Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 45 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 444
    Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0100.jpg
Прегледи:      527
Размер:	98.3 KB
ID:	1631Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0058.jpg
Прегледи:      527
Размер:	112.3 KB
ID:	1632Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0062.jpg
Прегледи:      525
Размер:	131.9 KB
ID:	1633Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0061.jpg
Прегледи:      525
Размер:	161.3 KB
ID:	1634Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0060.jpg
Прегледи:      526
Размер:	114.2 KB
ID:	1635Реших да пробвам и лежаци-18 рамкови с един цял или два отделни магазина,първоначално бяха с два входа на дъното,но като заселих май месец единия не ми хареса как се развива и ги преправих с един голям с възможност за регулиране.Плодника може и да е голям за една майка,но до 16 да ги изпълни +строителна рамка+преградна дъска и е готов.
    ПП приемам всякакви коментари и забележки от колеги работили с лежаци.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Горните прелки са високо.Трябва да са на 1/3 от височината на плодника.Ако се наложе да зазимиш две сем.как ще ги преградиш?

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Това за двете семейства го мислих,но много щяха да му станат екстрите от прашецоуловителя няма как да легне преградната дъска върху мрежата на дъното. А горните прелки верно са малко високо,но вече са изрязани,надявам се да ги ползват

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Горните прелки са високо.Трябва да са на 1/3 от височината на плодника.Ако се наложе да зазимиш две сем.как ще ги преградиш?
    Че са малко високо- да, но какъв е проблема да зазими две семейства?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    Че са малко високо- да, но какъв е проблема да зазими две семейства?
    Може да зазими и три,че и повече,но друг е въпроса за ефективността.Ти как би ги преградил?

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Ако се наложе да зазимиш две сем.как ще ги преградиш?
    А ако изрежа още от сега примерно от фибран за преграда,ще го оформя плътно по стените и по дъното и като се наложи ги преграждам.

Наблюдател
    Регистриран
    14.01.2011
    Магазините не видях, а ще са ти необходими.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Магазините са на първа снимка.
    Понеже подозирам кой ги е правил, затова няма да съм много обстоятелствен Отгоре надолу. Покривната ламарина не си играй да я подгъваш навътре че капките и те да влизат навътре, пускаш я надолу 1-2 мм под дъската. За горните прелки ти казаха, аз продължавам - излишно големи /не ги ползват много-много/, дъсчиците под тях са излишни, /защо не са комбинация с долния сенник?/ сенниците са възголеми. Всичко отвън по стените което задържа роса, дъжд, сняг трябва да е премислено. Като че ли не си проучвал задълбочено лекциите на д-р Лежаков, но може би някога ще ти се прииска да пробваш зимуване с топло подреждане на питите. В такъв случай поне на един сандък може да предвидиш на късата страна /на юг или югоизток/ една прелка - малка, елементарна, с малка дъсчица и без сенник. При всички случаи трябва да имаш готовност за живот и работа на две майки, тъй че избирай. За белия цвят съм скептичен, сега е модерно да се подхожда дизайнерски, но да не забравяме какво ни казва Бай Пчеличко - "пчелите обичат не симетрията, а хармонията". От дръжките си се отказал, добре, и стигам до дъното. Продължавам да недоумявам защо толкова си усложняваш живота? По дефолт лежака е система при която с малко работа се получава приличен добив мед, в някои случаи и пчели. Даже няма магазини и дъното е неподвижно. Тука отделно дъно, прашецоуловители, ми за това си има измислени много по-подходящи системи? Както и да е, бъдещето е пред теб. Краката също - трябваше да ги оставите да покриват дъното доста по-високо. Засега спирам. Оценка, с включен бонус-стимул, 9 от 10. Пожелание - като изкараш по един тон мед от тия кошери правиш пак снимки и анализа продължава
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Може да зазими и три,че и повече,но друг е въпроса за ефективността.Ти как би ги преградил?
    Както винаги съм си ги зазимявал. Една дъска по средата и готово(може и не съвсем по средата). А за ефективността? Горе поставените прелки ще създават малко повече течение в горната част на кошера и това ще е предпоставка за лесно охлаждане да кажем на пилото- като цяло семейството, но това не мисля ще допринесе за дискомфорт. А тук е мястото да кажеш какво мислиш колега ти по въпроса за ефективността в случая.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Като се позамисля,високата прелка,може да се окаже "правилна грешка"-демек отлага началото на отглеждане на пило.
    Преграждал съм по три начина:като теб с дъска,с коване на летвички и с изрязване на жлебове в стените на кошера.По лесно ми е по третия вариант.

Страница 27 от 45 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •