Аз отворих темата за пазара на отводки и майки и като гледам от последния постинг ще си дойдем на думата ,а тя е че държавата с пчеларската програма раздвижва пазара но когато свършат парите или по точно когато спрат парите пазарът ще е този ще купи 2 майки онзи 5 майки .Сто процента съм сигурен ,че много колеги влизащи в форума ще кажат ,че са доволни от майките си и как да е другояче като колегата се похвали ,че от лежак е взел 100 кг . ,а нека каже как си произвежда майките аз това което разбрах от свищеви маточници в края на сезона нека си каже мнението колегата дали според него майката е решаваща или мястото където се намира пчелина .Аз лично се уверих ,когато направих друг пчелин като разстоянието е 3,4 км. с майки произведени само от мен ,че разликата е огромна и това качествена майка като се каже не означава сигурен добив и интелигентните пчелари ще предпочетат да си правят собствена селекция не защото няма да им се дават пари ,а защото ще зависят само от себе си.И отново за мястото масово пчелините са в селата ,а там не е най доброто място най доброто е до пашата.