Юри, не споделяш, ползваш ли ханеманови решетки при ЛР кошерите? Ако ползваш - кога и как?
Юри, не споделяш, ползваш ли ханеманови решетки при ЛР кошерите? Ако ползваш - кога и как?
Ангел Грънчаров пише в една от книгите си, че ХР е кормилото, с което пчеларя управлява семейството. Аз я ползвам задължително.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Това е интересно. Дори и основния вход на дъното ли затваряш?
Ако успеем да се оттърсим оп предубежденията си и забравим клишетата и лозунгите (...Добивите зависят от уменията на пчеларя...), тогава нашето съзнание ще е по-отворено и креативно.
Имам един въпрос, към двусмисленото недвусмислие.
(...аз не съм забелязал намаление на добивите, а задължително ползвам ХР всяка година...)
На базата на какво забеляза, че няма намаляване на добивите, като всяка година използваш ханеманова решетка.
Последното ми прозвуча като заяждане. Четете между редовете, не приемайте буквално всичко.
ХР служи за преграда през която да не минава майката. ХР служи за регулиране обема на плодника.
ХР пречи само на слабите семейства. ХР може леко да затруднява пчелите, но не влияе на добивите, особено при силните семейства.
Така мисля аз. Ползвам я постоянно, особено при ливадна паша. Иначе майката си ходи навсякъде, не можеш да извадиш една цяла пита с мед. Сравнявам с колега, който е в моя район и не ползва ХР.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))