Ето как изглежда нуклеуса с отворен капак:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_6569.JPG
Прегледи:      5260
Размер:	232.5 KB
ID:	1504

Име:	DSC_6570.JPG
Прегледи:      5211
Размер:	265.2 KB
ID:	1505

Име:	DSC_6580.JPG
Прегледи:      5223
Размер:	306.5 KB
ID:	1506

Виждате как съм оставил достатъчно място над рамките, за да има къде да се сложи хоризонтална хранилка. По принцип хранилките, които имам, са с височина 55 mm. Още 10 mm за вътрешната част на капака и още 5mm резерва - общо 70 mm между горния ръб на рамките и горния ръб на стените. Ако вашите хранилки са с друга височина - трябва да го отчетете този факт при конструирането.

Самия капак виждате, че съм го направил от два слоя - външен слой с дебелина 20 mm и вътрешен слой с дебелина 10 mm. Този вътрешен слой е много важен за механичното заздравяване и стабилизиране на нуклеуса, особенно когато в камион се товари на няколко етажа. Вътрешния слой плътно прилепва към стените на нуклеуса и създава съпротивление, което е достатъчно да държи капака на мястото си дори и без да се слага камък върху него. Предполагам че за в бъдеще ще се разхлопа, така че някакъв камък все пак мисля да слагам.

Тука му е мястото да ви кажа, че за региона на България максималната подемна сила, която могат да създадат българските ветрове, по строителни нормативи е не повече от 90 kg/кв.м. Аз лично си слагам малък запас и всички мои конструкции, които проектирам, ги смятам за 120 kg/кв.м. Та ако искате вятъра да не повдига капаците на кошерите и на нуклеусите ви, изчислявайте теглото на камъните от позицията на поне 100 kg/кв.м. Капака на този нуклеус е с размери 51х22 см или това прави 0.11 кв.м. Следователно за да си гарантираме оцеляване на нуклеуса и в най-жестоката буря, на капака му трябва да има камък с тегло 9-10 кг.

Двата слоя на капака са залепени с лепило C200 и допълнително са подсилени с видии. Нуждаем се от такава здравина, защото ако пчелите започнат да го заклейват този капак, ще ни се наложи да подпъхваме повдигача, за да го отворим.