Напротив, много ясно се изразяваш и това което пишеш, изглежда много убедително и много стряскащо, но има малък проблем – пчелите ми са още живи, а според написаното от теб, вече не трябва да имам живи пчели. Смятам, че има нещо, което не е наред, но засега ми убягва какво е то. Не вярвам пчелите ми да са развили свръхустойчивост към всички възможни заболявания.
Иначе, да, много вируси, много нещо, има и гъби също, но с голяма част от тях пчелите си съжителстват мирно и тихо без да показват някакви признаци на заболяване...
А това, за трофилаксиса през зимата, твоя интерпретация ли е, или си го чел някъде, защото според Кокорев, Чернов, “Зимовка пчел”, някъде между стр. 10 и 18 (добре, че си водя записки, за да знам къде какво съм чел), "пчелите в кълбото не си предават мед една на друга, а всяка се придвижва сама до меда." Склонен съм да вярвам на това, защото едно такова поведение през зимата най-малкото би намалило физиологичното износване на пчелите, както и разпространението на зарази..., а еволюцията си знае работата...
Действително заразяването с някои от вирусите би могло да се случи и чрез консумацията на заразена храна. Нали прословутият израелски вирус, за който доскоро се е смятало, че се среща само в Израел, е бил открит в американски пчели с произход Австралия, както и в китайско пчелно млечице, поради което не беше ясно откъде в крайна сметка този вирус се е довлякъл в САЩ.
А храната може да се зарази още през лятото, когато е пълно с акари в кошерите, а пчелите наистина непрекъснато си предават храна една на друга, което би трябвало да означава масово заразяване и масова гибел на пчелни семейства целогодишно. Доживелите до зимата пчели ще консумират заразената храна и ще се превърнат в зимен подмор. На практика обаче това не се случва, поне не толкова масово.
Относно синдрома на празния кошер – наистина всяка една болест би могла да опразни кошера, поради това, че пчелите са програмирани да напуснат жилището преди да умрат. СПК обаче, според това което съм чел и слушал от потърпевши пчелари, но още не съм виждал на живо, се случва изключително през зимата, което означава, че трябва да остане сериозен подмор на дъното, а пред кошера трябва да има купища трупове на пчели, опитали се посред зима да отидат да умрат някъде далече, както при поразените от нозематоза семейства например.
Да, така е според литературата, за да могат да се отгледат здрави зимни пчели. Това обаче не пречи да се направи допълнително третиране с алтернативен препарат след излюпването на последното пило, поне в семействата, които не са били добре очистени при предишното третиране, най-малкото защото през януари като тръгне пилото, то ще се превърне в котило на акари. Това може да замести пролетното третиране. Поне аз така ги виждам нещата, но ти явно си на друго мнение, ОК, няма да се бием пък сега!Действително, всяко едно третиране възпрепятства естествения подбор, но ако разчитаме само на еволюцията, нямам идея къде би се озовало Пчеларството като стопански отрасъл.
Между другото, нещо интересно от родната литература ("Практическо пчеларство", 1983 г., стр. 249): “Отслабването (при вароатоза - бел. моя) става явно в края на лятото и през есента на третата година от внасянето на акарите (Това явно ако не се третира с нищо – бел. моя). Тогава кошерите остават без пчели, защото те масово напускат гнездата дори през октомври-ноември." Синдромът на празния кошер май не е измислен от американците.![]()

Цитат