Не сме запознати кога какъв мед е върнат, но е факт, че много пчелари (като напоследък техния брой расте) злоупотребяват съвсем умишлено и именно това налага стриктния контрол на качество. Това струва хиляди левове за всяка една партида, но такава е спецификата на бизнеса. Тази година от това, което ние срещаме в пробите, особено популярно е доливането на вода в меда и заковаването му на 20% водно съдържание. Резултатът е нищо повече от една рядка чорба, с ниски стойности на диастаза и склонност към ферментация. Не слушайте разни фолклори как всеки го правел и как се продава вода за 4 лева - това са глупости. Не отстъпва и добавянето на инвертиран сироп разбира се.

По отношение на Вашия въпрос - ние, а и повечето от другите фирми, изнасяме мед под собствени марки и в опаковки за краен потребител. Фактът, че по-голямата част от българския мед се изнася на едро има своето логично пазарно обяснение - с две думи няма как ние с нашия мащаб и обеми на произдовство да изместим от пазара големите преработватели, всеки един от които пакетира по 20 - 25 хил. тона годишно и е на пазара от 80 - 100 години. Въпреки това сегментът се развива, но бавно и трудно.

Поздрави