Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 72

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Мнения
    1,566
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Когато са на зор, пчелите градят всякакви пити, включая и полуизградени или частично повредени. Новият слой восък обаче невинаги се слепва идеално със стария. Имал съм случаи, когато в центрофугата новия слой се отлепва от питата, а стария си остава здраво закрепен към телта.

    Между другото моят личен опит до момента говори за това, че прясноизградена пита НЕ ТРЯБВА да се използва в медовите корпуси. Стените на килийките са тънки, слаби, и самата пита лесно се разкъсва на високи обороти. Лесно се разкъсва дори при транспорт и много дупки по пътя (това по действителни случаи от последните 2-3 дена). Ако обаче питата е престояла в плодника месец-два и през нея са минали 2-3 поколения пило, то тогава люспите от това пило допълнително заздравяват стените на килийките, и такава пита вече е много по-здрава от прясноизградените. Вярно е, че вече не е бяла, а леко кафява, но на този вид пити вече гледам с много по-голямо уважение. Това за мене са идеалните пити (леко кафявите). Перфектни са както за плодник, така и за медови корпус.
    Когато са се излупили няколко поколения пчели в дадена килийка и са оставили там ризиците си, то тези пити не са най-подходящите за използване в медови корпуси, медът от такива пити кристализира по-бързо, а и има разни вещества които в момента не мога да ги цитирам отлагащи, се в меда в следствие на това, че се е люпило пило вкилийките. Иначе е безспорно, това че са по-здрави от новоизградените.

  2. #2
    Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Мнения
    392
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Когато са се излупили няколко поколения пчели в дадена килийка и са оставили там ризиците си, то тези пити не са най-подходящите за използване в медови корпуси, медът от такива пити кристализира по-бързо, а и има разни вещества които в момента не мога да ги цитирам отлагащи, се в меда в следствие на това, че се е люпило пило вкилийките. Иначе е безспорно, това че са по-здрави от новоизградените.

    Възможно ле е, тези отлагащи се вещества да са от прополиса, с който се полират килийките?

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Мнения
    785
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Когато са се излупили няколко поколения пчели в дадена килийка и са оставили там ризиците си, то тези пити не са най-подходящите за използване в медови корпуси, медът от такива пити кристализира по-бързо, а и има разни вещества които в момента не мога да ги цитирам отлагащи, се в меда в следствие на това, че се е люпило пило вкилийките. Иначе е безспорно, това че са по-здрави от новоизградените.
    Да допълня само: Меда от пити с излюпено пило променят цвета на меда, става по тъмен. При акацията се вижда най-ясно.

  4. #4
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    То и без това акациевия мед никога не е напълно чист. Миналата година червенееше - не знам каква червена билка са докопали пчелите около акацията, а тази година жълтееше, защото се застъпи с рапицата. Нещо повече - ако си задавате въпроса кое ще надделее - невзахаряването на акацията или бързото взахаряване на рапицата, вече го знам отговора. Акациевия ми мед, смесен със съвсем малко рапица, започна да се взахарява още в матураторите, буквално за една събота и неделя. Получи се обаче не твърдо взахаряване, а нещо като емулсия, нещо като крем-мед, който така и си остана полувзахарен и продължава да си стои като гъста непрозрачна каша.

    Иначе част от питите се разкъсаха в центрофугата, защото от едни килийки меда изтичаше (акациев), а в други вече беше взахарен (рапица). Ефекта от това беше, че участъка с взахарен мед става по-тежък от околните участъци с вече изтекъл мед, и на високи обороти взахареното парче пита се откъсва и излита.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •