Тази статия за лугата съм я чел и аз.От няколко години засичам много материали свързани с киселинно-алкалния баланс при хората и определено темата е интересна за мен.Предполагам че много колеги са срещали теми за сода бикарбонат и за какво се използва.В миналото нашите баби са използвали така наречената пепелява вода за много цели.Една от тях е била и лечение на глисти и паразити.Оказва се че глистите и паразитите не могат да оцелеят в алкална среда.Може да се помисли по въпроса - след като алкалната среда унищожава кандида,глисти и други паразити при човек,възможно ли е ефекта да е подобен и при пчелата.В алкална среда нараства биохимическата активност на аминните витамини: В1, В4, В5 или РР, В6, В12,тоест налице е по-добро усвояване и повишена енергия.Другото което смятам че трябва да се прибавя към храната на пчелите е точно прополиса,както посочва и автора.Ще дам и елементарен пример - всички ние сме имали афти в устата,понякога много неприятни,болезнени и се задържат поне седмица(в някои случаи е почти постоянно).За целта лекарите ползваха Гранофурин(онова зеленото нещо за зъби) или някакви киселинни препарати(Ваготил например,името трябва да ви подсказва и за какво друго се използва) които прегарят лигавицата и дават възможност да бъде изградена нова и чиста от бактерии.Афтите се причиняват от Кандида,но ако си изплакнете устата с клеева тинктура то ви казвам от опит че афтата изчезва за ден, максимум два.Знам тези неща защото аз самия съм имал кандидоза и ако тръгнете по лекарски предписания,ви гарантирам единствено скапан черен дроб и бъбреци от химиите които унищожават всички друго по пътя си.Това обаче не е темата.Мисълта ми е че аз лично, със сода бикарбонат,прополис и мед преодолях множество проблеми с имунната си система.Според мен би било полезно да се разчопли темата за киселинно-алкалния баланс на пчелата,какви са нормалните показатели,и по какъв начин бихме могли да го възстановим(само ако е необходимо!).Против съм всяка излишна намеса и въпросните мерки би следвало да се прилагат само в проблемни пчелини,защото ако се получи силна алкализация това също е много вредно.Баланса е единственото което трябва да търсим.