И мравчена киселина имам. Грамотен човек съм, чета ги тези етикети.
И мравчена киселина имам. Грамотен човек съм, чета ги тези етикети.
Според gordyan вече се правят тестове за работа на мъглообразувател с ОК и през пролетта се очаквали точни инструкции.
Аз съм ползвал ОК но в комбинация с тимол 15 гр.ОК 15 гр. тимол разтворени в 100 мл.спирт за 25 семейства.Задръствания не съм имал.
Много интересно.
Какъв спирт използваш?
Сам ли реши експериментираш или разбра от някъде за тази рецепта?
Колко пъти третираш и през колко време?
Пробвал ли си та третираш така при наличие на пило? Имам подозрение, че вредата на оксаловата върху пилото е мит.
http://medtambova.ru/forbeekeer/inventory/64-varamor
В таблицата има печатна грешка за температурата да се чете 40-50 градуса по Целзий. Според мен няма нужда от загряване, тимола се разтваря много добре в спирта, а за ОК трябва да пробвам, но нямам налична.
Аз,ги къпя с разтвор на ОК по рецептата на Skutellator,с пулвелизатор ,като вадя да гледам питите до завъртам да пръска на широко и така по гърбовете им,като не вадя пити завъртам на струя и между рамките.И в давата случая по 5-6мл .Началото на септември третирах,онзи ден на 22.10 отново ,нито един кошер нямаше НИКАКВО пило,но пчелите бяха много спокойни и изглежда да са ок.
Колеги, дибидюс се обърках с тези концентрации. Тази година за сефте мисля да третирам и с ОК. Добре, прочетох, видях на киното и изведнъж осъзнавам, че има големи различия в препоръчаните концентрации. Та ако е възможно да коментирате различните информации - напр. на ТТИТТО - 35 г оксалова киселина дихидрат в 1л вода. След разтварянето на киселината се добавя 1 кг захар. В други източници обаче препоръчват 75 гр. на 1 кг захар и 1 л. вода. Кое е вярното?
Ще третирам междурамията със спринцовка, тъй като нямам възможност да вадя всяка рамка и да я пуловеризирам, както препоръчва Любо Григоров. Последно, тази година третирах с мравчена киселина, но имам млади майки и в средата на октомври се срещаше още пило. Затова изчаках ноември за ОК, ама дано и пчелите да гледат календара.
Аз все съм си мислел че е заради киселинността, ОК е 70 пъти по-токсична за акара отколкото за пчелите ( доста голям марджин, дори и сравнено със синтетичните акарициди). Досега не съм намерил научнна статия която да обяснява точния механизъм на действие, но при всички случаи е контактен ( да, това поне е доказано), като по този начин е и разпростанението на между пчела на пчела, а не чрез трофилаксис, както някои спекулират.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))