Не им е заложено генетично. Просто не им слагай календари в кошерите и така майките няма да знаят кой месец е... или превключи календара да показва, че е февруари.
Поне при мен, границата до която съм пробвал зимуване при естествени условия, е:
към 1 септември ок. 4000 пчели
към 1 ноември ок. 1000 - 1800 пчели
към 1 март ок. 500-900 пчели.
Видно е обаче, че дават много голям подмор - ок. 50% от зазимените през ноември пчели.
При стайна температура могат да зимуват майки с ок. 100-150 пчели, но лично аз (почти) не съм пробвал, защото това е много трудоемко и освен това, трябва да се поддържат специални условия (микроклимат), за да се постигне успех и за да не вземе да се повреди някоя майка.
Значи, установено е, че една презимувала пчела може да отгледа само ок. 1 млада пчела в края на зимата, защото миналогодишните пчели са физиологически малко поизносени вече. Та трябва да задраскаме два реда и получаваме:
15.02.2014 - 82 пчели
25.01.2014 ...............
04.01.2014 - 82 пчели
Освен това, 741 пчели в никакъв случай не могат през февруари да топлят 2222 килийки с пило, а в най-добрия случай 500-1000... зависи от времето навън, от изолацията на кошера... Но дори и при по-силно семейство, когато времето рязко застуди, пред входа се появява изхвърлено простудено пило. А 82 пчели на 4 януари просто не ги виждам как ще оцелеят. Те просто ще загинат от студ още през ноември.
Отделно има още фактори, оказващи влияние, на първо място от които, наличието на достатъчно протеини в диетата на пчелното семейство..., акарите, дори и да не са много, също облагат пчелите с десятък..., а пчелоядите им пригласят отвън... отгледаните търтеи пък не се включват в гледането на пило, макар и да участват в поддържането на микроклимата в кошера...
Трябва да го гледам това предаване някой път.
Ние хомосапиенсите, които незнайно защо се самонаричаме "сапиенси", се мислим за много умни, но всъщност в глупостта си сме безкрайни повече, отколкото е безкрайна Вселената.![]()