Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 32 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 315
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами това е материала, който ще ти свърши работа, само че ще трябва да вземеш по-голяма дебелина, за да стане плоскоста по-твърда. Например 3 или 4mm. А дали става за хранителни цели не знам, но съдейки по това, че е чисто PVC с микромехурчета въздух, предполагам че вероятно става.

По въпроса със здравината и огъването - ами този материал е с коравина приблизително като на фазера, ако е със същата дебелина. Другия вариант да провериш е като вземеш една кредитна карта и се опиташ да я огънеш - това пък е коравината на материала, ако е с 1 мм дебелина.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Матеев, как завиваш 2 рамки с найлон?
    Има ли отвори в найлона странично?
    На 90% отводките ги направих на 2 рамки и много добре се развиха.

Ето мойта подготовка за зимата . 7-21 август 3 третирания през 7 дни с парафин и тимол. Както споменават и други колеги тази година стимулиращо есенно подхранване не е необходимо (може да не е валидно за всички региони !!!) Има стабилна потдържаща паша която държи яйцеснасянето на доста високо ниво . Има много пило към момента има и хранителни запаси (стоковия мед е доста под миналогодишните нива ) така че може и да пропусна и запасително подхранване . Зимувам ги на 2 корпуса ЛР с изцяло мрежесто дъно без юргани парцали и други подобни материали . Отгоре ползвам брезент с прорез за хранилка и вградена изолация в капака (имам и кошери със милерови хранилки зимуващи по метода на Г.Гърдев) . Оторена прелка на горния корпус е задължителна . Гледам семейството да се намира между двата корпуса при окончателно зазимяване , тоест горния корпус в никъкъв случей не го оставям на 100 % пълен с мед , средните 3-4 пити задължително да имат празни килийки в долната 1/3 -та . От тук на сетне ми предстои 1 или 2 третирания (зависи от контролата на първото ) с ОК чрез покапване някъде началото на октомври а до тогава един контролен преглед за преценка на хранителните запаси и където е необходимо запасяване с инвертен сироп и това ще е . Това е началото на новия пчеларски сезон 2014-2015 г. Изходите от него са пряко свързани със сегашните ни дейности по пчелините . Успех на всички ви !!!
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Матеев, как завиваш 2 рамки с найлон?
    Има ли отвори в найлона странично?
    На 90% отводките ги направих на 2 рамки и много добре се развиха.
    Няма отвори в найлона. Единствения отвор се явява прелката. Найлона се слага отгоре и отстрани, без много престараване и уплътняване чак до последния милиметър.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Няма отвори в найлона. Единствения отвор се явява прелката. Найлона се слага отгоре и отстрани, без много престараване и уплътняване чак до последния милиметър.
    Тоест завиваш на П рамките.
    Аз поставих рамките най-далече от входа и им оставих рамки за градеж, а входа го стесних до 2см.
    Рамки слагаш ли след и преди найлона?
    Другата година ще пробвам с найлона и ще видим резултата.
    Целта ми е да сведа до минимум операциите.
    Имах големи проблеми с ухолазки,мравки и паяци при отводките на 2 рамки.
    Ти имаше ли такива проблеми?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    При мене ползвах 5 или 6 рамкови нуклеуси от стиропор или фибран. Техните стени са естествена топлинна защита, така че рамките се слагаха на едната страна на нуклеуса, а найлона се слагаше на Г. Предполагам че за дървени кошери трябва да е на П. Докато семейството е слабо (на 2 или на 3 рамки), то няма достатъчно собствени ресурси да затопля пилото, така че точно в този случай найлона играе ключова роля. Когато семейството се позасили, вече няма нужда от найлон.

Извън найлона нуклеуса си е донапълнен с рамки - изградени или не. По-начало аз практикувам всичкия ми наличен инвентар да си стои там по пчелините и нищо да не се връща обратно в базата, защото това е голям и излишен разход на труд, а от там и на пари. Занесе ли се нещо на пчелина, то вовеки веков си остава там на него. Когато не ми трябва в някой момент, гледам така да го подредя, щото да не пречи. Това ваши с пълна сила и за корпуси и рамки, които зимно време стоят под плодника.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Това ваши с пълна сила и за корпуси и рамки, които зимно време стоят под плодника.
    Тези разходки и съхранение на рамки и на мен не ми харесва и мисля вариант да оставям корпусите на плодника,но ме притеснява, че обема се увеличава 2,3 или повече.
    Ще пробвам тази година да оставя няколко семейства с празни рамки.
    Цялото местене,склад,молци и т.н всяка есен и пролет, ако мога да го спестя ще съм много доволен.
    Аз не ползвам нуклеуси, защото това е още едно нещо за което трябва място и време.
    Направо направих отводките в 12р и съм доволен от резултатите с изключение на едно семейство, което сега тръгна, но трудно ще зимува.
    Сега мисля да направя полистирена от капака да пасва в корпуса и при нужда да се вади и поставя за преградна дъска.
    Само да го измисля как да диша,да не го гризат,евтино,трайно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако зимно време се сложат празни корпуси под плодника, и оставим отворена най-долната прелка, то тогава получаваме следните екстри:

1. Пчелите са защитено от силните ветрове, защото прелката е далече от кълбото.
    2. Кълбото пак си е на топло, защото топлото бяга нагоре.
    3. Пчелите се грижат да няма молец.
    4. При пролетното развитие ако случайно забравим семейството, майката сама ще си слезе надолу.
    5. Такава една организация е напълно съвместима с понятието ХРАЛУПА - голям обем с дупка отдолу и зимуващи пчели отгоре.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Ако зимно време се сложат празни корпуси под плодника, и оставим отворена най-долната прелка, то тогава получаваме следните екстри:

1. Пчелите са защитено от силните ветрове, защото прелката е далече от кълбото.
    2. Кълбото пак си е на топло, защото топлото бяга нагоре.
    3. Пчелите се грижат да няма молец.
    4. При пролетното развитие ако случайно забравим семейството, майката сама ще си слезе надолу.
    5. Такава една организация е напълно съвместима с понятието ХРАЛУПА - голям обем с дупка отдолу и зимуващи пчели отгоре.
    Аз пък съм за зимуване на горна прелка и най голямото предимство за мен, е че дори да завали метър сняг и ако има един ден слънчев пчелите излизат да се облетят без проблем .Едно е да излезеш/влезеш на топло веднага съвсем друго да имаш растояние от корпус или два .

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    От общо 3 отводки(ДБ10) едната ми се разви по-слабо и взех инвентиран сироп в опаковка 13 кг за да го подхранвам.
    Понеже ще ми остане мисля да го дам и на другите ми 2 отводки. При тах обаче положението е, че всичко в плодника е пълно с мед, прашец и пило и съответно не е сигурно къде ще слагат сиропа, ако почна подхраване и на тях. Четох, че подхранването с инвентиран сироп трябва да се прави началото на септември, а не по-късно за да не се амортизират зимните пчели и поради тази причина не мога да оставя подхранването за по-нататък, когато евентуално могат да са намалили запасите от мед.
    Мисля, че вариантите ми са два:
    1. Центрофугирам по една или две рамки пълни с мед и започвам подхранване. Тогава се предполага, че ще имат къде да слагат инвертирания сироп.
    2. Без да центрофугирам започвам подхранване и тогава да се надяваме, че ще допълват, където има място или пък ще надграждат някъде основите за да съберат сиропа.

Страница 7 от 32 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •