Аз лично съм като позиция някъде по средата. ГМО - да, но под строг контрол! ГМО растенията не се получават чрез облъчване с радиациа в лабораториите. Човечеството отиде много напред в генетичните изследвания. Разчетен е и може да бъде изкуствено манипулиран генома на много растения и даже на живи организми. Знае се точно кой ген какви качества дава на един организъм и ако той се смени с друг, до какви точно промени в качествата на организма ще доведе. И според мен създаването на безплодни растения е успех, който дава възможност за контрол. Представи си само едно ГМО растение, което изведнъж се окаже идеално приспособимо и може безконтролно да се размножава с бързи темпове, като при това няма естествен враг в природата. Та то ще окупира и задуши всички други растения. А ако се окаже и хищник? Малко е в областта на фантастиката, но не е невъзможно. Някой би ли се наел да подкара кола без спирачки по магистралата?
Същевтеменно с помощта на генното инженерство могат да се създадат много сортове растения, участващи в хранителната верига, устойчиви на тежки климатични условия, на плевели, на отрови в почвата, които даже да ги абсорбират и обезвреждат. Какво по-добро от това? За това ГМО да, но под строг международен контрол. Предпазливост при намеса в "божиите работи" е задължителна!