Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 99

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Пресявката от прашец от тази година ми излезана 13кг. бях решил да я давам на пчелите, но се отказах. Говорих с доста колеги имали проблем след даването на прашец и реших да не си слагам таралеж в гащите. Бирената мая с Б12 е идеално за стимулиране.
    Какви проблеми са имали?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    А защо се дава прашец сега изкуствено ? Те за цяла година не са ли си събрали ? Относно сиропа на мен са ми казвали че до 10ти септември и това е . После се дава само чист мед, ако е необходимо. Може ли да дадете малко повече информация за тези подхванвания, които ги правите късно ?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    А защо се дава прашец сега изкуствено ? Те за цяла година не са ли си събрали ? Относно сиропа на мен са ми казвали че до 10ти септември и това е . После се дава само чист мед, ако е необходимо. Може ли да дадете малко повече информация за тези подхванвания, които ги правите късно ?
    Протеина увеличава и поддържа яйцеснасянето на майката ако започне да се дава в началто на август. Даденият в началото на септември спомага за имунната система на пчелите и за натупването на мастна тъкан която е нужна за доброто зимуване. При моята система на работа имам по 4-5 пити пълни с перга във всяко семейсто, но го консумират когато има трябва а не ги принуждавам да го консумират бързо.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Зимната пчела се разжа с "натрупано" мастно тяло.Тя не е шопар да се угоява постфактум.
    На белтъчни и захарни подхранвания,за пило,реагират само млади майки,като ефекта от подхранването е до макс 10% .
    Старите,втори сезон и повече майки,реагират,в редки случаи до 5%...
    Демек,ефекта от есенното подхранване за увеличаване на пилото е нищожно!!!
    Ефета от захарното(сироп) подхранване за запас е значително,значително,знач ително по голям....

Автор
    Регистриран
    11.02.2018
    При мен положението е зле, едвам ги спасих от загиване пролетта, бяха много слаби, половината ми загинаха, не извадих мед, но по-странното е, че не събраха и за тях, в момента има венец на 4-5 пити, но сумарно е не повече от пита-пита и половина пълна с мед, което според мен е крайно не достатъчно, подранвам със захарен сироп от средата на август всяка седмица по-около 1,2 литра, за сега резултат май няма, взимат сиропа, но не натрупват запаси, май ще трябва да ги карам цяла зима на питки, та въпроса ми е кой питки от магазина са без прашец, и през какъв период горе долу трябва да ги слагам, за да ги спася от гладна смърт, както всяка година към средата на октомври мисля да ги зазимя, но се чудя дали да не сложа още тогава по-една питка отгоре, все още сипвам захарен сироп и майките все още снасят, макар и вече доста слабо, имам пило на около една пита сумарно, благодаря предварително за съветите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от gln Виж публикацията
    При мен положението е зле, едвам ги спасих от загиване пролетта, бяха много слаби, половината ми загинаха, не извадих мед, но по-странното е, че не събраха и за тях, в момента има венец на 4-5 пити, но сумарно е не повече от пита-пита и половина пълна с мед, което според мен е крайно не достатъчно, подранвам със захарен сироп от средата на август всяка седмица по-около 1,2 литра, за сега резултат май няма, взимат сиропа, но не натрупват запаси, май ще трябва да ги карам цяла зима на питки, та въпроса ми е кой питки от магазина са без прашец, и през какъв период горе долу трябва да ги слагам, за да ги спася от гладна смърт, както всяка година към средата на октомври мисля да ги зазимя, но се чудя дали да не сложа още тогава по-една питка отгоре, все още сипвам захарен сироп и майките все още снасят, макар и вече доста слабо, имам пило на около една пита сумарно, благодаря предварително за съветите.
    Спри да храниш, вече няма смисъл. Вземи Apifonda блок от 15кг. и го разрежи на 3 и сложи по 5кг. на кошер. Ако нямаш надствки завиваш с найлон и слагаш празен магазин. Проверяваш от време на време и ако са изяли слагаш отново. Успех!

Автор
    Регистриран
    11.02.2018
    Благодаря за съвета, заемам се с питките, дано да ги спася, явно ще трябва да ги проверявам всеки месец, стига времето да позволява и да ги подхранвам с питки.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Ефета от захарното(сироп) подхранване за запас е значително,значително,знач ително по голям....
    Защото ще имат какво да рупат или защото в захарта има.....

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
    Защото ще имат какво да рупат или защото в захарта има.....
    Зашото ще свалят сиропа в зоната на зимното кълбо и ще го консумират през януари-февруари.......когато облитанията са редки......

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Давал съм гол сироп + питки и резултата беше добър.
    Давал съм много сироп за запасяване, за да не давам питки и резултата беше плачевен.

Силвия беше споделила, че добавя сухо мляко и прашец в питките ( не мога да намеря поста ).
    Тогава и аз сложих сухо мляко и прашец в питките. Същата зима беше много тежка. Имаше студен период близо два месеца, през който пчелите не можаха да се облетят. Псувах си късмета! При затоплянето се оказа, че няма никакъв проблем и всички притеснения са били напразни.

От тогава в питките винаги слагам протеини. В сиропа също.
    И резултата е по-добър от "голите" сиропи + "голите" питки.
    "Да живее международното положение!" - Филип Трифонов
    "С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •