Преди месец мисля пак се заговорихме на тази тема за автоматичните хранилки. Тогава и на мен ми влезе мухата в главата и премислих десетки различни идеи. До какви изводи стигнах:
1. Идеята за един източник и тръбичка до всеки кошер я отхвърлих по две причини:
- сиропа дълго ще престоява на слънце и жега и се изискват сериозни консерванти, за да не вкисне;
- много дълги пътища на сиропа до кошера и от там куп неудобста - различни количества по пътя, опасност от запушвания, престой на сиропа в тръбичките и излагането им на пряка слънчева светлина и още от сорта.
2. Бидонче за всеки кошер с обем за цялото подхранване или за седмица да речем. Недостатъци:
- пак има риск от вкисване;
- нужда от дозатор и контолер за управление;
- доста енергия за управлението.
3. Индивидуални дози за всеки ден в подходящи пластмасови шишенца. Прости клапани с механично затваряне (пружинка) и освобождаването и с електромагнит с един импулс. Захранява се с батерийка и минисоларно панелче. Разказах ти за тази идея за захранване на всеки кошер, електрониката в него и изпълнителните механизми. Шишенцата с дозите се зареждат в бункер, за предпазване от пряко слънчево облъчване. Управление от фотоклетка при смрачаване (отваря поредния клапан)
Предимства:
- бързо пълнене на бутилките със сироп (може да се направи автоматична линия с дозатор);
- лесно зареждане на бункерите с количка;
- проста електроника и механика;
- малък разход на енергия за управление.
Недостатъци:
- малко по-висока цена от централизирана система;
- не се избягва проблема с консерванта;
Попроучих мнението на пчеларите за създаването и ползването на такава система и останах разочарован от ниския интерес към подобна идея. За това и спрях да мисля за някаква реализация.
Идеята има доста разклонения и варианти.