Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Хайде да не се надлъгваме. Тарикати има както сред пчеларите, така и сред прекупвачите. При това положение както едните, така и другите, са в правото си да се съмняват в лоялността на отсрещната страна. Това не е нещо ново за България. Тарикати и мошенници има и във всички останали бизнеси, така че обикновенно първия път сделките са най-трудни. Когато обаче се изгради доверие в няколко последователни сделки, нещата потръгват.

Аз лично цял живот съм преследвал максимата "Казана дума, хвърлен камък", обаче за съжаление не винаги моите партньори са ми отвръщали със същото. Затова дозата подозрение си я налагам върху всеки един нов бизнес партньор. Така ще е и с Апитрейд. Вече съм решил да работя с тях и жена ми вече заяви към тях 3 тона за продан. Те от своя страна обещаха тази седмица да дойдат и да вземат проби. Вече е сряда вечер и все още не са дошли, но пък и седмицата все още не е изтекла. Та има още два дена да видим дали си спазват думата. Не че е нещо сериозно, ако не дойдат, но е кофти да си сложиш черна точка още на първия контакт с нов клиент.
Това е един малко позакъснял постинг, но за да ми е чиста съвестта, трябва да го напиша. Обещах ви да ви кажа как премина изкупуването на собствения ми мед от Апитрейд Пловдив, и ето сега го правя. В интерес на истината не искам да си кривя душата - всичко премина добре, дори бих казал - перфектно. Дори нещо повече - имаше проблеми, но те се оказаха при мене, а не при тях.

Като цяло жена ми им се обади и им каза, че имаме 3 тона мед за продан. Те обявиха ден за идване, но не дойдоха на този ден. Звъннах по телефона, за да разбера какво става и се оказа, че жена ми е дала грешен телефон. Те са пътували покрай мене и в плановете им е било да минат и при мене за проби, но никой не е вдигал на дадения телефон. Изяснихме се с тях, дадох им нов телефон (този път верен), а те ми обявиха нова дата. Дойдоха на тази дата да вземат проби и о ужас - оказа се че имам не 3 тона, а 5 тона мед. Ще ги убия моите счетоводители - не могат да броят. Ха-ха...

Както и да е - момчетата взеха проби и си заминаха. След известно време се обадиха и ми дадоха дата, на която да дойдат и да го вземат меда. В нашата партида не е имало антибиотици (късметлия съм) и затова чакането беше много малко. Дойдоха и го натовариха меда. След това им написахме фактура и доколкото си спомням - в рамките на деня я платиха с банков превод по РИНГС.

Изключително съм доволен от тях, защото и двата пъти ми отделиха много време и внимание, като особенно първия път ги държах на кафе няколко часа и им зададох сигурно 1000 въпроса. С тях беше и шефа (по-точно сина на шефа) и той ми отговори на всеки един въпрос, включая и на неудобните такива, касаещи някакви тайни от кухнята на изкупвачите. Втория път пък извадиха един лаптоп с данни на фирмата и аз си изпросих да ми разпечатат как изглежда един западен сертификат с изследвания на меда. Ами разпечатаха ми го и после ред по ред и лист по лист ми обясниха всичко (а сертификата не беше малък - 10-15 листа с по 50-60 реда на лист и във всеки един ред - данни за изследване на някакъв параметър).

Та без да си кривя съвестта, искам да я препоръчам тази фирма. Много съм се наслушал как изкупвачите прекарват пчеларите, но това, което на мене лично ми се случи, няма нищо общо с фолклора и слуховете. Просто хората са си честни и съвестни и като всяка една друга фирма, поставена в пазарната икономика, се борят да завоюват доверието на клиентите и да станат с тях дългосрочни партньори, които се доверяват един на друг.