Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 49

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Едва ли за практиката е нужна толкова много информация, но тя не вреди. Колкото до повърхностите и тяхната гладкост всеки може да направи прост експеримент и да се убеди в казаното. Достатъчно е да се вземат две парчета стъкло - едното гладко, а другото матирано, да се охладят до еднаква температура в хладилника и да се поставят за малко над тенджера с вряла вода. Нека всеки види с очите си къде е повече конденза - върху матовото или върху гладкото стъкло. Това е свързано с образуването на микрокапчиците и тяхното постепенно съединяване в по-големи, но в детайлите на теорията няма да се впускам.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Едва ли за практиката е нужна толкова много информация, но тя не вреди. Колкото до повърхностите и тяхната гладкост всеки може да направи прост експеримент и да се убеди в казаното. Достатъчно е да се вземат две парчета стъкло - едното гладко, а другото матирано, да се охладят до еднаква температура в хладилника и да се поставят за малко над тенджера с вряла вода. Нека всеки види с очите си къде е повече конденза - върху матовото или върху гладкото стъкло. Това е свързано с образуването на микрокапчиците и тяхното постепенно съединяване в по-големи, но в детайлите на теорията няма да се впускам.
    Това НЕ Е ВЯРНО!!! Не знам защо спориш. Грапавината на повърхностите НЕ ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ на количеството кондензирала влага. То зависи само и единствено от факторите, които описах по-горе. Защо вместо да изказваш неверни твърдения не прочетеш написаното от мене още веднъж, а ако не вярваш - върви във Wikipedia или в някой друг реномиран източник и сам си провери къде е истината. Недей да си измисляш експерименти, които никога не си правил по научен начин (подход, изключващ влиянието на странични фактори).

Пак повтарям:
    1. Конденз се получава върху ВСЯКАКВИ ПОВЪРХНОСТИ !!!
    2. Конденз се получава дори и в обема на порестите материали !!!
    3. Конденза зависи само и единствено от:
    - Температурата на въздуха
    - Неговата влажност
    - Новата нова температура, до която той ще се охлади

Никакви други фактори не влияят на количеството образувала се вода, освен ВЕНТИЛАЦИЯТА, която е ВЪНШЕН ФАКТОР, спомагащ за:
    1. Интензивно изпарение на ВЕЧЕ ОБРАЗУВАЛИЯ СЕ КОНДЕНЗ
    2. Намаляването на ТЕМПЕРАТУРНАТА РАЗЛИКА, а с това и отдалечаването на Dev Point точката

С тази Dev Point точка аз ежедневно се сблъсквам следейки графиките на моята MTO станция. Имам записани данни от последните 7 години с дискрета 3 секунди. Мога да приказвам на тази тема още 3 дена и 3 нощи, но има ли смисъл, когато съм абсолютно убеден, че приказвам АЗБУЧНИ ИСТИНИ.

ПС: С молба преди да ми отговориш на този постинг наистина да си направиш труда да се запознаеш с материята малко по-подробно.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Абсолютно верни са постовете на Матеев - това казва физиката. Нашата цел е да "управляваме" конденза. Да го използваме, когато е необходимо и да го минимизираме, когато не е нужен. За тази цел се използва топлата хранилка в комбинация с мрежестото дъно.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград

топла хранилка

Топлата хранилка трябва да е направена от изолационен материал за да задържа топлината на влажния въздух от кошера, а не да провежда топлина- distedi е разбрал идеята. Прочетете пак постове 38 и 40 там с пет приказки е казано за какво става въпрос.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това НЕ Е ВЯРНО!!! Не знам защо спориш. Грапавината на повърхностите НЕ ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ на количеството кондензирала влага.
    Мисля че tsc1 искаше да каже, че матираната повърхност има по-голяма площ и това оказва влияние върху количеството кондензация.
    Има логика на по-голяма площ да има повече топлообмен, но дали има повече кондензация?

Още нещо което не се споменава е че сиропа акумулира топлина.
    А каква е разликата между суха захар и сироп при задържането на температурата?
    Сухата захар е изолатор, защото има въздух между кристалите, но дали има голямо значение?
    Бях пуснал таблица колко захар се разтваря в единица вода при каква температура.
    Тоест колкото е по-ниска температурата, толкова повече вода е нужна за разтварянето на захарта.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ......
    ПС: С молба преди да ми отговориш на този постинг наистина да си направиш труда да се запознаеш с материята малко по-подробно.
    Нямам намерение да ти отговарям по същество, каквото знам по въпроса го казах в предишните си постове. Всеки може да направи простия опит, който предложих и съм правил и да провери кой крив, кой прав. Без сложни обяснения, графики и формули.
    Но си зададох един интересен въпрос: Защо от постовете ми, които имаха съвсем друга цел и смисъл извади едно единствено прилагателно, една дума и я превърна в същност на казаното? Тя ли предизвика потока излишна информация или нещо друго?
    Спора се превърна в спор на шопи дали овчия кожух топли по-добре с вълната навън или навътре.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    .........Но си зададох един интересен въпрос: Защо от постовете ми, които имаха съвсем друга цел и смисъл извади едно единствено прилагателно, една дума и я превърна в същност на казаното?......
    Това прилагателно беше грешно - не отговаряше на истината. Всичко друго беше правилно. Не се засягай - направих го в името на истината, а не защото имам нещо против тебе. Човешко е да се греши, така че всичко си е в реда на нещата. Утре ако аз сгреша, от самосебе си се разбира, че трябва да ме поправиш ако знаеш истината. И аз няма да ти се разсърдя. Истината е по-важна от личностните взаимоотношения.

Всичко написано във форума остава за вечни времена. Google го индексира, и от този момент нататък то става световна информация, която може да бъде прочетена някога от някого. При това положение ако някой напише нещо невярно (което си е нормално), хубаво е да бъде поправено от някой друг, който знае каква е истината.

Аз също съм грешил, пишейки една или друга моя мисъл във форума. И когато някой ме поправи, пишейки истината, аз тактично съм си замълчавал. Глупаво е да му се сърдя, че е написал истината. Още по-глупаво е да тръгна да му диря сметка защо го е направил. В конкретния случай ставаше въпрос за ФИЗИКА. Там нещата са ясни и истината винаги е САМО ЕДНА. Не става въпрос за пчеларски технологии, където винаги може да се поспори. В математиката и във физиката винаги има САМО ЕДНА ИСТИНА, и тя е НЕОСПОРИМА.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •