Аз лично не смятам, че ГМО-тата са вредни за човека като храна. Това го заявявам от позицията на моята си лична камбанарийка, която включва моето знание и моето незнание по един или друг въпрос. Аз разсъждавам така:

Планетата има ЕСТЕСТВЕН РАДИОАКТИВЕН ФОН. Този радиоактивен фон непрекъснато уврежда (променя) един или друг наш ген, и това води до поколение, което донякъде СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ГЕНЕТИЧНАТА НАСЛЕДСТВЕНОСТ, получена от родителите. Тези разлики се подтискат от еволюцията, ако са в грешна посока, но в същото време се УСИЛВАТ от еволюцията, ако с нещо са допринесли за подобряване на едно или друго качество, способствуващо по-доброто приспособяване към околната среда. С две думи - ако нямаше естествен радиоактивен фон, НЯМАШЕ ДА ИМА ЕВОЛЮЦИЯ, защото нямаше да се раждат индивиди със СЛУЧАЙНО ПРОМЕНЕНИ ГЕНИ, водещи към подобряване или влошаване на едно или друго тяхно качество.

Какво щеше да стане, ако радиоактивния фон беше по-силен? Амо еволюцията щеше да се развива ПО-БЪРЗО, защото щеше да дава по-големи шансове на ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР.

Какво предтавляват ГМО? Ами растения или животни, подложени на силна радиация, която е довела до големи СЛУЧАЙНИ промени в генетичната им структура. Последващия ИЗКУСТВЕН ПОДБОР на най-доброто води до една ИЗКУСТВЕНО ПРЕДИЗВИКАНА УСКОРЕНА ЕВОЛЮЦИЯ.

На фона на казаното можем да твърдим, че дори и ние хората сме ГМО, получени с по-бавни темпове от естествената еволюция. Това между другото не е много сигурно и има съмнения от някои учени, че няколко пъти в нашата еволюция има намеса на външни сили (или събития), които са направили качествен скок в нашето поумняване.........Ха-ха..... Та по какво се различава естествената еволюция от изкуствената, получена с по-високи нива на радиоактивно облъчане???????

Може и да има някакъв проблем за самия вид (растение или животно), получен посредством ускорена еволюция (ГМО), но този проблем засяга само неговите лични характеристики и качества (напр. израждане, получаване на едни качества за сметка на загубата на други и т.н.). Ако обаче това ГМО се използва като ХРАНА от други видове, за тези другите видове НЯМА НИКАКВА ОПАСНОСТ по една много проста причина - ХРАНАТА ПОДЛЕЖИ НА ХИМИЧЕСКО РАЗЛАГАНЕ в корема на ядящия, а не на генетичен анализ и наследяване на някакъв отрицателен ген. Храната за нас представлява само някакви въглеводородни съединения, които нашият организъм разлага до прости захари и след това ги усвоява. И за химическите реакции в корема няма никакво значение дали храната е с едни или други гени - всичко се разлага от киселини, основи и ензими до съставните му части.

Голяма работа ако боба е с размери на ябълка, а ябълките с размери на диня - щом представляват въглеводородни съединения, нашият корем на майтап ще ги разложи до елементарни монозахариди, независимо дали техните гени са получени изкуствено за 10 години или естествено за 10 милиона години. Корема това не го интересува.

Според мене няма опасност от ГМО, ако се използва за храна, защото всичко на тази планета е ГМО. Единствената разлика е само в скоростта на неговото получаване от природата или от човека.

Та от позицията на моята камбанарийка ГМО НЕ СА ОПАСНИ ЗА ЧОВЕКА, когато ги използва за храна !!! Ако някъде греша в моите разсъждения, моля посочете ми къде греша и защо.