Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    И мравчена киселина имам. Грамотен човек съм, чета ги тези етикети.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Според gordyan вече се правят тестове за работа на мъглообразувател с ОК и през пролетта се очаквали точни инструкции.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Аз съм ползвал ОК но в комбинация с тимол 15 гр.ОК 15 гр. тимол разтворени в 100 мл.спирт за 25 семейства.Задръствания не съм имал.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Много интересно.
    Какъв спирт използваш?
    Сам ли реши експериментираш или разбра от някъде за тази рецепта?
    Колко пъти третираш и през колко време?
    Пробвал ли си та третираш така при наличие на пило? Имам подозрение, че вредата на оксаловата върху пилото е мит.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Аз съм ползвал ОК но в комбинация с тимол 15 гр.ОК 15 гр. тимол разтворени в 100 мл.спирт за 25 семейства.Задръствания не съм имал.
    http://medtambova.ru/forbeekeer/inventory/64-varamor

В таблицата има печатна грешка за температурата да се чете 40-50 градуса по Целзий. Според мен няма нужда от загряване, тимола се разтваря много добре в спирта, а за ОК трябва да пробвам, но нямам налична.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Валтер Желязков Виж публикацията
    http://medtambova.ru/forbeekeer/inventory/64-varamor

В таблицата има печатна грешка за температурата да се чете 40-50 градуса по Целзий. Според мен няма нужда от загряване, тимола се разтваря много добре в спирта, а за ОК трябва да пробвам, но нямам налична.
    Да точно от братята руснаци е рецептата. Спирта е 95 градуса.Третирах общо 4 пъти, през седмица. Първите два само с тимол защото не бях извъртял последният мед. Поражения върхо пилото не съм забелязал.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Аз,ги къпя с разтвор на ОК по рецептата на Skutellator,с пулвелизатор ,като вадя да гледам питите до завъртам да пръска на широко и така по гърбовете им,като не вадя пити завъртам на струя и между рамките.И в давата случая по 5-6мл .Началото на септември третирах,онзи ден на 22.10 отново ,нито един кошер нямаше НИКАКВО пило,но пчелите бяха много спокойни и изглежда да са ок.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Много благодаря за информацията.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Колеги, дибидюс се обърках с тези концентрации. Тази година за сефте мисля да третирам и с ОК. Добре, прочетох, видях на киното и изведнъж осъзнавам, че има големи различия в препоръчаните концентрации. Та ако е възможно да коментирате различните информации - напр. на ТТИТТО - 35 г оксалова киселина дихидрат в 1л вода. След разтварянето на киселината се добавя 1 кг захар. В други източници обаче препоръчват 75 гр. на 1 кг захар и 1 л. вода. Кое е вярното?
    Ще третирам междурамията със спринцовка, тъй като нямам възможност да вадя всяка рамка и да я пуловеризирам, както препоръчва Любо Григоров. Последно, тази година третирах с мравчена киселина, но имам млади майки и в средата на октомври се срещаше още пило. Затова изчаках ноември за ОК, ама дано и пчелите да гледат календара.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз все съм си мислел че е заради киселинността, ОК е 70 пъти по-токсична за акара отколкото за пчелите ( доста голям марджин, дори и сравнено със синтетичните акарициди). Досега не съм намерил научнна статия която да обяснява точния механизъм на действие, но при всички случаи е контактен ( да, това поне е доказано), като по този начин е и разпростанението на между пчела на пчела, а не чрез трофилаксис, както някои спекулират.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •