Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 16

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Наблюдател
    Регистриран
    12.08.2013
    Мнения
    7
    Пчеларски район
    Роман
    захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.

  2. #2
    Цитат Първоначално публикувано от HACOO Виж публикацията
    захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.
    Вече си поръчах нов рерактометър +шише с калибровачна течност.

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Мнения
    627
    Цитат Първоначално публикувано от Николай Христов-nikberk Виж публикацията
    Вече си поръчах нов рерактометър +шише с калибровачна течност.
    А от къде го поръча?

  4. #4
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В eBay ги има много и всякакви. Аз обикновенно от там пазарувам.

  5. #5
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    А от къде го поръча?
    http://www.aliexpress.com/snapshot/6072962922.html

  6. #6
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хубаво е човек да знае, че по света има различни видове рефрактометри в зависимост от това какво ще се измерва. Няма универсален рефрактометър със скала от 0 до 100%. Нивото на захарност например е различно при меда и при виното, в резултат на което за измерването му се използват два различни вида рефрактометри. Също така има и различни видове скали (стандарти), които могат да ви въведат в заблуждение (Brix, Baume и т.н.). Тоест търсете си уред с подходящата скала. Също така много внимавайте дали искате да измервате ЗАХАРНОСТ или СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЛАГА. Това са две различни скали - едната е 80-90%, а другата - 15-20%.

    Накратко ако се хвърлите през глава да купувате първия ви попаднал евтин уред с име РЕФРАКТОМЕТЪР, има голяма вероятност да сбъркате. Аз така направих и сега имам няколко вида рефрактометри с различни скали по различни стандарти. Добре че и вино си правя от време на време, така че два от закупените уреди влязоха в употреба.

    За да не сбъркате, изрично трябва да проверите дали избраният от вас рефрактометър става за мед. Например ако сте в eBay, трябва да направите търсене с думичките: honey bee refractometer
    http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...rt=nc&LH_BIN=1

    Дори и когато сте намерили верния уред, който да става за измерване на мед, тогава пак трябва да проверите с какви скали е окомплектован. Най-удобно за българите е да наблюдаваме захарността в проценти. Убедете се, че тази скала присъствува в уреда. И пак внимавайте - ако е влажност - скалата трябва да е между 10 и 25%, а ако е захарност - скалата трябва да е 60-90%.

    Ха-ха - и последна препоръка - не избирайте най-евтиния уред, защото обикновенно в него или в доставчика има нещо гнило. Изберете си от златната среда.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Също така трябва да се намери информация за това , показанията на рефрактометъра , точно на колко процента захарност отговарят и да се изчисляват допълнително.
    Аз имам за измерване на захарност при вината и там при 10% показани на рефрактометъра - таблицата показва 2% захарност. Има го във форума - ракията.com
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от HACOO Виж публикацията
    захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.
    Не съм господ, но знам колко ще бъде грешката - НИЩОЖНА.

    В хубавата и качествена захар съдържанието на захар е 99.9% или 100%. Това многократно съм го проверявал с чисто нови рефрактометри, който се предполага че идват калибрирани от производителя. Ако въобще може да бъде въведена някаква грешка, то тя ще се появи при претеглянето на захарта, ако се използват некачествени китайски кантарчета. Грешка има и при водата, която обикновенно не е 100% вода, защото в нея има разтворени разни примеси (напр. хлор, минерали и т.н.). Грешка има и при самото отчитане с рефрактометъра, тъй като границата между синьото и бялото не е точна, а има известно размиване.

    Като цяло 2-3% натрупана грешка се счита за нещо нормално, така че не се вманиачвайте на тема точност. Когато мерите влажността на меда, и уреда покаже 17.5% влажност, трябва да знаете, че тя в действителност е някъде между 17 и 18%.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •