Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 16

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Моята скала е подобна на тази:Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	rhb90scale.jpg
Прегледи:      433
Размер:	60.8 KB
ID:	1197
    Нямам нула.Какво трябва да отчете като сложа дестилираната вода?

  2. #2
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Нищо няма да отчете с дестилирана вода. Не знам този тип с какво можеш да го калибрираш, освен да го свериш с друг.

  3. #3
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Направи разтвор на захар във вода със съотношение, което го знаеш предварително. Например 3 тегловни части захар и 1 тегловна част вода. Ще се получи разтвор със съдържание на влага точно 25%. Загрей/охлади разтвора до 20 градуса по Целзий и провери по дясната скала дали съдържанието на влага в този разтвор е точно 25%.

    Имай предвид, че разтвора ще е гъст, и доста трудно ще разтвориш толкова много захар в толкова малко вода, но няма как - уреда ти е направен да измерва малки проценти влажност. Ако има проблеми с пълното разтваряне, можеш да пробваш с нагряване, но после трябва да го охладиш до 20 градуса за самото измерване.

  4. #4
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Направи разтвор на захар във вода със съотношение, което го знаеш предварително. Например 3 тегловни части захар и 1 тегловна част вода. Ще се получи разтвор със съдържание на влага точно 25%. Загрей/охлади разтвора до 20 градуса по Целзий и провери по дясната скала дали съдържанието на влага в този разтвор е точно 25%.

    Имай предвид, че разтвора ще е гъст, и доста трудно ще разтвориш толкова много захар в толкова малко вода, но няма как - уреда ти е направен да измерва малки проценти влажност. Ако има проблеми с пълното разтваряне, можеш да пробваш с нагряване, но после трябва да го охладиш до 20 градуса за самото измерване.
    Благодаря! Ще пробвам през почивните дни.

  5. #5
    Наблюдател
    Регистриран
    12.08.2013
    Мнения
    7
    Пчеларски район
    Роман
    захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.

  6. #6
    Цитат Първоначално публикувано от HACOO Виж публикацията
    захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.
    Вече си поръчах нов рерактометър +шише с калибровачна течност.

  7. #7
    Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Мнения
    627
    Цитат Първоначално публикувано от Николай Христов-nikberk Виж публикацията
    Вече си поръчах нов рерактометър +шише с калибровачна течност.
    А от къде го поръча?

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от HACOO Виж публикацията
    захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.
    Не съм господ, но знам колко ще бъде грешката - НИЩОЖНА.

    В хубавата и качествена захар съдържанието на захар е 99.9% или 100%. Това многократно съм го проверявал с чисто нови рефрактометри, който се предполага че идват калибрирани от производителя. Ако въобще може да бъде въведена някаква грешка, то тя ще се появи при претеглянето на захарта, ако се използват некачествени китайски кантарчета. Грешка има и при водата, която обикновенно не е 100% вода, защото в нея има разтворени разни примеси (напр. хлор, минерали и т.н.). Грешка има и при самото отчитане с рефрактометъра, тъй като границата между синьото и бялото не е точна, а има известно размиване.

    Като цяло 2-3% натрупана грешка се счита за нещо нормално, така че не се вманиачвайте на тема точност. Когато мерите влажността на меда, и уреда покаже 17.5% влажност, трябва да знаете, че тя в действителност е някъде между 17 и 18%.

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Цитат Първоначално публикувано от Николай Христов-nikberk Виж публикацията
    Моята скала е подобна на тази:Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	rhb90scale.jpg
Прегледи:      433
Размер:	60.8 KB
ID:	1197
    Нямам нула.Какво трябва да отчете като сложа дестилираната вода?
    И моята скала е такава. Може ли някой да каже какво означават показанията от най-лявата скала?

  10. #10
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Лявата скала е скала на Baume: http://en.wikipedia.org/wiki/Baum%C3%A9_scale

    Това е просто някаква друга измерителна единица, с която в България не сме свикнали. Измерва плътноста (гъстотата) на флуидите, като десетилираната вода има 0 градуса по Baume.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •