Ами при мене е така - имам остър дефицит от неизградени рамки вече две години, и при това без да искам съм направил хиляди експерименти с какво ли не. Ами градят си пчелите - къде с кеф, къде по принуда или насила, ама си градят. Особенно по време на паша - ами тогава правят чудеса. От 400 чужди кошера за два сезона направих повече от 2000 - това са си над 40 000 изградени мои си рамки от всякакви модели, включая и с пластмасови основи. Не казвам че стана лесно и без проблеми, но стана. Голяма част от тези рамки бяха полуизградени и така презимуваха, и тази година ги доизградиха.
Аз въобще се чудя откъде на някого ще му хрумне, че пчелите не искат да доизграждат стари пити. Това не е вярно. Та нали при всяко едно вадене на мед питите се обрязват по ръба на рамката, и следващата година те отнова са изградени и надути с по 3-4 милиметра отгоре над предишната година. Нима това всеки не го е виждал с очите си? Нима всеки не е виждал с очите си как пчелите поправят щети по питите, при това понякога щетите са с голяма площ?
Не се чуди.Ето и отговора:
Известната книга "1001 въпроса и отговора по пчеларство" на Войтех Крижан издадена 1975г. Въпрос 323.
"Защо пчелите с нежелание използват восъчни основи, недоизградени през предишната година?
Пчелите укрепват краищата на изградените килийки с прополис (който се топи при по-висока температура отколкото восъка).Поради това, когато краищата на тези килийки се изрежат ( с нагрят нож или инструмент за отпечатване на килийки),пчелите веднага започват да доизграждат килийките.Късно през лятото и през есентате избягват да строят нови пити."
Без мой коментар.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Това с прополиса обяснява защо доизградената част от питата лесно се отлепя от старата част при високи обороти на центрофугата......
Когато са се излупили няколко поколения пчели в дадена килийка и са оставили там ризиците си, то тези пити не са най-подходящите за използване в медови корпуси, медът от такива пити кристализира по-бързо, а и има разни вещества които в момента не мога да ги цитирам отлагащи, се в меда в следствие на това, че се е люпило пило вкилийките. Иначе е безспорно, това че са по-здрави от новоизградените.
Или пък корпусите така както са си със запечатан мед да престоят известно време в кошера. Често е по-правилно да добавиш нов корпус, отколкото да изцентрофугираш пълния или почти пълния.Между другото моят личен опит до момента говори за това, че прясноизградена пита НЕ ТРЯБВА да се използва в медовите корпуси.
Пчелите завършват килийките с прополис само в периоди когато няма градеж. По време на паша това никога не може да се види ("завършеност" на конструкцията) - килийките постоянно се надграждат и надграждат. Когато пашата внезапно спре и питите/основите останат недоизградени - тогава вече може да се забележи слоят от прополис - когато питата се погледне косо.Когато се появи нужда от издраждане на нови килийки, прополиса първо се премахва и тогава се продължава.
Защо новоизградения восък от доизградени пити се отлепя лесно? - защото има различни механични свойства от отлежалия
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
То и без това акациевия мед никога не е напълно чист. Миналата година червенееше - не знам каква червена билка са докопали пчелите около акацията, а тази година жълтееше, защото се застъпи с рапицата. Нещо повече - ако си задавате въпроса кое ще надделее - невзахаряването на акацията или бързото взахаряване на рапицата, вече го знам отговора. Акациевия ми мед, смесен със съвсем малко рапица, започна да се взахарява още в матураторите, буквално за една събота и неделя. Получи се обаче не твърдо взахаряване, а нещо като емулсия, нещо като крем-мед, който така и си остана полувзахарен и продължава да си стои като гъста непрозрачна каша.
Иначе част от питите се разкъсаха в центрофугата, защото от едни килийки меда изтичаше (акациев), а в други вече беше взахарен (рапица). Ефекта от това беше, че участъка с взахарен мед става по-тежък от околните участъци с вече изтекъл мед, и на високи обороти взахареното парче пита се откъсва и излита.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))