Значи нищо не сте чели. Нали ви писах, че се прегражда с прост чувал от захар. Да, от 30 години съм пчелар и не си обяснявайте по сложен начин просите неща. Вместо снелгрова дъска (разделителна табла) аз използвам прост бял чувал от захар. И пак погледнете в писаното преди - след изравняване на силата на двете (разделени с чувала) семейства при настъпване на първата паша се премахва преградата (чувала - всеки път като че ли трябва да пиша пояснения) и едната майка убива другата. Остава много пило и много пчели и една майка. Семейството се превръща за медовия период в медово. След ваденето на последния мед се прави второто семейство чрез налитане на маточник, майка или пък както обясних с майка от нуклеуса за който писах. Аз повече няма да пиша ако сте некоректни. Не си пиша името заради мърлячите от пчеларската асоциация, които са лобисти на медопреработвателите и искат да им слугуваме и да не се плаща за пчелоопрашване, защото ще спрем да им даваме меда още в началото на лятото, а ще имаме пари и ще продаваме бавно по 8-9 лева и това ги вбесява. От много години водя борба против медарството в подкрепа на опрашването. Мислете за тия работи. При мен и въобще в ЛР кошери няма магазин, няма плодник. Всички рамки са еднакви. Просто ви казвам, че Венер заради молците не използва рамките които са за мед за снасяне на яйца и така ги запазва. Първо ви съветвам да прочетете Любен Радоев "Календарен справочник на пчеларя". Венер се бори за добив на мед при три и повече паши (и подвижно пчеларство) за 100-150 кг от кошер мед за сезон. Рекорда не знам дали е негов, но е от порядъка на 370-380 кг. Забележка: Снелгровата дъска служи постоянно да се работи с две майки в две разделени с нея семейства и горното е помощно. Аз нямам такъв инвентар и време защото се занимавам и с друга работа. Решил съм обаче да започна по този начин, защото го пробвах на няколко кошера и даде резултат. Много ме крадат и постоянно ме връщат от началото. В тая държава няма оправия. Двумайчино отглеждане има само през главна паша като в един кошер (едно семейство) работят две майки разделени през корпус пълен с мед и две ханеманови решетки. Първи корпус е плодник на едната майка, ХР, магазин, ХР, плодник на втората майка. Свърши ли обаче пашата и не бъдат заменени ХР с плътна преграда (чувала), то пчелите оставят само едната майка. Затова трябна да се внимава за момента на преграждане. Двусемейно отглеждане е това което ви писах вече - в един кошер две раздвелени плътно майки и съединяване преди пашата (едната майка убива другата). Това се прави за по-голям добив на мед и използване и на най-слабите паши. Знаете, че пащите настъпват и не ни питат дали семействата ни са в най-голямата си сила. Слабите не дават мед, а само силните. Сега пояснения на арендатора: за да получаваш много повече продукция е необходимо пчелите да бъдат в масивите, а не по дворовете. Така всяка пчела прави по стотина полета на ден, а при отдалечена паша - десетина. Опрашването е много по-слабо. Но ти не си виновен. Толкова ти е разбирането за земеделие. Ти няма на мен да плащаш нищо. Държавата от изностните такси ще насочва част от парите за тези които са извършили подвижното пчеларство, не на тези чиито пчели седят по дворовете. А ако сега за първи път чуваш за подвижно пчеларство и за субсидии - иди в Германия (вече писах) и ги питай те глупави ли са, че субсидират по тоя начин. Тука е робска държава и ти искаш да възпитаваме в себе си роба. Не става. Проблема е много сериозен, защото и пчеларите не ги включват тия работи за съжаление. Пишете си тогава за времето. Казах ви че от пчелоопрашване Германия реализира приход от 15-20 пъти повече от износа на мед. Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.

Цитат