Първоначално публикувано от
scutellator
Ми виж сам.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_crop_plants_pollinated_by_bees
Не съм ги броил, но по мои наблюдения в България има над 500 различни вида пчели. Та ако пчеларите наистина са толкова загрижени за опрашването в природата 9/10 от субсидията трябва да отива за опазването на дивите популации пчели ( друг е въпроса как ще би могло да се осъществи това ???!!! за щастие все още не сме стигнали до там, че всяко едно звено в природата да се поддържа по изкуствен начин от човека).
Бомбусите между другото са много по-ефективни опрашители от медоносните пчели ( затова и търговията с бомбуси в момента расте). Някои раси медоносни пчели също са по-ефективни от други.
А знаеш ли колко диви цветя съм виждал, които се опрашват само от диви пчели. Заглеждал ли си се освен медоносните пчели един цвят от колко други диви пчели се посещава ( например слънчогледовия цвят)? В момента в България ( и във световен мащаб) има повече медоносни пчели, отколкото е имало в миналото (преди измислянето на разборния кошер). Някога в миналото да са се притеснявали че нещата в природата не се опрашват достатъчно?
Ако предлагаш парите за пчеларите да идват от събиране на такса от всеки който използва услугите на медоносните пчели за опрашване, трябва да се събират пари и от бабите дето в двора си имат джанки, круши и цветя ( тя жената колко компоти ще направи благодарение на твоите пчели, каква финансова щета нанася на пчеларите че ползва без да си плаща!) Вярвай ми аз няма да платя за подобна простотия, ще оставя моите овошки немедоносни пчели да ги прашват, в краен случай ще заминат за подпалки.
Не трябва да заблуждаваме и да си повярваме че сме чак толкова важни и без нас не могат. Не бива да се вземаме чак толкова насериозно. Горко ни!
Доводите че трябва да се плаща на пчеларите защото отглеждат пчели ( помагат на природата) са несериозни и няма да минат. Много повече и по-силни контра-доводи могат да бъдат приведени от ответната страна.
Чисто и просто си кажете ГЛАДНИ СМЕ - ДАЙТЕ НИ ПАРИ. Няма нужда да ставаме на маймуни. Тютюнопроизводителите досега не са тръгнали да изтъкват полезните свойства на никотина за здравето на човека когато мрънкат за субсидии.