Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 31 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 306
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Радо, как ме виждаш мен като милионер от продажбата на елитен разплоден материал? Да зарибя хиляди пчелари да станат майкопроизводители, да им пробутам там по няколко майки за няколко стотин евро и да им гледам сеира? Всъщност за толкова години усилия, ако събера постигнатото при няколкото човека, я сглобя един пчеловъд, я не. Всеки се дърпа и чака на готово

Ако пък имаш предвид че посредством програмите се внуши на хората представата че с пчеларство ще живеят супер охолен живот, и започнаха да се продават масово отводки фабрикувайки съботно-неделни пчелари в професионалисти ( ленинския соцоалистически модел - от ралото с воловете на нивата, хоп - началник във завод), да съгласен съм - балонът рано или късно ще се спука. НО това няма да доведе до срив във сектора, а точно обратното - до неговия напредък, тъй като производителите на отводки и майки ще трябва да се изкачат едно стъпало нагоре ( тласкани от конкуренцията), ако искат да останат в бизнеса.

Така е при всяко едно състезание - не може всички спортисти едновременно са станат олимпийски шампиони. Дали пазарът е наситен - НЕ, просто му предстои реформа. Майките ще започнат да бъдат продавани не защото на някой пчелар му умряла майката, а защото иска да си повиши добивите или пък иска да изпита по-голямо удоволствие от пчеларстването. В момента почти всеки пчелар смята че майките които са в момента в кошерите му са по-добри или не се различават, от тези които би могъл да си купи. Почти всеки пчелар смята че може сам да си произведе (или че пчелите сами си правят) по-хубави майки , от тези които може да си купи. Е, ТОВА Е НА ПЪТ ДА СЕ ПРОМЕНИ.

Търговията на майки при свободния пазар функционира ИМЕНННО ЗАЩОТО, човек не може да си произведе сам в домашни условия най-добрите възможни майки. По същата причина повечето от нас си купуват коли, телевизори, дрехи и т.н., които НЯКОЙ ДРУГ е произвел, вместо да си ги направят сами. За да произвеждаш качествен продукт са нужни познания [как фукционира пчелното семейство, поне основни познания по генетика и селекция- как да вземаш правилни решения, как да поддържаш пчелите в добро здравословно състояние, как продуцията да покрива здравните стандарти] и технически възможности [ голям брой кошери, инстументално осеменяване и/или изолиран оплоден пункт] и усет/талант/въображение...

Западните фирми ( в пазара на майки) функционират благодарение на работна ръка. Въпреки това явно работниците в една фирма явно си вършат по-добре работата от тези в друга, щото едните са водещи в бранша, а други са просто пълнеж
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Ей то голяма тайна. Тихо Тихо да не я чуят много хора.
    Матеев, от повече от година се подготвяш да заемеш тази ниша и имаш вече всичко необходимо. Как сега искаш някой да е преди теб за да докаже, че не си чеши езика. Искам да ти кажа, че може би ти си единствения милионер в този форум и аршина с който мериш е малко по различен от нашия. Аз примерно съм вложил всичките си спестявания и съм взел и малко заеми. Влагам всеки изкаран лев и се лишавам от много неща за да се развивам. Защо си мислиш, че не искам апарат за изкуствено осеменяване? Просто не мога да си го позволя и това прави ли ме половин човек?
    Не ми се сърди, но това "нямам пари" звучи като оправдание. Най-големите наши постижения сме ги постигали ИМЕННО БЕЗ ПАРИ или по-точно с ЧУЖДИ ПАРИ. Мога да разкажа истински истории. После се появиха и наши пари, и започна да набъбва списъка с грешни инвестиции, водещи предимно до загуба, но това е друга история - лесно спечелените пари лесно се и губят. Важното е друго - когато човек има добра идея и добре направен БИЗНЕС ПЛАН, сравнително лесно може да се намери РИСКОВ КАПИТАЛ за неговото реализиране. По света има хиляди БИЗНЕС АНГЕЛИ (хора с много пари, но без идеи), както и РИСКОВИ ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ. Има и разни програми както на национално ниво, така и на европейско. Просто човек трябва да ги следи тези неща. Например знаеш ли, че има европейски (не български) програми за иновации, при които се дават 50 000 EUR само за една добре разписана идея, и ако я утвърдят, дават до 1 000 000 EUR за нейното реализиране? По информационната система за пчеларството аз ще кандидатствам по тази програма и шанса да ме финансират е 99%, съдейки по това за какви други глупости дават пари.

Искам да разкажа за соларните системи - там спечелих над милион не защото бях най-умния или защото имах пари (тогава нямах пари), а защото БЯХ ПЪРВИ. Бях първия, които осъзна потенциала на този бизнес. Създадох соларен форум - първия и към днешна дата единствения. Нямах компетенции - то по него време никой ги нямаше. От единия екран четях какво пише в интернет и на другия екран пишех във форума. Учех се в движение и създадох личен имидж. Впоследствие дойде време да се правят слънчево-енергийни одити - така го реши законодателя. Изкарах 100 безсънни нощи и измислих първия в България Слънчево-енергиен одит - 70-80 листа с текст, графики и изчисления. Нямаше откъде да гледам - сам си го измислих всичко. Никой по това време не знаеше как се правят одити. Аз направих първия и всички фирми започнаха да ме копират. После дойде време да се правят проекти за слънчеви централи. Пак никой не знаеше как трябва да изглежда този проект. Пак 100 безсънни нощи и пак започнаха да ме копират. Направих на клиенти няколкостотин проекта. Бях най-скъпия проектант, но въпреки това клиентите идваха при мене, защото разчитаха на добри компетенции. После дойде времето да се правят проекти и бизнес-планове за ДФЗ. Пак бях един от първите, пак 100 безсънни нощи и т.н и т.н. После дойде времето да се правят централите и да се внасят стотици контейнери с модули. После .............. Абе историята е много дълга.........

В цялата тази история нямаше или почти нямаше вложени МОИ ПАРИ. Имаше само ЕНТУСИАЗЪМ и МНОГО МНОГО РАБОТА и ....... вложени повече от 5 години от живота ми - ден и нощ, събота и неделя. Имаше и ВЯРА, че се движа по правилния път. Tsc1 е свидетел - той присъствува в соларния форум от момента на неговото създаване и всичко това го е видял с очите си.

Поуката:
    Парите не са най-важното нещо в един бизнес !!! Ако има добра и работоспособна идея, пари за нейното реализиране винаги ще се намерят. Не казвам, че е лесно, просто казвам че ДОБРАТА ИДЕЯ е по-важна от парите. Парите са следствие, парите са средство. Има хора с пари и без идеи, и те са готови да финансират рискови начинания срещу някакъв малък процент от бизнеса (около 20%). Има и банки разбира се, но те искат залози на лично имущество, докато бизнес-ангелите и рисковите инвестиционни фондове искат само един много добре направен и УБЕДИТЕЛЕН бизнес-план.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Пазарът се движи от това дали има търсене ,а моята прогноза е търсенето да намалее просто хората нямат пари и всеки търси да мине ако може без пари говорим за България ако някой има намерение да излиза на външния пазар ОК пожелавам му успех.А дали човек може да си произведе добри майки всеки може да се опита да си прави селекция в своя пчелин и ще бъде много повече доволен от това да купи нещо и то да се окаже некачествено.И това за коли ,телевизори,дрехи и т.н. мисля ,че не е удачен пример.Това за повишаването на добивите съм съгласен ,че зависи от майката но най много зависи от мястото на пчелина от наличните паши ако пък се занимаваш с подвижно тогава изобщо не се занимаваш да правиш майки и всичко купуваш.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Радо, само за момент се опитай да повярваш, че има хора които мислят по начин, различен от твоя, и действуват по начин, различен от твоя. И ........ успяват да постигнат много повече именно защото мисленето им не е ограничено от догми от типа "това не е възможно"........

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Аз не съм казал ,че нещо е невъзможно просто правя прогноза и само времето ще покаже дали съм прав.И пожелавам успех на всеки независимо с какво се е заел ако мога да помогна с нещо съм винаги готов да го направя.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Това е темата за отводки аз ще кажа моето мнение за пазара на отводки мисля ,че пазара вече е пренаситен с производители на отводки и майки и ще се получи това, което се получи при пъдпъдъците първоначално се зарибяват хората и производителите на разплоден материал печелят неимоверно много и накрая пазарът се срива ,а хората очакващи големи и лесни печалби фалират и всичко приключва.Не са мои думи за залагането на един кон особено ако се отнася за производство на отводки и майки провалът е много близо и само качеството гарантирано с името си е начин да се успее.Това ,че някои работник на заплата ще свърши дадена работа не е гаранция за качество.Тази необикновена година ще допринесе за срива на пазара това е прогноза ,а както знаете прогнозите не винаги се сбъдват.
    Как точно сметна, че пазара е пренаситен?
    Интересно ми е дали не си родил нов метод виждащ години напред в бъдещето или си станал врачка.
    Това което описваш на прост език му викаме БАЛОН.
    Трябват условия за развиването на балон.
    Най-често предлагането надвишава няколко пъти търсенето, но това не е единственото условие.
    Трябва пазара е с тенденция за свиване, а производството да се увеличава.
    Тоест двете страни вървят в противоположни посоки.
    Производството трябва да е на саниратния минимум печалба или леко на загуба (поне).
    В момента когато предлагането изпревари търсенето, а цена на разходите надвиши пазарната цена на продукта се пука балона.
    Всеки балон има инерция и производителите не спират рязко или балона не се пука веднага.
    Трябва време пазара да реагира и това няма как да не се случи.
    Дори най-бързо реагиращите пазари имат забавяне и колкото повече участници има на пазара, то толкова повече забавяне има.
    Произвотелите започват за свалят цените, защото си мислят, че проблема е в цената, а не в търсенето.
    Вече съм обяснявал колко бавен и слаб е ефекта от промяна в цената - абсолютно безсмислено действие.
    Вътрешният пазар на мед е пренаситен и това се вижда много ясно.
    Това ще е и причината много пчелари да се откажат след време и пак забавянето е много голямо както го описах горе.
    ТУК ОБАЧЕ СЕ ВКЛЮЧВА ИЗНОСА!
    Като знаем колко мед отива на външния пазар и колко незначителен е вътрешния...сметките се променят.
    Затова казах, че се радвам, че ги има изкупвачи,прекупвачи и преработватели.
    Те забавят лодката от потъване.
    Виждат, че другата страна(пчеларите) не са доволни, но продължават да режат клона на който седят.
    Когато производителя не е доволен от един канал за пласмент, то той търси друг.
    И в края на всичко...самите фирми ще съжаляват за действията си.
    Така се прави бизнес само в страна от третия свят!
    Няма как да продължава това защото винаги когато едната страна се чувства измамена или в неравностойно положение, то следват промени и то болезнени.
    Че външния пазар е важния и за това трябва да се притесняваме.
    От проблеми във външния пазар може да започне верижна реакция и да повлече и майкопроизводители и пчелари и дърводелци и всички свързани с пчеларството.
    Насищането с майки и отводки не е проблем!
    Това ще засегне майкопроизводителите, а не пчеларите.
    Когато майкопроизводителите имат наситен пазар какво ще направят?!?!
    Ще намалят цената! - Ефекта от това ще е евтини майки за пчеларя!
    И чак след това ще почнат да търсят други пазари!
    Малките майкопроизводители ще изгорят и ще останат само тези с достатъчно акъл в главата да си направят сметките правилно.
    Вътрешният пазар за майки е само за пълнеж!
    Тук трябва да се продават майките дето са в излишък, а не да се разчита на този пазар.
    Вътрешния пазар е опора на която да стъпиш и да не търпиш загуби или затваряне на пари при смущения във външната търговия.
    Почти винаги се произвежда в излишък с цел да имаш буфер.
    Този излишък, ако си направят сметките правилно ще го реализират на вътрешния пазар.
    Трябва да започнат да продават на много ниски цени с цел да не влязат чужди фирми.
    ЗАТОВА СЕ ПАЗИ ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!
    Има български фирми продаващи с минимум печалба(дори и на загуба) точно с тази цел.
    Това, че ще изгорят няколко майкопроизводители не е пукане на балон, а пазарна чистка.
    Отводките са още по-лесни, защото нямат срок на годност и срок за реализация.
    Майките като не ги продадеш ще трябва да ги вложиш в семейства, да затвориш още пари или най-лошия вариант е да ги бракуваш.
    Отводките като не ги продадеш имаш вариант да ги запазиш за другата година.
    Ще имаш разходи, но ще имаш и приходи от мед, а и семейството ще е с много по-висока цена.
    Варианти има много, само да си отвориш очите и да търсиш.

Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Майките ще започнат да бъдат продавани не защото на някой пчелар му умряла майката, а защото иска да си повиши добивите или пък иска да изпита по-голямо удоволствие от пчеларстването. В момента почти всеки пчелар смята че майките които са в момента в кошерите му са по-добри или не се различават, от тези които би могъл да си купи. Почти всеки пчелар смята че може сам да си произведе (или че пчелите сами си правят) по-хубави майки , от тези които може да си купи. Е, ТОВА Е НА ПЪТ ДА СЕ ПРОМЕНИ.

Търговията на майки при свободния пазар функционира ИМЕНННО ЗАЩОТО, човек не може да си произведе сам в домашни условия най-добрите възможни майки. По същата причина повечето от нас си купуват коли, телевизори, дрехи и т.н., които НЯКОЙ ДРУГ е произвел, вместо да си ги направят сами. За да произвеждаш качествен продукт са нужни познания [как фукционира пчелното семейство, поне основни познания по генетика и селекция- как да вземаш правилни решения, как да поддържаш пчелите в добро здравословно състояние, как продуцията да покрива здравните стандарти] и технически възможности [ голям брой кошери, инстументално осеменяване и/или изолиран оплоден пункт] и усет/талант/въображение...

Западните фирми ( в пазара на майки) функционират благодарение на работна ръка. Въпреки това явно работниците в една фирма явно си вършат по-добре работата от тези в друга, щото едните са водещи в бранша, а други са просто пълнеж
    С цялото ми уважение(казвам го искрено) ще има да чакаш.
    Много време ще мине докато започнем да купуваме майки за по-добро качество.
    В тази държава още сме с век назад в повечето сектори.
    Няма да ти давам примери, то се вижда само да излезеш на улицата.
    Това ще се случи когато започнем да се борим за паша или имаме много пчелари, а пашата не стига.
    Или трябва да опрашваме масиви, а там се търси силно семейство в студените месеци.
    Този с най-добрата майка печели.
    При толкова много пчелари, то няма начин външни фирми да не се пробват на нашия пазар.
    Сърбите ще са първите или Румънците, защото са в ЕС и Гърците не са за подценяване, но само времето ще покаже.
    Цените трябва да паднат значително, така че да се обезсмисли пчеларя сам да си произвежда майки.
    Затова мисля, че Матеев може да има проблеми като влезе "остро" на пазара.
    Може да влезе в свръхпроизводство, но той си има глава на раменете и може да си позволи да развива пазара.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Много велики и верни истини каза Дамян Дамянов. Четете ги и ги препрочитайте.

Относно споменаването на моето име искам да кажа, че аз по принцип съм свикнал да плувам във води, в които има жестока пазарна конкуренция. Тогава тръпката и удоволствието от победата са по-големи, а загубата по-лесно се преживява.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Ха-ха гледах на карти и хвърлях боб сега доволен ли си.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ......
    Относно споменаването на моето име искам да кажа, че аз по принцип съм свикнал да плувам във води, в които има жестока пазарна конкуренция. Тогава тръпката и удоволствието от победата са по-големи, а загубата по-лесно се преживява.
    Ей, голяма си драка!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Интересно как се развълнува целият форум че Матеев ще продава маики и отводки ,нз от завист ли го правите или сте толкоз черногледи аз знам едно че които има брада си търси и гребен.Оставете човека ако загуби нали тои губи не вие.Българска работа не ви прави чест.

Страница 9 от 31 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •