Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 32 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 315
    Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    вчера отворих някой друг кошер уж да ги зазимявам ама като видях колко пчели има се отказах ще отложа за към средата на месеца тази процедура хем ще им махна и лентите за акар.Едно питане нормално ли е това време да нямат пило вече,че колкото отворих не видях запечатано пило?

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Абе сега май вече за всеки кошер е различно. Масата кошери са само с малко затворено пило около 1000-2000 килийки, но младите майки които сложих преди 2 седмици снасят още.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    ...Едно питане нормално ли е това време да нямат пило вече,че колкото отворих не видях запечатано пило?
    Принципно според календарния справочник по пчеларство по това време се излюпва последното запечатано пило и майката спира да снася.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Календарния справочник не е евангилие.Докато е топло ще снасят майките независимо дали са стари или млади.Като застудее, пчелите ще изхвърлят пилото.При мен винаги е така,североизток.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Аз не съм казал, че е евангелие затова написах и "принципно" за да има предвид колегата, че ситуацията, която се е получила при него не е изключена или ненормална.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Ako съм те засегнал,извинявай.Като споменах евангелие имах впредвид че,сегашното отглеждане на пчели е доста различно като техника,храни,стартери ако щеш и болести от времето когато е писан справочника.А да не забравяме и промяната на климата,почти няма есен пролет.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Ako съм те засегнал,извинявай.Като споменах евангелие имах впредвид че,сегашното отглеждане на пчели е доста различно като техника,храни,стартери ако щеш и болести от времето когато е писан справочника.А да не забравяме и промяната на климата,почти няма есен пролет.
    Няма никакъв проблем, не си ме засегнал
    Прав си за всичко, особено за климата.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Аз не съм казал, че е евангелие затова написах и "принципно" за да има предвид колегата, че ситуацията, която се е получила при него не е изключена или ненормална.
    благодаря ви колеги

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Днес завърших ваденето на последния мед като за десетина дена вадейки меда имах възможност да прегледам и всички кошери. Спрямо пилото извода е, че силните семейства продължават да имат всякакво пило на 4-5 рамки. Средно силните имат предимно запечатано на 2-3 рамки и една рамка прясно като венеца доста по-голям и респективно пространството с пилото по-малко. Слабите- юнски отводки имат на една рамка всякакво пило като на една трета майките не снасят или пчелите чистят яйцата защото има само запечатано пило. Естествено има изключения, но това е общата картина. До вчера внасяха активно жълт прашец. Става дума само за ЛР кошери. Район - южен-централен, равнинен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От няколко дена интензивно наливам ударни дози 70%-ен сироп на всяко едно семейство. В началото давах инвертиран, а когато се свърши - продължих с обикновен.

Логиката е следната:
    През август и септември пашата е слаба (става въпрос за нектара), а семейството все още гледа пило. При това положение медовите запаси в гнездото вместо да нарастват, могат да започнат да намаляват или най-малкото да станат прошарени (смесени пити с мед, пило и празни килийки). Сега в началото на октомври пилото вече се е родило или е изхвърлено от пчелите, и на негово място пак остават празни килийки. Пчелите няма откъде да намерят нектар, за да запълнят тези килийки, така че една ударна доза сироп в последния момент ще им дойде много добре. Ако семейството е силно и с много мед, то ще вземе съвсем малко от сиропа, но ако е с малко мед - може да вземе 3, 5 или дори 10 литра. С две думи - налива се сироп на порции по 3 литра през ден и така дотогава, докато семейството спре да го взема. До 10-ти октомври е крайния срок да се направи този номер. Това според руските клипчета, които изгледах напоследък.

Та в момента всяка една сутрин товарим два пикапа с по 1 тон сироп и обикаляме пчелините, доливайки всяка една хранилка до ниво 3 литра. Това го правим от няколко дена и ще продължим да го правим, докато пчелите спрат да го вземат този сироп, и в хранилките се задържи 3 литра неизяден сироп. С тези 3 литра всъщност се надявам да си икономисам зимното подхранване и първото пролетно подхранване. Всъщност следейки нивото на тези 3 литра ще имам обратна връзка какво е състоянието на всяко едно семейство през зимата и през пролетта. Когато пчелите започнат отново да се развиват, ще знам точния момент от време кога това се е случило. Тези 3 литра сироп ще продължа да ги поддържам чак до 1-ви май (тоест непрекъснато ще доливам), а по скоростта с която ги вземат пчелите ще съдя за степента на развитие на семейството и за количеството пило в него.

Това всъщност е експеримента, който ще направя тази зима. Ако е успешен, други години ще поддържам в хранилките не по 3, а по 9 литра (толкова им е обема). Крайната цел е колкото се може по-рядко да се обикалят пчелините с цел хранене, защото тази година над 50% от всичките ми разходи за транспорт и труд бяха свързани именно с това хранене. Логиката ПЪЛНА ДО ДУПКА ХРАНИЛКА мисля да я поддържам други години от 1-ви септември до 1-ви май. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че за това ще отидат огромни количества захар, според руските клипчета това не е така. Пчелите ще си вземат колкото им трябва и ще спрат, а когато има нектар по поляните, с предпочитание ще ходят за него.

Страница 9 от 32 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •