Първо започвам с уговорката, че не съм пчелар а се занимавам с пчеларска електроника покрай необходимостта да се създаде система за охрана на пчелините. Така създадохме BeeG 13 и тя вече се произвежда и продава. Но покрай нея лично на мен ми стана интересно как да се контролира и управлява живота в кошера с цел облекчаване работата на пчеларите и създаване на най-благоприятните условия за развитие на пчелните семейства.
Въпроса за подгряването сме го коментирали с няколко пчелари и мненията са различни. Според повечето от тях за нашите климатични условия - мека зима и ранна пролет затопляне през зимата не е необходимо, а само пролетта. Според мен, щом сте приели, че ще ги топлите и през зимата сте избрали правилния алгоритъм на управление - термостат през зимата и таймер през пролетта. С помощта на една интелигентна система може да се имитира по-ранно започване на пролетта и активиране на семейството, така че то да е готово за ранните паши. А за зимата освен температурата е важно да се контролира и влажността, а чрез нея дали е правилна вентилацията в кошерите. За целта имаме комбиниран датчик за влажност и температура - HS-1W. Към системата BeeG 13 могат да се свържат два такива, разположени в два различни кошера. Ако Ви е интересно можете да се запознаете с цялата документация тук.
На колко градуса поддържате температурата през зимата?