По какъв начин се добавя прашец в питката за подхранване, в естественият си вид или се разтваря и ако да , как.
По какъв начин се добавя прашец в питката за подхранване, в естественият си вид или се разтваря и ако да , как.
На мен лично не ми е известно някоя да добавя истински прашец в питките за подхранване - над три пъти по-скъп е от заместителя. Feed Bee(заместител на прашеца) се смесва със ApiPuder - примерно, и двете са прахообразни, след добро смесване в съответната пропорция(има различни рецепти - съотношения), добавя се вода, може и мед разтворен във вода, и съответно престоява затворено в найлонови торби няколко дни за получаване на желаната консистенция/твърдина на питките.
В нета има и разни клипчета за FeedBee където го подават на пчелите в полу течно състояние...
Виж в тая тема има доста мнения, може да си харесаш нещо:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1391&page=5
Виж ето тук:
http://scientificbeekeeping.com/pollen-supplement-formula/
И не забравяй да добавиш растителна мазнина
В момента Ранди извършва полеви тест (вече 4-5 месеца откакто е започнал) коя рецепта е най-добрия заместител на на прашец. Отводки направени през Август се подхранват с различни заместители на прашеца и се следи презимуването и развитието им. През целия период на експеримента напълно отсъства прашец от природата (прашецоотделящи растения). Когато приключи, рецептата ще бъде публикувана заедно с резултатите.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Имам един въпрос-защо в българската литература пише да се инактивира маята(без значение коя), а американците не я инактивирват.И само да споделя набързо прегледана информация за някои съставки в една от рецептите-Canola oil е олио от генно модифицирана рапица,която се използва САМО за технически цели; Torula yeast-мая от квасна гъбичка(прибавят мононатриев глутамат към маята винаги!).Не че двете ги има в нашата мрежа(не съм ги чувал),обаче ми е чудно кой пчелар би прибавял подобни съмнителни съставки.Не поставям под съмнение опита и знанието на пчеларите,но е важно какъв е водещият мотив на пчеларя-печалба на всяка цена с минимални средства или не само.Моля никой да не се засяга!
Колеги, какви количества канела на прах слагате в питките(които ползват)?Виждам че колегите от Америка я ползват.
Ето каква питка смятам да забъркам на моите пчелички.
500 гр. ApiPuder
250 гр. мед
200 гр.Feed Bee
25 гр. сок Лимон
25 гр. сок Лук
1 гр. Тимол
Моята рецепта е следната:
5 кг ApiPuder
1 кг Feed Bee
След размесването им добавям мед на око и меся до получаване на тесто с нужната консистенция. Поставям храната в пликове за фризер започвам да подхранвам през първата половина на февруари.
Благодаря,колеги за споделеното.Колега Пламен,интересно ми е как пчелите възприемат сока от лук.Иначе съм чел и за други колеги които ползват лук.Знам че е много полезен и че алкализира организма.Питките миришат ли и какви наблюдения можеш да споделиш откакто го ползваш?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))