А, май ще си дойдем на думата къде е "ключа за палатката"...?!?
Някой написъл "пчелни кошери продава" в гугъл, излезли му няколко резултата в продавалник/olx и още тук-там, хванал най ниската цена, без грам да мисли какво качество ще получи за тази цена, доставено му е най-вероятно по куриер, никога не са се виждали с дърводелеца "фейс-ту-фейс"(лице в лице), да обсъдят нещата, елементи на кошерите, дребни детали, да му видиш работилницата/цеха/фабриката - какъв му е капацитета, качеството, да ти покаже готова продукция, да ти даде идеи, да ти покаже, че е в час с нещата, на ти с материята(аз съм попадал на производител, който имаше огромен цех, с какви ли не машини, доста материал на склад, в момента като отидох цеха не работеше, нямаше и един кошер дори да ми покаже, единственото което ми показа бяха заготовки за рамки; даваше "приемлива" цена на кошери - ама как да поръчваш от такъв, без да видиш, без да пипнеш след сато си бил на място...?!?). И после плюете по тоя или оня, е не че не са си заслужили, но за ниска цена - ниско качество. Вярно, че за 2-3-5 кошера не е рентабилно да обикаляш цяла България на длъж и на шир(освен ако не съчетаеш полезното с приятното, тръгваш на туризъм - опознай родината за да я обикнеш...), ами тогава отиваш в местният пчеларски магазин и си купуваш кошери от тях, на малко по-висока цена(може да достигне и до два пъти тази от интернет), но поне насреща си имаш реален продавач, с който меоже да си договориш гаранция и оправдания от рода на: "аз само ги продавам - не ги произвеждам..." просто да не вървят, пък и тея търговци(по пчеларските магазинчета) които са с дългосрочна визия внимателно си подбират производителите на кошери, чиято продукция да търгуват - точно за да няма такива проблеми. Аз при нас в Русе, съм виждал кошери да продават и в магазини за мебели дори.
А, е това последното е много добре казано.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Кирил, моят постинг не е насочен към теб, а към цялата тема, и този който я повдигна - но ако смяташ че се отнася и за теб, твое си право...
А при нас няма голямо изобилие от производители на кошери, в цяла Северна България не са малко, но цените нямат нищо общо с това което е там, от където идва дървеният материал... Трябва си обикаляне, няма как.
Този пост е редактиран от Искрен Мутафов; 24.09.2014 в 01:13.
Искрен нали затова е този форум да си помагаме,да изразяваме мнение и така,ако искаш да закриваме форума и готово,а и откъде си сигурен че не съм видял кошерите преди да поръчам? А и не е гаранция,че като видиш дадения кошер ако ще и на рентген да го миниш не се знае новия кошер,който ще ти направи няма да е от суров материал и тем подобни неща!!!
И, точно затова(заради идеята за да си помагаме) по-горе много подробно съм обяснил комплексността на факторите при избора на производител на кошери. Да, никога няма гаранция, че всичко ще е перфектно - ама начина по който орева света, пускаш линкове към интернет обяви и публикува само една снимка на коешер от който си недоволен, то остава в мен впечатление, че си си ги купил по интернет. Само, че от идеята да си помагаме залитаме да оплюваме тоя или оня производител.
10 години брат. Да си виждал стари дървени дограми и каси на прозорци?4. След 2-3 седмици престой на дъжда и слънцето материала придобива ОКОНЧАТЕЛНИ РАЗМЕРИ, които след това вече почти не се променят с времето.
Най-важното при дървото е да е расло на северен склон, да е отсечено преди да тръгнат соковете напролет или след спирането им наесен, както и фазата на луната. Т.е. в годината има едни 20-30 дни в които е добре да се добива дървения материал. Питай някой стар майстор на бъчви, там тези неща са от огромно значение (в противен случай бъчвите стават само за декорация).
Това е и причината кошери на по 60 години все още да са в по-добро състояние от много нови, изкарали 1-2 зими.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))