Ами точно в това е въпроса. Вирусите вече се разпространяват сами, без "помощта" на акара. И дали ще бъде "нахапана" още някоя и друга пчела, не е от съществено значение, за семейството в цялост. Имунната система и на отделната пчела и на семейството вече е отслабена ,и всеки един химикал и оказва известен натиск. По тази причина е възможно да донесе повече вреда, отколкото полза.

Цитат
) или някакви киселинни препарати(Ваготил например,името трябва да ви подсказва и за какво друго се използва) които прегарят лигавицата и дават възможност да бъде изградена нова и чиста от бактерии.Афтите се причиняват от Кандида,но ако си изплакнете устата с клеева тинктура то ви казвам от опит че афтата изчезва за ден, максимум два.Знам тези неща защото аз самия съм имал кандидоза и ако тръгнете по лекарски предписания,ви гарантирам единствено скапан черен дроб и бъбреци от химиите които унищожават всички друго по пътя си.Това обаче не е темата.Мисълта ми е че аз лично, със сода бикарбонат,прополис и мед преодолях множество проблеми с имунната си система.Според мен би било полезно да се разчопли темата за киселинно-алкалния баланс на пчелата,какви са нормалните показатели,и по какъв начин бихме могли да го възстановим(само ако е необходимо!).Против съм всяка излишна намеса и въпросните мерки би следвало да се прилагат само в проблемни пчелини,защото ако се получи силна алкализация това също е много вредно.Баланса е единственото което трябва да търсим.