За да ви прекъсна спора ще предложа една идея за автоматизация от която би имало практическа полза. Дистанционно през интернет отваряне на клапа за подхранване със сироп от голям контейнер към някаква форма на хранилка. Така биха се спестили доста посещения до пчелините. От автоматизация на прелките или входовете не виждам практическа полза освен при пръскане с инсектициди.
И от двете неща има полза.
PS 6.04.2014 И за двете неща обаче се изисква по-мощен източник на енергия. А това вече си е проблем! Той може да се реши по два начина - окабеляване на пчелина или индивидуален източник за всеки кошер. Окабеляване си струва да се прави само при стационарен пчелин, без местене на кошерите, а това в повечето случаи не се практикува. Ако се избере варианта "всеки кошер с локално захранване и електроника" тя би струвала колкото кошера.
PSS Прегледах отново това, което наричаш спор. Ами то си е чиста проба тролене и заяждане. Чудя се защо в доста форуми често става така. Води се някаква смислена дискусия по някаква тема. Участват няколко души заинтересовани, останалите четат или вметват по нещо в темата. И изведнъж се появява някой, който "ни в клин, ни в ръкав" както казва народа, започва да се заяжда с някой от участващите, да измества темата, да се мъчи по всякакъв начин да я омаже и развали. Странно удоволствие е това.
Аз бих помолил модераторите да почистят темата.
Този пост е редактиран от tsc1; 06.04.2014 в 09:27.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
"От 100 отоплявани кошера не само че няма ни един излетял на -10 градуса ами презимуваха 99." Сранно!!!Апък при мен от 10бр. неотоплявани и с отворени дъна кошери презимуваха 10бр?!?!?!Какъв е смисъла освен да харчим електричество?????П.С.Кошери е вече са с магазини!
Има смисъл пролетно време, когато майката вече е започнала да снася яйца и пчелите губят много енергия за да стоплят пилото. Именно тогава всички пчелари започват да мислят за затопляне посредством стесняване, затваряне на решетъчното дъно и т.н. Но това я дава 1-2 градуса в повече, а не. Именно тогава едно електрическо отопление може да добави още няколко градуса, особенно нощем, а това много би спомогнало за по-бързото развитие на семейството.
Въобще идеята със затоплянето на плодника е страхотна и изисква много малка инвестиция. Аз дори ще си позволя да я доразвия. Най-важният момент в идеята е как да се докара енергия във всеки един кошер. Нататък всеки сам може да съобрази какъв нагревател да сложи и как да направи терморегулацията. Аз също много съм мислил по тази идея и съм стигнал до извода, че единственият начин лесно да се докара енергия във всеки един кошер е да се направи ВЪНШНО ОПРОВОДЯВАНЕ. То трябва да бъде изпълнено с две жици, като изолацията им трябва да е направена от UV стабилизирана пластмаса. Едната жица може да бъде самата земя, посредством набити в нея хромникелови пръчки с дебелина 5-6 мм и дълбочина 50-60 см. На тази дълбочина винаги е влажно и тока ще тече без проблеми. Втората жица може да бъде закопана в земята на 10-15 см по възможно най-лесния начин - набива се в земята права лопата и леко се разклаща напред-назад. Това създава цепнатина, в дъното на която се натиска жицата. Едно трасе от 20-30 метра се прави за по-малко от час.
За да е безопасно трасето, жиците трябва да са захранени с ниско напрежение. 12V обаче е малко, защото ще тече голям ток, който изисква голямо сечение на медта. За предпочитане е 24V, 36V, 48V или дори 60V. Там при акумулаторите напрежението лесно може да се повиши с мощен DC-DC преобразовател, който струва от порядъка на 10$, а после във всеки един кошер обратно се понижава до необходимото ниво с DC-DC с цена 1-2$.
И остана най-важния момент - как да направим така, щото захранването на кошера да отговаря на всички изисквания, а именно:
1. Влизането на жиците в кошера трябва да е херметично
2. Трябва да има възможност за лесно разкачане, ако кошера се използва за подвижно пчеларство
3. Явно ще се ползва някакъв куплунг, но той трябва да е с много висока надеждност с пружиниращи контакти и да не ръждясва при намокряне и да не си влошава контактните способности с времето и ако се зацапа - лесно да се чисти.
Решението са златните конектори, които се използват в моделизма. Имам богат опит с тях и мога да кажа, че са перфектни. Златния слой върху тях предпазва против корозия десетки години напред във времето. Спокойно можете да ги мокрите, плюете, цапате с кал или заливате дори и с основа или киселина. Имат пружиниращ ефект и дават много добър контакт. През тях можете да прекарвате десетки и дори стотици ампери ток без да затоплят.
На кошера (корпуса) със свредло се пробива отвор с дебелина 3-4 мм (зависи от конектора) и после в този отвор се пъха женския конектор. Предния ръб на конектора се подравнява с външната стена и след това отзад се залива с поксипол или с епоксидна смола. Получава се перфектна херметизация, а отпред на кошера се вижда само една малка златна дупчица. Дори и да се зацапа с кал, лесно се почиства с клечки за уши. В този отвор се пъха или вади мъжкия конектор за по-малко от секунда, така че пчеларя няма да има никаквии проблеми. Двата конектора за плюса и минуса се слагат на голямо разстояние един от друг, за да не се влоши изолационното съпротивление при намокряне на кошера. Могат да се сложат в двата края на задната страна на корпуса на разстояние поне 30 сантиметра един от друг. Може с боя по корпуса или с цветни габърчета да се маркира кое е плюс и кое - минус, за да не се объркват, но може и да се сложи един малък Гретц отвътре и така да няма никакво значение кой проводник къде ще се включи.
Ето линк откъде могат да се закупят златни конектори на много ниска цена:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...gold+connector
За предпочитане е да се използват 3.5 или 4 мм. Издържат ток до 50А без никакви проблеми.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...IRS_20PC_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...air_20pc_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...irs_20pc_.html
Според мен смисъла е да знаем повече и да контролираме повече параметри на пчеларството. Ако утре излезе кошер с вградена терморегулация и контрол на влагата с автоматично отваряне и затваряне на прелката и автоматично подаване на сиропа, известяване за различни параметри с есемес, ти би ли си купил такъв кошер или ще караш с 12 рамковия ДБ на дядо си?
Иначе съм практик и съм абсолютно против излишни и ненужни джаджи.
Браво за презимуването. Аз също мисля че при силни кошери отопление не е нужно. Само че не винаги е така.
Ето и проводници, които могат да се използват за откритата част на инсталацията. Тоест за участъците от проводници, които излизат от земята и се включват във всеки един кошер. Това са силиконови проводници и са малко скъпички, но за сметка на това са вечни. Гъвкави са и издържат на всякакви температури, на UV радиация, както и на третиране с всякакви химикали. Въобще - идеалните проводници. Масово се използват в моделизма за всякакви въздушни, наземни, подземни и подводни приложения.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...esh_Guard.html
За под земята и за участъците, където се излиза от земята, могат да се използват кабели с твърди жила и с UV защита - например българските СВТ-с 2х2.5 или 2х4.
http://www.filkab.com/main/bg/produc...%A2_%D1%81/38/
Инсталацията се прави на две части - подземна част до всяка една стойка или конструкция, изпълнена с българския СВТ-С, и надземна гъвкава част за включване в кошерите, изпълнена с качествения силиконов проводник. Местата на снадките се затварят в малки кутийки и дори може да се залеят със смола.
Точно такъв проблем имам в момента. Вързах разклоненията с клеми и сега ако искам да изключа опреден кошер от системата трябва да късам изолирбанд и да развъртам клеми. Конекторите са задължителни. Живот и здраве ще са обект на ъпгрейт догодина. Първоначално се сетих за този проблем, но в ел. магазините пластмасови конектори бяха по-скъпи от самите нагреватели и затова се отказах. Учудвам се че тези "златните" са толкова евтини.
Продължавам развитието на идеята:
Ако на всеки един корпус сложим от задната страна по 4 златни конектора в четирите му ъгъла, и ги свържем отвътре два по два вертикално, тогава спокойно ще можем с малки къси мостчета да прехвърляме отвън енергия от корпус в корпус, без значение колко много корпуса има наредени във височина. Ротирането ще се извършва много лесно - вадим мостчетата, ротираме, слагаме ги отново. Всичко става за секунди.
На най-ниското ниво на дъното също слагаме 4 златни конектора - два в ляво и два в дясно, но там идеята е да можем с по-дълги еднометрови кабелчета да прехвърляме енергия между съседните кошери в рамките на една стойка. При мене една стойка поема до 5 кошера и аз мисля със силов кабел да захраня самата стойка, а после в рамките на нея с мостчета да прехвърлям енергия между кошерите.
Акумулаторите може да са един или повече, свързани в паралел посредством развързващи идеални диоди. Могат физически да бъдат сложени в някой фургон или пък в най-долните корпуси на един или повече от кошерите.
Централната електроника на пчелина също може да бъде сложена във фургон или в един от кошерите. Фотоволтаичното захранване също може да бъде сложено на покрива на някой от кошерите. Въобще цялата тази идея с паралелните жици е много гъвкава и позволява разпределена електроника, разпределено захранване и разпределено акумулиране на енергията.
И последното от идеята, което касае електрончиците - проводниците за захранване могат да се използват и като шина за данни, за да могат кошерите да си комуникират един с друг. Хардурената част е лесна и всеки би могъл сам да я съобрази, а като протокол за комуникация трябва да се използва Modbus. Това е идеалният протокол, който се поддържа от милиони устройства по света. Modbus библиотеки има за всеки един едночипов компютър, струващ лев или два, и всеки специалист сам би могъл много лесно да си разработи Modbus термометър, Modbus нагревател, Modbus реле, Modbus кантар и каквото друго си иска. Системата става евтина и гъвкава и може много лесно да се разширява за в бъдеще. Просто човек си купува или измисля поредното Modbus устройство, свързва го в паралел към двете жици и готово - то заработва и започва да си комуникира с шефа, който управлява мрежата.
От към страната на компютъра, който е разположен на стотици километри в дома на пчеларя нещата са още по-лесни. Има си готовии Modbus драйвери, програми и развойни среди, посредством които всеки сам може да си направи някакъв екран с мърдащи по него числа и графики на температури, влажности и каквото друго му хрумне на човек.
Въобще може да стане ЧУДО за сравнително малко пари, и в основата на това чудо стоят две важни неща:
1. Създаване на надеждна инфраструктура за доставяне на енергия и данни до всеки един кошер
2. Използване на Modbus протокол за вътрешна комуникация по двете жици и за външна комуникация през стандартен GSM модем
На практика не е необходимо в пчелина да има какъвто и да било компютър. Просто GSM-a препредава Modbus комуникацията до домашния компютър на пчеларя и там живее и работи основната програма.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))