да си искараш полезни съвети за теб самия(ако имаш желание де)
Моля да ме запишете за 5бр.Бъкфаст.Кога планирате да започнат доставките?
Аз искам да попитам колегите , които предлагат различни породи майки. Според закона за пчеларството в България е забранено да се внасят или произвеждат породи майки и пчели, различни от местната порода пчели. Какво мислите по въпроса ?
Не е лошо във форума да се публикува ЗАКОНА, за да може всеки потребител или гост да може да го прочете.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Според мен и при двете нарушения - риска е доста голям.
А коя порода е МЕСТНА? Посочи ми в кой нормативен документ го пише това?
Ако не го посочиш, значи всеки може да си тълкува думичката МЕСТНА както си иска. Аз например я тълкувам като ЕВРОПЕЙСКА - все пак България е в континента ЕВРОПА (географски) и е член на Евросъюза (политически и икономически).
Точно така като държава членка на евросъюза ние трябва да се съобразяваме с неговото законодателство а според него в момента по този начин се нарушава свободното движение на животни, стоки и т.н. С една дума законодателството на евросъюза може да си внесеш свободно от всяка една страна членка на евросъюза стига да е придружена с нужния сертификат или не е от някой държава в която е обявена карантина
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Изчетох фейсбук темата и в нея не открих нищо ново - стандартните двама-трима критикари, търсещи под вола теле. Добре че гласът на разума (на всички останали пчелари) надделява дори и във Фейсбук.
Та във Фейсбук към мене има две основни обвинения:
1. Че съм некомпетентен (новобранец, вчерашен пчелар и т.н.)
2. Че ще предизвикам едва ли не потоп в България с тези 5 раси пчелни майки, които предлагам
По първия въпрос няма да отговарям, защото такова нещо може да бъде написано само от комплексар. Само такъв човек е склонен да си мери п..ката и да се самоизтъква, обвинявайки някой друг непознат човек в некомпетентност за нещо, което дори и той не знае какво е то.
По-важен е отговорът на втория въпрос:
Наистина в момента в България има ПЪЛЕН ХАОС с породите, линиите и отродията пчели, с които се пчеларства. Това не съм го предизвикал аз - то си съществуваше и преди да стана пчелар. Аз само го констатирах този факт. Причината за този ХАОС според мене може да се търси в доцента и в НРАП. Те не си изпълниха задачата, за която бяха създадени. Те не предлагаха КАЧЕСТВЕНИ МАЙКИ, в резултат на което на много пчелари им писна и те започнаха да търсят алтернативи. И ги намираха тези алтернативи в нелегален внос преди всичко на ИТАЛИАНКИ, КАРНИКИ и БЪКФАСТ майки. Небето постепенно се напълни с търтеи-мелези "куча марка" - всякакви кръстоски с всякакви непредсказуеми качества. Та това в момента е генетичния материал, с който оперира българския пчелар. Всяка наша излетяла за оплождане майка се връща заредена със сперма "куча марка" от 10-12 РАЗЛИЧНИ генетични мелези. И после се чудим защо половината пчели в кошера са жълти, другата половина сиви или черни, но всичките са агресивни, ройливи и ги мързи да работят........
Това положение НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРАВЕНО със закон. Докато съществуващите монополисти предлагат НЕКАЧЕСТВЕНИ или БОЛНИ МАЙКИ, обикновенните пчелари ще продължават да търсят алтернативи, нарушавайки закона. Единственият начин нещата да се подобрят е някой майкопроизводител да започне да предлага КАЧЕСТВЕНИ МАЙКИ. Няма значение дали те са КАРНИКА, МАКЕДОНИКА или измислената РОДОПИКА. Важното е НАИСТИНА ДА СА КАЧЕСТВЕНИ и наистина да са селекционирани по ПРОДУКТИВНИ ПРИЗНАЦИ. Само тогава пчеларите биха ги купували ДОБРОВОЛНО и само тогава биха спрели да си правят експерименти с разни ИТАЛИАНКИ и други чужди породи.
Във все още действащия закон е записано точно и ясно.
Публикувай закона, за да го прочетат всички , за да им стане ясно.
Тази порода, която се произвежда в лицензираните лаборатории и тн.
Не искам да влизам в спорове, четох закона и затова зададох този въпрос.
Иначе закона никой не го спазва по който и да е член, това е ясно.
Според мен, качеството на майките и добрите линии, които се произвеждат от майкопроизводителите биха били качествени само чрез прилагане на изкуствено осеменяване, но от екип специалисти и в оборудвани лаборатории, а не от всеки самозванец, който си е купил апарат за ползване в домашни условия и се бие в гърдите, че е специалист в тази област.
Съвсем не е записано точно и ясно. Използваният термин е МЕСТНИ ОТРОДИЯ !!! Трябва да знаеш, че се побърках да търся тълкование на този термин, и не намерих нищо друго, освен бълнуванията на доцента, които обаче се посрещат на нож от повечето български и световни учени.
Ето текста на спорния член:
Чл. 18. (1) В Република България се отглеждат само местни отродия пчели и/или вътрелинейните им и междулинейните кръстоски.
(2) Селекцията и репродукцията в пчеларството се извършва от развъдни асоциации, получили разрешение по чл. 29, ал. 1 от Закона за животновъдството.
(3) Развъдните асоциации по ал. 2 извършват дейностите си под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
Ето пълния текст на последната версия на Закона за Пчеларството: ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАР.rar
Доколкото зная, от сто години в БГ се работи с КАРНИКА. За мен това е МЕСТНА ПЧЕЛА. Тя е приспособена точно за нашия регион и климат. В старите вестници си го пише, а и преди демокрацията наистина е имало действащи лаборатории и институти в БГ, които много сериозно са работили по създаването и развитието на местната ни пчела. Италианката си е за друг район и климат, бъкфаст - за съвсем друг, африканската за съвсем различен. Всяко едно кръстосване може да е ефектно при първото поколение, но след това си става пълна боза, когато се омешат гените.
Аз не съм съдник, просто коментирам, всеки си има глава на раменете и да си взима сам решение.
Вече нещата са изпуснати, тотално омешани. Пчелите са тотално МЕТИЗИРАНИ, както говори и пише д-р Ангел Грънчаров.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))