Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 51 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 506
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Публикацията е интересна, но аз бих бил доста предпазлив относно прилагането и при нашите климатични условия. Не е ясно и там в коя част на Канада е правено проучването и за каква порода пчели. Според мен меродавно изследване трябва да се направи за България с нейния климат и нашенската порода пчели. Колкото до методологията и техниката на такова изследване - ние вече имаме разработка на идейно ниво на една голяма система за цялостен мониторинг на пчелина и кошерите. Тя включва и многоточково измерване на температурата в кошера, с която ще се определя температурата на кълбото и неговите зони, както и местоположението му в кошера през различните фази на зимата и ранната пролет. Всичко това обаче иска сериозно финансиране и може да бъде направено само по проект на ЕС. А ЕС плаща за кошери и пропаганда (парата през свирката), но не и за сериозна наука.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тука е мястото да намекна, че някоя от характеристиките на електронните устройства дразни пчелите. Не се знае дали това е електромагнитното излъчване или нещо друго, но факт е, че нещо такова има. Всички знаят как пчелите атакуват GSM-ите и си мислят, че това е заради радиовълните. Последните дни обаче започнах да се замислям дали това е истинската причина. Накратко - обикаляхме пчелините да правим снимки от земята с един професионален фотоапарат и от въздуха с един малък радиоуправляем четирикоптер. Резултатите с нападенията са малко противоречиви. Пчелите наистина нападаха апаратурата (предавателя), с която управлявахме четирикоптера, въпреки че мястото на излитане беше на 100 метра от пчелина. Интересното обаче беше друго - пчелите нападаха и фотоапарата. Защо? Нападаха пластмасата на предавателя, а не антената. Защо?

Още по-интересното беше, че пчелите НЕ НАПАДАХА четирикоптера, а той също беше оборудван с няколко мощни предавателя на различни честоти. Не го нападаха и в движение, въпреки че той нагло летеше на няколко метра над кошерите. Не нападаха и камерата, сложена на самия четирикоптер. Ако имаше нападения, щяха да се видят на камерата. Да, ама на клиповете не се вижда нито една пчела. Ха сега де - какво дразни пчелите в битовата електроника? Предавателите може би, но защо само някои от тях? Блестящите стъкла на оптиката? Но защо не всяко едно стъкло? Черния цвят на обективите или апаратурата? Но защо не нападат всеки един черен обект? Може би нападат само отблясъците на слънцето по лъскавите предмети, но защо не нападат всеки един отблясък? Или пък еволюционно в главата им има заложено нападение на предмети с определена форма, но коя са тези форми?

Много въпроси и всичките те няма да намерят своя отговор, докато някой не направи подробно изследване по въпроса, посредством предмети и предаватели с различни характеристики, форми, цветове, честоти, мощности и т.н.

Моля и други колеги-пчелари да споделят техния личен опит какво нападат пчелите и кога.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Личното ми мнение е, че радиовълните тук нямат нищо общо. Нито насекомите, нито по-висшите организми имат сензори за електромагнитни вълни. Чел съм някъде, че такива имат някои риби. Причината е в нещо друго. Може би това е магнитното поле, което се създава около някои апарати и по-точно това, че то е променливо по честота и интензивност. За конкретния случай аз бих направил следния експеримент - при наличие на нападения и работещ предавател бих го изключил и наблюдавал дали нападенията ще продължат.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Публикацията е интересна, но аз бих бил доста предпазлив относно прилагането и при нашите климатични условия. Не е ясно и там в коя част на Канада е правено проучването и за каква порода пчели. Според мен меродавно изследване трябва да се направи за България с нейния климат и нашенската порода пчели. Колкото до методологията и техниката на такова изследване - ние вече имаме разработка на идейно ниво на една голяма система за цялостен мониторинг на пчелина и кошерите. Тя включва и многоточково измерване на температурата в кошера, с която ще се определя температурата на кълбото и неговите зони, както и местоположението му в кошера през различните фази на зимата и ранната пролет. Всичко това обаче иска сериозно финансиране и може да бъде направено само по проект на ЕС. А ЕС плаща за кошери и пропаганда (парата през свирката), но не и за сериозна наука.
    Напълно съм съгласен за сериозните пари и разпиляването да не кажа краденето на парите за земеделие и наука чрез пренасочването им към медийни проекти и прочее. Съвсем наскоро пак прочетох какви луди пари ще се дават за популяризине на едикакво си..... Просто бюрокрацията си е измислила вариант за крадене на пари на книга без да се свърши грам полезна работа. Ще се гушат пак медии, печатници и прочее а ти иди прави нещо скъпо и се мъчи да го продаваш на бедния българин.
    Още не съм видял вашата система, доколкото разбирам е за мониторинг и известяване за различни параметри на пчелина, което е първата стъпка. Втората е автоматизиране и контрол на параметрите. Има една приказка: If you can measure it you can control it. (Ако може да го измериш значи може да го контролираш). Дано някой ден екип от пчелари, информатици и инженери излезе с нещо сериозно за автоматизация на пчелина. Макар че в бг условия е почти немислимо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    При мене отдавна вече работят три екипа по автоматизацията на пчелините:

Екип 1 - отговаря за енергозахранването посредством фотоволтаична инсталация на всеки един пчелин.
    Екип 2 - Разработва хардуерната част на проекта - RFID четци и разните му там датчици и комуникации.
    Екип 3 - Разработва софтуерната част - бази данни, WEB сървъри, комуникация посредством GSM-и и техните NFC датчици.

Не се хваля по форума, защото нещата напредват много бавно, но работата върви, и все някога ще се стигне до завършен и работещ продукт.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    При мене отдавна вече работят три екипа по автоматизацията на пчелините:

Екип 1 - отговаря за енергозахранването посредством фотоволтаична инсталация на всеки един пчелин.
    Екип 2 - Разработва хардуерната част на проекта - RFID четци и разните му там датчици и комуникации.
    Екип 3 - Разработва софтуерната част - бази данни, WEB сървъри, комуникация посредством GSM-и и техните NFC датчици.

Не се хваля по форума, защото нещата напредват много бавно, но работата върви, и все някога ще се стигне до завършен и работещ продукт.
    Напротив аз мисля че трябва всеки да се хвали (в добрия смисъл) за нещо постигнато. Само така форума ще се промени от място за четене на анонимници в място за вдъхновение и догонване на останалите. Иначе ако искаме да научим нещо ново ще трябва да отваряме само чужди форуми. В България мисленето е следното: "Сложил съм тука една примамка да открадна на съседа ройчетата" и това съм го чувал на живо....

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Първо започвам с уговорката, че не съм пчелар а се занимавам с пчеларска електроника покрай необходимостта да се създаде система за охрана на пчелините.
    Най-сетне изплю камъчето. След като не си пчелар, ми е интересно как се занимаваш с пчеларска елктроника, която да отговаря на изискванията на пчеларите.
    Спомням си как ме иронизра в друга тема с необходимостта от бронирана машина и тем подобни. Ако още тогава знаех, че не си пчелар, а просто "бизнесмен" търсещ реализация на производството си, щях да ти......
    Просто съвет от мен, не упреквай пчеларите в своите изисквания и необходимости, след като незнаеш за какво става въпрос..

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Най-сетне изплю камъчето. След като не си пчелар, ми е интересно как се занимаваш с пчеларска елктроника, която да отговаря на изискванията на пчеларите.
    Спомням си как ме иронизра в друга тема с необходимостта от бронирана машина и тем подобни. Ако още тогава знаех, че не си пчелар, а просто "бизнесмен" търсещ реализация на производството си, щях да ти......
    Просто съвет от мен, не упреквай пчеларите в своите изисквания и необходимости, след като незнаеш за какво става въпрос..
    Много е просто - консултирам се с истински и мислещи пчелари, виждащи малко по-далеч от кошерите и от носа си. Разбира се и чета - много и най-различни източници. И го правя вече повече от три години. А лошо ли е да си създаваш бизнеса и да му търсиш реализацията?
    И когато прочета постове като този си повтарям думите на Ян Хус - "О, свещена простота".

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Много е просто - консултирам се с истински и мислещи пчелари, виждащи малко по-далеч от кошерите и от носа си. Разбира се и чета - много и най-различни източници. И го правя вече повече от три години. А лошо ли е да си създаваш бизнеса и да му търсиш реализацията?
    И когато прочета постове като този си повтарям думите на Ян Хус - "О, свещена простота".
    Аха истински и мислещи според твоя мироглед или просто защото ти споделят това което искаш да чуеш. Три години? Бре ти доста време се занимаваш.
    Не е лошо да търсиш реализация на бизнеса си, въпроса е да не се мъчиш да иронизираш идеите на пчелари споделени тук във форума. А за думите на Ян Хус мога да кажа, че важат за всички ни, апропо в това число си и ти.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Аха истински и мислещи според твоя мироглед или просто защото ти споделят това което искаш да чуеш. Три години? Бре ти доста време се занимаваш.
    Не е лошо да търсиш реализация на бизнеса си, въпроса е да не се мъчиш да иронизираш идеите на пчелари споделени тук във форума. А за думите на Ян Хус мога да кажа, че важат за всички ни, апропо в това число си и ти.
    Да мислещи хора, с които сме обсъждали нещата. Можеш да почнеш от тук: http://beehoneyportal.com/forum/view...=1876&start=15 и да се връщаш назад-напред за да разбереш от къде тръгнаха идеите. Не си мисли, че те са се зародили тук, в този форум!
    А думите на Ян Хус са си още в сила и за всички ни.

Страница 7 от 51 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •