Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
Миналият уикенд се възползвах подобаващо от тридневната почивка отпрашвайки към Д.Д-к плевенско, където работата по правило винаги е повече от възможностите ми. Първите два дни, изчаквайки времето да се оправи, попрочистих двора, орязах асмата и овошките и успешно повредих електрожена в опити да поправя конструкцията на асмата, сполучливо потрошена от една паднала кайсия вследствие ноемврийският мокър сняг. Какво да кажа, пролетта явно е дошла. Дряна жужи, джанките цъфтят, мъртвата коприва и разни други буреняци и те, даже си вързах мартениците на цъфнали в двора праскови и кайсия. На 04.03. направих първи пролетен преглед и махнах празните опаковки от питките поставени на 10.02. Основните семействата са на от 4 до 7 междурамия и всички имат снасящи майки. На 4 рамковите сложих преградни дъски за всеки случай, останалите ги оставих както са си. Тук-там сложих на празните места непълни медови ужким да ги почистят, че трябва да имам за капаните напролет. Във всички семейства има останал доста мед и драмата с разпечатването и пръскането започна. Някъде въртях рамки на 180, другаде не. По преценка на пчеларя, интуитивна разбира се, както обикновено се случва при мен.

Добре, аз искам само да попитам, след като всичките разпечатвате и въртите рамките, а пък това което са ме учили и съм чел по книгите, говори че не е много правилен момент.... Сега като си ги завъртял и си нарушил компактноста на пилото, не е ли проблем това застудяване , или всички имате толкова много пчели че няма значение. Защото ако гледаме времето, не трябваше ли още края ня Януари по тая логика да ги въртим и да разпечатваме ? При положение че февруари беше най-топлия месец досега ? Тук някои казаха че са слагали и основи за градене, та пак въпроса ми към това продължава да стои... Каква е логиката на цялата работа?

П.С - сега се сетих, за тези неща пишеше, че трябва да им установено трайно топло време ..