Ангел Грънчаров пише в една от книгите си, че ХР е кормилото, с което пчеларя управлява семейството. Аз я ползвам задължително.
Ангел Грънчаров пише в една от книгите си, че ХР е кормилото, с което пчеларя управлява семейството. Аз я ползвам задължително.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Това е интересно. Дори и основния вход на дъното ли затваряш?
Да, идеята е по време на главната паша основната маса работещи пчели да качват в медовиците и да заобикалят XP по-този начин се избягва снижаването на добивите.С XP най-елегантно можеш да си играеш с обема на плодника по-време на медосбора: малък-плодник = повече мед = по-износени пчели и в зависимост от целите и времевият диапазон между главните паши решаваш какъв вариант те устройва.
< От каде излизат търтеите? >
Отначало им отварях тесен отвор като сменях положението му през ден, после почнах да им отварям за няколко часа след 9 и затварям после да не могат да се приберат и да влязат над XP.Последните години вече не се интересувам какво правят и къде са, десетина дена ще устискат дъната са ми на мрежа целогодишно.
В този ред на мисли, може ли при ДБ кошер да се затвори прелката на плодника и да се направи такава през магазините?
Ако успеем да се оттърсим оп предубежденията си и забравим клишетата и лозунгите (...Добивите зависят от уменията на пчеларя...), тогава нашето съзнание ще е по-отворено и креативно.
Имам един въпрос, към двусмисленото недвусмислие.
(...аз не съм забелязал намаление на добивите, а задължително ползвам ХР всяка година...)
На базата на какво забеляза, че няма намаляване на добивите, като всяка година използваш ханеманова решетка.
Последното ми прозвуча като заяждане. Четете между редовете, не приемайте буквално всичко.
ХР служи за преграда през която да не минава майката. ХР служи за регулиране обема на плодника.
ХР пречи само на слабите семейства. ХР може леко да затруднява пчелите, но не влияе на добивите, особено при силните семейства.
Така мисля аз. Ползвам я постоянно, особено при ливадна паша. Иначе майката си ходи навсякъде, не можеш да извадиш една цяла пита с мед. Сравнявам с колега, който е в моя район и не ползва ХР.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Гена, въпреки, че досега не съм ползвал ХР/макар че са купени и седят в склада/ съм склонен да те подкрепя. Това лято вдигнах моите на четири корпуса и мед не мога да извадя, няма пита дето не е нацвъкано и пило. Срам ме е да кажа, но началото на октомври вадих мед и отделно в склада сега имам три корпуса с пити с мед. Затова и вече се замислям дали да не мина на ДБ, чиста работа.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))