Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 67
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Както знаете ЕС забранява отглеждане на пчели в селските дворове и от догодина всички ще трябва да ги изкарат навън. Затова правителството не ни обръща внимание. Разбирате ли? Тук не става въпрос за мен, теб или за друг. Има принцип в ЕС и ние щем не щем трябва да влизаме в крак.
    Тая забрана пък кога излезна ?Че то в България сигурно над 90 % от пчелините са в населени места.Малко ми е непонятно как ще принудят хиляди пчелари да си махат кошерите от дворните места и да ги местят някъде по гори и поляни.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Само една поправка - пчелите (медоносните) опрашват само 1/3 от видовете растения които се нуждаят от опрашване. Другите 2/3 се опрашват от други насекоми.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колеги, чудесна тема!!!Съгласен съм с kirschman за подвижното пчеларство и че то трябва да бъде приоритетно. Scutellator също е прав, че пчелите не са единствените опрашители в природата. Но да се върнем в реалноста. Всички страдаме от съвременното земеделстване. Постоянното третиране на площите и семената убива дивите и питомни (медоносните пчели) опрашители. От това безотговорно наливане на препарати по растенията и земята някой видове дори са пред изчезване. Затова съм убеден, че пчелите днес опрашват повече от преди. Още по-тежка е съдбата им и от хилядите декри монокултурни насажденя. Както всички знаем медоносните пчели притежават уникалното качество на цветопостоянство (посещаване на растения от един и същ вид) преобладаващо в района. Ако продължаваме да не обръщаме внимание и си траем ТЕЖКО НИ!?

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    За сега слава богу все-още няма забрана, но силно се говори за това. Надявам се че правителството ни няма да направи тая световна глупост, но като гледам колко акъл имат (колкото да ходят по земята) не се знае пак някой тъпак да не снесе някоя "миризлива торта".

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Браво. Напипваш и тоя проблем. Нека тогава недоволството ни от третирането с препарати се превърне в санкция за тия които ползват забранени за пчелите препарати по време на цъфтежа, като директно наливане в кацата на пари за субсидирането ни. Аз ви казвам мили приятелчета, че колкото повече човъркаме проблемите, толкова по-правилно решение и единно мнение ще постигнем. Тогава когато изгладим всичко и си изберем истински водач за каузата ни, тогава ще пишем писмо до МЗХ и после...протест, но да им се изпоти задника. Къде са "научните работниици"? Мълчат, спотайват се, ближат гъзо..е на управляващите, които пък вземат рушвети статуквото да се запази и сто години робство. СТИГА! Не трябва да се протестира като нашите студенти и тия от София безцелно, а с каузи, които са вън от политиката, защото ние искаме да работим, но или меда да се заплаща по 3 евро за килограм на едро или и на нас да се дава директно плащане. Писал съм до канал1, до кого ли не. Ходих в СКАТ, но и там същата работа. Тогава на власт бяха тяхните от ГЕБР и ме бутнаха в девета глуха. Бойко Василев от Панорама ми отговори, че съм искал да стана известен. Точно това ми отговори. А аз му се помолих да ме покрие с чаршаф и да не ме вижда никой. На него обаче му е добре, защото си ходи "фръц насам-натам" и си получава 6000 лева заплата, за да кокетничи с властта. Иначе ще им спрат "пенсиите". Тоя Бареков е същия - тръгнал из цялата страна да разпитва хората, за да се нагласи и той на яслата и после запомнете, че нищо няма да направи.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Проблема не е само със забранените препарати, но и със разрешените ( вкл. и акарицидите). Колко пъти досега се е случвало пчелите да бъдат изтровени от употребата на забранени препарати? Обикновенно с това което пръскат е разрешено за употреба.
    Препарати винаги ще се използват ( поне докато искаме да имаме храна на масата), и никой не може да обвинява земеделците че ги използват. Пчеларите също използват същите ( че дори и такива които отдавна вече не се използват) земеделски пестициди за да си третират кошерите.

Проблема е че много от пчеларите не искат да си карат пчелите да опрашват ( тука това вече сме го разнищвали и продължаваме да го разнищваме всяка година), въпреки това искат да вземат субсидии наготово (пчелите произвеждат блага за природата и поддържат равновесието).

Честно да ти кажа, дори и при тези цени на меда и без субсидии или каквото и да било подпомагане , един пчелар( с толкова кошери колкото сам може да обслужва) би могъл напълно прилично да се справя. И в другите държави ако пчеларстваха по нашия начин и вадеха аналогични за тяхната страна добиви, биха били на абсолютно същия хал както и тука. Нека не се заблуждаваме, който си мисли че в пчеларството с малко труд ще направи много пари, в която и да било държава ....
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Само една поправка - пчелите (медоносните) опрашват само 1/3 от видовете растения които се нуждаят от опрашване. Другите 2/3 се опрашват от други насекоми.
    Опрашват се 1/3 от растенията от насекоми, но 70% от тази 1/3 се опрашва от пчелата.

"„Повечето култури – 87 от най-важните 115 на планетата – имат нужда от опрашване, за да раждат плодове, ядки и семена”, казва агроекологът Александра-Мария Клайн от университета в Гьотинген. Тези култури съставляват около един трилион долара от общите годишни продажби на селскостопанска продукция по света, равняващи се на средно три трилиона долара. Освен това те осигуряват 35 процента от калориите, консумирани от хората всяка година и по-голямата част от витамините, минералите и антиоксидантите."

Мисля си, че единствения начин да се дадат субсидии за опрашване е ако се измисли нещо от държавата. Това да плащат арендаторите някаква такса технологично няма как да стане. Например моите пчели летят в район от трима арендатори. Кой, колко и на кого да плащат?
    Всичко ще се оправи ако се нормализира цената на пчелните продукти и в частност на меда. Тогава ни субсидия ще ни трябва, ни дявол.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Опрашват се 1/3 от растенията от насекоми, но 70% от тази 1/3 се опрашва от пчелата.

Има над 20 000 различни вида пчели (опрашващите оси и мушици/дрожди ги оставяме настрана). Отглежданите от човека са само 5-6.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията

Има над 20 000 различни вида пчели (опрашващите оси и мушици/дрожди ги оставяме настрана). Отглежданите от човека са само 5-6.
    Е да, но каква е числеността и кой каква работа върши?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ми виж сам.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_crop_plants_pollinated_by_bees

Не съм ги броил, но по мои наблюдения в България има над 500 различни вида пчели. Та ако пчеларите наистина са толкова загрижени за опрашването в природата 9/10 от субсидията трябва да отива за опазването на дивите популации пчели ( друг е въпроса как ще би могло да се осъществи това ???!!! за щастие все още не сме стигнали до там, че всяко едно звено в природата да се поддържа по изкуствен начин от човека).
    Бомбусите между другото са много по-ефективни опрашители от медоносните пчели ( затова и търговията с бомбуси в момента расте). Някои раси медоносни пчели също са по-ефективни от други.

А знаеш ли колко диви цветя съм виждал, които се опрашват само от диви пчели. Заглеждал ли си се освен медоносните пчели един цвят от колко други диви пчели се посещава ( например слънчогледовия цвят)? В момента в България ( и във световен мащаб) има повече медоносни пчели, отколкото е имало в миналото (преди измислянето на разборния кошер). Някога в миналото да са се притеснявали че нещата в природата не се опрашват достатъчно?

Ако предлагаш парите за пчеларите да идват от събиране на такса от всеки който използва услугите на медоносните пчели за опрашване, трябва да се събират пари и от бабите дето в двора си имат джанки, круши и цветя ( тя жената колко компоти ще направи благодарение на твоите пчели, каква финансова щета нанася на пчеларите че ползва без да си плаща!) Вярвай ми аз няма да платя за подобна простотия, ще оставя моите овошки немедоносни пчели да ги прашват, в краен случай ще заминат за подпалки.

Не трябва да заблуждаваме и да си повярваме че сме чак толкова важни и без нас не могат. Не бива да се вземаме чак толкова насериозно. Горко ни!

Доводите че трябва да се плаща на пчеларите защото отглеждат пчели ( помагат на природата) са несериозни и няма да минат. Много повече и по-силни контра-доводи могат да бъдат приведени от ответната страна.
    Чисто и просто си кажете ГЛАДНИ СМЕ - ДАЙТЕ НИ ПАРИ. Няма нужда да ставаме на маймуни. Тютюнопроизводителите досега не са тръгнали да изтъкват полезните свойства на никотина за здравето на човека когато мрънкат за субсидии.

Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •