Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 47
    Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Сагата продължава. Две седмици след като разкостих на отводки и придадох купени маточници, почти всичките бяха приети и имам "отводки" с плодни майки и ново запечатано пило колкото юмрук. Това е добро развитие на нещата спрямо остарелите осиротели пчели от преди. На две от отводките бяха изоставили съвсем (явно само стари пчели е имало) и нямаше пчели вътре, само маточникът беше останал след една седмица и голи пити. Другите съществуват, но количеството пчели е много малко и се притеснявам дали ще успеят да наберат сила до зимата. В момента не изпълват дори и едно междурамие, затова слагам "отводка" в кавички. Имат незапечатан мед всичките. Да подхранвам ли? Да подсилвам с пило от друг кошер ли? Или направо да подсилвам с пчели намазани с кромид? Моля съветвайте да ги спасим.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    Или направо да подсилвам с пчели намазани с кромид?
    Колега, да не си помислиш че нещо се бъзикам, но как точно ги мажеш пчелите с този кромид? Аз навремето ги пръсках с разредена ракия (сега ги оставям сами да се оправят), слагал съм чесън в сиропа против варовито пило но това с мазането ???? Иначе по въпроса по който питаш, аз бих постъпил така - изчакваш "отводките" да наберат малко сили (според мен има време все пак сме средата на юли) и им придаваш по някоя пита (ако имаш от къде да вземеш де) люпещо се пило. Иначе сега ако го направиш нямаш пчели които да го топлят, а ако ги подсилиш с пита с пило и пчели рискуваш да ти убият майките, така че сам си преценявай.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    гледах някъде че мажат горните дъски на рамките с кромид за да свикнат пчелите едни с други. Не става ли така?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Рамки,капаци,дъна,стени(вътр ешни) прелки-става с лук.Дори ако ти се занимава може да изтискаш сок и да пръскаш.Става и с разредена ракия и др.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Засей си маточина.Става за всичко горе описано.Дори и ръцете може да си натриваш срещу ужилвания.То на маточината и името и говори за какво се ползва.За мене пчелин без маточина не е пчелин.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    И много върви като се накълцат в салатата няколко свежи листенца...
    Ако вървиш след муха, ще стигнеш до лайно...

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    И аз да споделя нещо като начинаещ. Тези дни забелязах на един кошер който бях взел преди 10-15 дни. На прелката няма пчели и рядко долита някоя която влиза в кошера. Отворих го и погледнах вътре какво става. В него има доста пчели. По тази причина реших тъй като още съм доста неопитен че няма проблем с него и всичко си е наред. Сложих им захарен сироп на 23.08.14 /събота/ както на него така и на останалите. Тъй като ми остана около 5-6 литра от сиропа реших на следващия ден 24.08.14 /неделя/ да отида и да го разлея по хранилките. Във всички кошери хранилките бяха празни с изключение на въпросния от сиропа пчелите бяха взели около 100-200гр. Снощи отново отидох да проверя и да проверя за налична майка, пило и т.н. Сиропа си седеше. Погледнах всички пити една по една и майка не видях. На средната пита имаше търтеево пило около 20-30 килиики от едната страна и толкоз от другата страна на питата. Което ми говори че има търтовка. Поръчах си оплодена майка която утре ще е при мен и мисля да я предавам във клетка като я сложа между рамките. Днес четох доста но намерих много и различни варианти за предаването: като някой изтърсват пчелите на разстояние от кошера, друг начин който прочетох направо поставят клетката със майката вътре като отнемат питите със пилото /в моя случай ще е само средната, където има търтиево пило/, други след отнемане на питите с пило слагат празни пити на тяхно място. И в момента се двоумя аз как да постъпя при предаването на майката, за да имам максимален шанс за приемане? Което не гарантира успеваемост 100 % но съм длъжен да опитам поне.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
    И аз да споделя нещо като начинаещ. Тези дни забелязах на един кошер който бях взел преди 10-15 дни. На прелката няма пчели и рядко долита някоя която влиза в кошера. Отворих го и погледнах вътре какво става. В него има доста пчели. По тази причина реших тъй като още съм доста неопитен че няма проблем с него и всичко си е наред. Сложих им захарен сироп на 23.08.14 /събота/ както на него така и на останалите. Тъй като ми остана около 5-6 литра от сиропа реших на следващия ден 24.08.14 /неделя/ да отида и да го разлея по хранилките. Във всички кошери хранилките бяха празни с изключение на въпросния от сиропа пчелите бяха взели около 100-200гр. Снощи отново отидох да проверя и да проверя за налична майка, пило и т.н. Сиропа си седеше. Погледнах всички пити една по една и майка не видях. На средната пита имаше търтеево пило около 20-30 килиики от едната страна и толкоз от другата страна на питата. Което ми говори че има търтовка. Поръчах си оплодена майка която утре ще е при мен и мисля да я предавам във клетка като я сложа между рамките. Днес четох доста но намерих много и различни варианти за предаването: като някой изтърсват пчелите на разстояние от кошера, друг начин който прочетох направо поставят клетката със майката вътре като отнемат питите със пилото /в моя случай ще е само средната, където има търтиево пило/, други след отнемане на питите с пило слагат празни пити на тяхно място. И в момента се двоумя аз как да постъпя при предаването на майката, за да имам максимален шанс за приемане? Което не гарантира успеваемост 100 % но съм длъжен да опитам поне.
    За да имаш по голям успех задължително сложи една рамка с пило незапечатано. Търтеевото пило го мачкаш и слагаш клетката с майката до незапечатаното пило. Аз така имах две семейства, предадох две майки без да сложа пило и не ги приеха. Сложих рамки с пило и пак предадох нови майки, и двете майки в момента работят перфектно.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от bobi mitrev Виж публикацията
    За да имаш по голям успех задължително сложи една рамка с пило незапечатано. Търтеевото пило го мачкаш и слагаш клетката с майката до незапечатаното пило. Аз така имах две семейства, предадох две майки без да сложа пило и не ги приеха. Сложих рамки с пило и пак предадох нови майки, и двете майки в момента работят перфектно.
    Точно обратното, при търтовка за да приемат майката не трябва да има никакво пило. И без стръскване няма да стане защото търтовките са вътре и веднага ще убият майката.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Точно обратното, при търтовка за да приемат майката не трябва да има никакво пило. И без стръскване няма да стане защото търтовките са вътре и веднага ще убият майката.
    Първо пробвах по тоя начин и не стана. После пробвах с пило и стана.

Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •