Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
И аз да споделя нещо като начинаещ. Тези дни забелязах на един кошер който бях взел преди 10-15 дни. На прелката няма пчели и рядко долита някоя която влиза в кошера. Отворих го и погледнах вътре какво става. В него има доста пчели. По тази причина реших тъй като още съм доста неопитен че няма проблем с него и всичко си е наред. Сложих им захарен сироп на 23.08.14 /събота/ както на него така и на останалите. Тъй като ми остана около 5-6 литра от сиропа реших на следващия ден 24.08.14 /неделя/ да отида и да го разлея по хранилките. Във всички кошери хранилките бяха празни с изключение на въпросния от сиропа пчелите бяха взели около 100-200гр. Снощи отново отидох да проверя и да проверя за налична майка, пило и т.н. Сиропа си седеше. Погледнах всички пити една по една и майка не видях. На средната пита имаше търтеево пило около 20-30 килиики от едната страна и толкоз от другата страна на питата. Което ми говори че има търтовка. Поръчах си оплодена майка която утре ще е при мен и мисля да я предавам във клетка като я сложа между рамките. Днес четох доста но намерих много и различни варианти за предаването: като някой изтърсват пчелите на разстояние от кошера, друг начин който прочетох направо поставят клетката със майката вътре като отнемат питите със пилото /в моя случай ще е само средната, където има търтиево пило/, други след отнемане на питите с пило слагат празни пити на тяхно място. И в момента се двоумя аз как да постъпя при предаването на майката, за да имам максимален шанс за приемане? Което не гарантира успеваемост 100 % но съм длъжен да опитам поне.
Във въпросния кошер имали сега някакви яйца?Кога последно си го отварял и е имало яйца и пило?