Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 67
    Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колеги, това с изкарване на пчелите от селата все още е почти неосъществимо. Голяма част от пчеларите не разполагат със земеделска земя и още повече тя да отговаря на изискването за отстояние. При така създалата се ситуация "държавицата" ще го закъса сериозно. Ако трябва да ни осигурят общински места, които да са подходящи, то тогава ще стане война. Особено в равнинните райони, където всеки сантиметър се оре и сее. Обикновено такива земи са пасища и там животновъдите си изкарват добитъка. Мисля,че нашите управляващи все по-малко желаят да вдигнат на нож (и то срещу себе си) всички животновъди. Относно това земеделците да ни плащат за опрашване е абсолютна фантастика. Българина заобикаля плащането на данъци и всякакви такси наложени му със закон, а тук става въпрос за доброволно заплащане. Тук държавата трябва да въведе фиксирана сума на декар и нещата може и да станат. Скоро коментирахме с ветеринаря на кучето пръскането на рапицата по повод на това, че при нас обявиха препарата, с който ще пръскат за безвреден за пчелите. "Безвредни препарати няма" - каза доктора. Затова пръскането в цъфтеж трябва да се забрани. Само тогава ще имаме пчели в кошерите и мед в тенекиите. Тогава може и зърнопроизводителите да усетят ползата от опрашването (като има кой да опрашва).

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колега scutellator, в стремежа да изкажем оригиналното си мнение за голямо съжаление бягаме от същноста на темата.Тук не става въпрос да се цакаме с 0.000000000 и нещо от %. Когато става въпрос за опрашване на техническите култури (по 2-3 хиляди декара и нагоре) бомбусите не ще ти помогнат.Такива малобройни колонии нямат капацитета на медоносните пчели. Съгласен съм,че има ниша и за тях и там показват завидни резултати.Тя природата си се регулира сама и за щастие още неможем да и се месим за всяко нейно решение, колкото и нелогично да е то за нас. Вярно гладни сме. Затова и вече не се издържа, затова и искаме, и ще искаме, и ще искаме, и т.н. до постигане на исканията.Тук не става въпрос за прищявки и глезотии.Става въпрос за адекватно поведение, както от управляващи така от колеги и всички организации които са ни стъпили на врата. Сега най-много се нуждаем от градивност, която да ни изкара от батака. Никой не знае как ще ни пързулнат през новия програмен период. То най-доброто предстои, но въпроса остава - "директни плащания или за опрашване"??? Как и защо зависи и от нас.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Аз не знам, не се ли притеснявате, че с раздухването на тази тема за плащания за опрашването дърпате дявола за опашката? Мисля, че сега има негласно споразумение между пчеларите и арендаторите на земя. Никой нищо не иска от другия и са си взаимно полезни. Тръгне ли се на някаква война и взаимни претенции, пчеларите ще са губещите. По три причини - финансова, организационна и лобистка. Да не стане като в оная приказка, че куче, което не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колега, в момента 99% от пчеларите са се превърнали в отшелници.От тази изолация(доброволна) са забравили и да говорят и да мислят.Ще си траем и какво?Ще си траем докога?И после?И накрая пчелар=тъпанар.Това ли ще сме?

Не им искам парите за опрашване, искам само едно да не ми тровят пчелите като тази година!
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ми виж сам.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_crop_plants_pollinated_by_bees

Не съм ги броил, но по мои наблюдения в България има над 500 различни вида пчели. Та ако пчеларите наистина са толкова загрижени за опрашването в природата 9/10 от субсидията трябва да отива за опазването на дивите популации пчели ( друг е въпроса как ще би могло да се осъществи това ???!!! за щастие все още не сме стигнали до там, че всяко едно звено в природата да се поддържа по изкуствен начин от човека).
    Бомбусите между другото са много по-ефективни опрашители от медоносните пчели ( затова и търговията с бомбуси в момента расте). Някои раси медоносни пчели също са по-ефективни от други.

А знаеш ли колко диви цветя съм виждал, които се опрашват само от диви пчели. Заглеждал ли си се освен медоносните пчели един цвят от колко други диви пчели се посещава ( например слънчогледовия цвят)? В момента в България ( и във световен мащаб) има повече медоносни пчели, отколкото е имало в миналото (преди измислянето на разборния кошер). Някога в миналото да са се притеснявали че нещата в природата не се опрашват достатъчно?

Ако предлагаш парите за пчеларите да идват от събиране на такса от всеки който използва услугите на медоносните пчели за опрашване, трябва да се събират пари и от бабите дето в двора си имат джанки, круши и цветя ( тя жената колко компоти ще направи благодарение на твоите пчели, каква финансова щета нанася на пчеларите че ползва без да си плаща!) Вярвай ми аз няма да платя за подобна простотия, ще оставя моите овошки немедоносни пчели да ги прашват, в краен случай ще заминат за подпалки.

Не трябва да заблуждаваме и да си повярваме че сме чак толкова важни и без нас не могат. Не бива да се вземаме чак толкова насериозно. Горко ни!

Доводите че трябва да се плаща на пчеларите защото отглеждат пчели ( помагат на природата) са несериозни и няма да минат. Много повече и по-силни контра-доводи могат да бъдат приведени от ответната страна.
    Чисто и просто си кажете ГЛАДНИ СМЕ - ДАЙТЕ НИ ПАРИ. Няма нужда да ставаме на маймуни. Тютюнопроизводителите досега не са тръгнали да изтъкват полезните свойства на никотина за здравето на човека когато мрънкат за субсидии.
    Тази година ходих по блоковете със слънчоглед и гледах по цветовете какво каца. Не мога да претендирам за достоверност, но на мен ми направи впечатление, че основно пчели имаше по тях. Много малко от други видове насекоми. Сега, от тия пчели колко са диви и колко са от кошерите ни няма как да се разбере. Факт е, че пчелите основно опрашваха.
    Аз не поддържам тезата за плащане за опрашване. Ако земеделец и пчелар се споразумеят за опрашване на някоя култура е друга работа. Но лично аз не виждам как може да се направи това, че арендатор да се задължи да плаща някаква такса и тя да се разпределя между пчеларите. Това няма как да стане си мисля, даже е абсурдно. Държавата да реши да дава такива пари пак ми се вижда абсурдно и неясно как може да стане.
    По-важното е както е казал ianev да се нормализират пръсканията и да не се тровят пчелите. Да се разбере, че ползата е взаимна и трябва да има разбирателство.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Пиша за колегата който твърди, че 30% от опрашването се дължи на пчелите. Тука жестоко грешиш. Хайде да не съм прав. Но нека размислим. Днес земята се обработва на големи масиви от всякакви култури в т.ч. и медоносни. Цъфтежа продължава не повече от 7-10 дни (след това цветовете започвят да вяхнат. Рапицата прави изключение, но при нея тя избуява и зацъфтяват нови цветоне към върха и пашите и са по-дълги. Да вземем един масив от 500 декара с милиарди цветове. От къде ще се намерят толкова много насекоми освен пчели, които за краткото време да опрашат тези цветове. А масивите не са един и два. Така че в съмременото земделие при тия огромни масиви само медоносната пчела с подкрепата на човека може да осигури толкова голяма инвазия от опрашвачи.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Някои колеги все се правят, че не разбират какво пиша - ЗАПЛАЩАНЕТО НА ОПРАШИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ НЯМА ДА Е ПО РАВНО НА ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ ПЧЕЛИ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ И СЕЛСКИТЕ ПЧЕЛИ ХОДЯТ В МАСИВИТЕ НА АРЕНДАТОРА. Схемата е следната: 1. ТОЙ (АРЕНДАТОРА) НИЩО НЯМА ДА ПЛАЩА, освен да сключи договор с пчелар при условията последния да си закара кошери в масива му по схемата 4:10 (нормално развити семейства за 10 декара ентомофилни растения). Примерно масива е 300 дка - необходими са ЗА ОПРАШВАНЕТО 120 кошера (4:10х300=120). Пчеларя си ги охранява, но договорът се проверява от РА (разпл. агенция, кмет и вет.лекар). Всички са подписани на този договор. Въпрос: Ами ако арендаторът не иска пчели в масивите си (примерно е тъп, в което се съмнявам) или подпише само с един пчелар? Проверката е за съмнения за злоупотреба (примерно арендатора и пчеларя са приятели или роднини или пък той каже, че има собствени пчели). Прави се проверка и ако кошерите закарани там са празни, арендатора няма да получи нито лев директни плащания за годината (принуда да не лъже). Ако не иска пчели ще БЪДЕ ГЛОБЕН СЪС СУМАТА НА РАЗХОДА ЗА СУБСИДИРАНЕ ОТ СЕЛСКИТЕ ПЧЕЛИ, които той тайно се надява да ходят на масивите му. И тогава като походи малко на курсове ще му се изясни кой е поп и кой е сват. ЗАБЕЛЕЖКА: БЕЗ ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО (ГРАМОТНИ МИНИСТРИ И НЕ ПОДКУПНИ ОТ МЕДАРИТЕ фирмите за мед) нищо няма да стане. Можем да си пишем романи тука и това е. Пчеляря може да закара 150 кошера, но ще получи субсидия само за 120 кошера. Останалите ще му носят доход от мед и ще получат субсидия деминимис - 20 лева но за останалите 30 кошера, както и всички които са по селата в дворовете. Идеята е да се вдигне ефективността на опрашването и арендатора да има доход сравнен с други години по-висок с 20-30 %. Субсидираните кошери ще получат за една паша 60 лева, за две паши - 80 лева (общо) и за трета паша - 100 лева за целия сезон. За да не настане война между пчеларите за площи за опрашване РА ще прави по дружества разпределяне на кошерите по масиви съгласно подадени преди това заявления от пчеларите. Някои пчелари може да не искат да си карат кошерите или да не искат подвижно пчеларство. СЕГА НАЙ-ВАЖНОТО - КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПАРИТЕ? Ето го отговора: РА (разпл. агенция) ще плати само на регистриран ЗП пчелар, който представи протоколите си за съответен брой паши с подписи на всички (арендатора, вет.лекар, кмет и представител от РА). Парите ще дойдат от облагане на сделките (ЩЕ ПЛАТЯТ ТЪРГОВЦИТЕ - разбират се с контрагента си кой от двамата или заедно) за износ на кориандър, слънчоглед, рапица, череши и пр. САМО АКО Е ИМАЛО ПОДВИЖНО ПЧЕЛАРСТВО И САМО ЗА ТИЯ КОШЕРИ КОИТО ИЗПЪЛНЯВАТ ИЗИСКВАНИЯТА: ДОГОВОР, ПРОТОКОЛ, ЗАКАРАНИ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА, ЗАЯВЛЕНИЕ В РА. За всички останали кошери държавата (а не арендатора) ще се бръкне по 20 лева на кошер и ще плати както плаща на овце, крави, програма ДЕМИНИМИС (парите се разпределят ако има национални доплащания според регистрираните ЗП и техните кошери. Който не плаща данъци даржавата няма да му плаща нищо, както е навсякъде по света.
    СЕГА НЕЩО НЕЯНО ИМА ЛИ? Чакам контра въпроси, а не обиди - иначе излизам от форума. Къде колегата прочете че два пъти щял да плаща (аз така и не разбрах къде е първия му път)? Никъде не съм писал, че арендатор ще плаща освен ако лъже и оправя свой приятел-пчелар. Това обаче по моята схема не може да стане защото протокола ще се подпише и от кмета, представител на РА и вет.лекар. За да стане това приятели трябва министъра да не е политическа фигура и да не е ГЕЙ пред Брюксел. Търсете си лобита в партиите за които гласувате и искайте това да се обещава преди избори. Така може да постигнем резултат. Иначе - наредили се пет дядовци с пет буркана мед през МЗХ и нека си викат колкото си искат. Я питайте тия дето викат сега в София знаят ли примерно като нас сега за какво викат. Те просто си викат. Може и да не са тъпи, но не са и умни. Когато ние искаме конкретни неща - има телевизии има вестници. Ще вдигаме алармата и все някой ще ни чуе. Аз например исках от СКАТ да ми поканят Мирослав Найденов (тогава беше той) срещу мен, но те ми отказаха. Искаха да си платя предаването (Байрактаров тъпия). Такива ми ти работи. Сам човек става само за тоалетната.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    От къде ще се намерят толкова много насекоми освен пчели, които за краткото време да опрашат тези цветове. А масивите не са един и два. Така че в съмременото земделие при тия огромни масиви само медоносната пчела с подкрепата на човека може да осигури толкова голяма инвазия от опрашвачи.

За Америка и някои други държави това определено е така. В България обаче хабитатът на дивите ( немедоносни) пчели все още не е нарушен. В земеделските площи растат плевели ( какъвто не е случаят в страните с интензивно земеделие), в житата расте рапица,мак, лайкучка, между нивите има всякакви треволяци, крайпътните канавки са осеяни с билки, покрай нивите растат храсти, дръвчета, курийки или цели горички ( дядовците ни умишлено са ги оставяли за да си маркират границите на нивата), язовирче, рекичка( там където живея в радиус на 5 км има 13 язовира и няколко "гьолчета") . По-често ми се налага да виждам обратната картина - ниви в гората, отколкото горичка покрай нива. Радвам се че земеделието в България и Гърция е запазило най-хубавото от някогашното натурално стопанство.

Горещо ти препоръчвам ето тази статия. Всъщност е задължително да я прочетеш, ако искаш когато говориш пред аудитория, другите да не те смятат за глупак (зависи и от нивото на компетентност на аудиторията).
    http://scientificbeekeeping.com/sick...pse-revisited/

Когато започна тази цялата медийна суматоха с постапокалиптичната истерия за изчезването на полинаторите, единственото до което доведе това е че хората започнаха да засаждат повече сортове култури които не се нуждаят от опрашване от когато и да било ( всъщност, в повечето случаи това означава не че съвсем не са необходими опрашители, а че и 1/10 от тези които са били необходими преди са достатъчни за да свършат работата). В последно време да си чувал за сортове слънчоглед, който не дава мед? ( нектарът е механизъм да накара насекомите да посетят растението).

Нека се върна на хабитата на насекомите. Когато той им е предоставен и екисистемата не е прекалено нарушена ( както в България) единственото което е нужно на едно насекомо да увеличава популацията си е наличието на храна. И след като земеделските ниви не си сменят местата, а културите които се сеят са горе-долу константа в даден район ( например повечето стационарни пчелини в бг почти всяка година имат достъп до рапица и слъчноглед, и без да бъдат местени), популацията на дивите насекоми много бързо може да се нагоди към наличните хранителни ресурси ( слънчогледи се сеят в тази страна вярвам вече повече от 50 г).

Дали насекомите в България не са достатъчно? Ми, досега някой да е алармирал че комарите, например, в България са застрашително малко? Тях поне и да искаш няма как присъствието им да не бъде отразено, за разлика от другите безобидни насекоми в природата.

Друго, кое мислиш че е по-ощетяващо за арендатора? Да не извърши всички необходими третирания навреме ( и по този начин да загуби част от продукцията си в следствие на щети от вредители и болести), опитвайки се да опази нашите пчели от натравяния, или да загуби от пропуснати ползи за повишаване на добивите посредством по-неефективно опрашване? Дали добивите в повече, които ще му донесат твоите пчели, могат да компенсират това което гадинките ще изядат?
    За съжаление не живеем в идеален свят и често ще се налага да не можем да имаме и двете.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

kirchman, казваш, че не арендатора ще плаща от джоба си. Добре, аз обаче искам да ТИ платя от джоба си, по 20 лв за всяко семейство което си донесъл да ми опрашва нивите. Това лично от мен без да ме интересува, дали държавата ще ти плати и тя. Само хипотетично да те питам. За напролет съм подготвил 6000 (шест хиляди) декара за засяване със слънчоглед. По твоята схема 4:10, значи са ми необходими 2400 ДОБРЕ развити пчелни семейства. Ти наемаш ли се да ми ги осигуриш ?

И още един въпрос. Дали за опрашването на 10 дка. слънчоглед и 10 дка. ябълки са достатъчни еднакъв брой пчелни семейства. По-точно 4 бр., както предлагаш.

Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •