Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 95
    Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Колега gaikata1982 в началото на самата страница има реклама за производство на пчелни кошери отвори рекламата и там има снимки на покривна табла това е модел още от преди 89г,а сега сърбите ги произвеждат и с цяла мрежа

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз съм решил да използвам подкапачна дъска като на средата оставям 10см от край до край с мрежа.
    Лятото да става вентилация а зимата ще го покривам с брезент и над него затоплящи материал.
    Някой ползвал ли е вата, четох и за някакво фолио против влага.
    И моите са направени така, но аз не слагам нищо отгоре. Другите колеги какво ще кажат, моля коментирайте.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Ако може нека някои обясни защо се слагат затоплящи материали.

Потребител
    Регистриран
    17.06.2013
    Пчеларски район
    покрай павликени
    колега те не затоплят а изолират

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от 2ма пчеларя Виж публикацията
    колега те не затоплят а изолират
    Нали идеята е да има постоянно приток на свеж въздух, като се закрият отворите как ще се става това нещо.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Здравейте колеги,искам да споделя резултатите от един експеримент,който проведох миналата зима.Поради липса на преградни рамки,използвах фибран и празни необтелени рамки.Фибрана беше 2см.На един от кошерите обаче използвах и стиропор с алуминиево покритие.Стиропора е дебел около 3-4мм и е на руло,ползва се за залепяне на стената зад радиатори за да отразява топлината.Една преградна рамка с фибран я облепих от едната страна с въпросното руло и я поставих от към северната страна.Пролетта когато започнах прегледа, още с първата извадена северна пита се облещих - почти цялата със запечатано пило,при което си помислих,леле мале,щом са стигнали дотук с пилото,този кошер ще е шампион този сезон.Да ама не,на втората северна имаше два пъти по-малко пило,а на третата никакво пило.Това което ми направи допълнително впечатление беше, че пчелите бяха започнали да дълбаят алуминиевото фолио и стиропора,но на фибрана бяха спрели.Всички останали семейства бяха започнали развитието си в южната страна на кошерите,независимо че и те имаха преградни с фибран,но без алуминиевото фолио.Моите кошери са по модел на г-н Бонев и разсъждавах какво ще се получи ако се постави такъв изолационен пласт с алуминиев слой под покривната табла.Според вас колеги, има ли вероятност кълбото да се изтегли натам и евентуално да гладува, или няма да се получи този ефект?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Не мисля че алуминиева табла или найлон върху гнездото или отстрани през зимата е добра идея, защото ще задържат влагата. Според мен, таблата трябва да е от някакви хигроскопични материали, като дърво например. Т. нар. стиропор също поема влагата, но за алуминия и найлона дълбоко се съмнявам. По-добре няколко слоя весници и велпапета върху гнездото, отколкото този алуминий.
    Цитат Първоначално публикувано от bobi mitrev Виж публикацията
    Нали идеята е да има постоянно приток на свеж въздух, като се закрият отворите как ще се става това нещо.
    Защо не пробваш да си изключиш отоплението вкъщи, да отвориш леко един прозорец и вратата срещу него, за да става течение и да има постоянен приток на свеж въздух? А леглото, на което спиш, го сложи точно между прозореца и вратата, за да не вземеш да се задушиш случайно!
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Просто ми е любопитно какъв би бил ефекта, ако се сложат преградни с алуминиево фолио и тавана също.Тази идея ми дойде от едни кошери които някъде видях, не помня къде беше,та въпросните кошери бяха облицовани отвътре изцяло с алуминии.Не си спомням само дали бяха дървени или стиропорени.Интересно ми е дали семейството няма да стартира по-рано с пилото,а влагата може да се изведе с подходяща вентилация - дъно,прелки.Няма ли колеги които да са пробвали или да работят с въпросните кошери?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Защо не пробваш да си изключиш отоплението вкъщи, да отвориш леко един прозорец и вратата срещу него, за да става течение и да има постоянен приток на свеж въздух? А леглото, на което спиш, го сложи точно между прозореца и вратата, за да не вземеш да се задушиш случайно! [/QUOTE]

Готино... ама много готино - само как сравняваш пчелите и хората - навярно и мед трябва да пускаме.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Аз също не мисля че има място за сравнение между пчелите и хората, защото за разлика от хората пчелите дишат и анаеробно, което означава, че могат да понесат доста по-голяма концентрация на въглероден диоксид във въздуха в сравнение с хората. Това им предимство допълнително се подсилва и от пасивното състояние, в което се намират тези насекоми през зимата. До 3% концентрация на СО2 не причинява някакъв забележим дискомфорт в пчелното кълбо (за сравнение - в атмосферния въздух СО2 е ок. 0,4%). Така че на пчелите не им трябва толкова свеж въздух, колкото запазване на топлината, която се опитва да напусне кошера през всякакви пролуки, мрежички, отвори, цепнатини и др. под. в неговата горна част.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •