Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4189

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Ако я изградят и запълнят с мед, без да е отглеждано пило на нея, се нарязва на ивици по 3 пръста широки, нареждат се по една в буркан и се заливат с мед. Един такъв буркан, пазарската му цена в момента е 22-25лв.
    Според много пчелари, професионални и хоби, според много автори, системата ДБ е назадничава,...но аз мисля, че това е системата, която дава най-много свобода на действие и свобода на фантазията пчеларска. Стига да я има човек.
    Страхувам се, че обяснявам смотано и не ме разбра.За пчелите няма плодник или магазин има подредба на гнездото и съответно така работят или нагоре или надолу според сезона и нектаропотока и т.н. Има едни образи в Русия де свързват плодниковата рамка и магазинната на едно-Лазутин и др.Интелигентното решение е със строителна рамка разделена.Мързеливото решение два магазина със магазинни рамки само 2-3-4 или в средата са плодникови те са с нарушено разстояние и там правят далаци.Като плюс имаш далак,ВОако са горе ги строят с работническо пило майката почти или много рядко се прехвърля на магазинните рамки.Ускоряваш развитието на семейството при подходящо време при определена сила на семейството и удължаваш времето за роене.

П.П.По добре за сега не го прави.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Страхувам се, че обяснявам смотано и не ме разбра.За пчелите няма плодник или магазин има подредба на гнездото и съответно така работят или нагоре или надолу според сезона и нектаропотока и т.н. Има едни образи в Русия де свързват плодниковата рамка и магазинната на едно-Лазутин и др.Интелигентното решение е със строителна рамка разделена.Мързеливото решение два магазина със магазинни рамки само 2-3-4 или в средата са плодникови те са с нарушено разстояние и там правят далаци.Като плюс имаш далак,ВОако са горе ги строят с работническо пило майката почти или много рядко се прехвърля на магазинните рамки.Ускоряваш развитието на семейството при подходящо време при определена сила на семейството и удължаваш времето за роене.

П.П.По добре за сега не го прави.
    Абе, някой нещо не разбра, ама...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз разбрах де, това беше по скоро за мен .. ... Въпроса е това нещо кога се прави. Защото ако се развие семейството и направиш това голямо разширение на обема, значи времето трябва да е подходящо. После това нещо предполагам е най-добре да се направи преди слънчогледа, което е основна паша.
    Например тази година можех да направя нещо подобно преди акацията (вместо да махам пити с пило), обаче по нашия край се случват някакви резки застудявания, на такъв голям обем няма ли да им е кофти. След това пък няма почти никаква паша и става вече малко сложно за мен слънчогледа е чак юли месец, когато го има като тази година.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Аз разбрах де, това беше по скоро за мен .. ... Въпроса е това нещо кога се прави. Защото ако се развие семейството и направиш това голямо разширение на обема, значи времето трябва да е подходящо. После това нещо предполагам е най-добре да се направи преди слънчогледа, което е основна паша.
    Например тази година можех да направя нещо подобно преди акацията (вместо да махам пити с пило), обаче по нашия край се случват някакви резки застудявания, на такъв голям обем няма ли да им е кофти. След това пък няма почти никаква паша и става вече малко сложно за мен слънчогледа е чак юли месец, когато го има като тази година.
    Прави се при напълване на плодника с пчели и при силно намаляване на откритото пило.Ако няма паша се слга стария мед под тях разпечатан а горе в средата откритото пило горе и В О.По презумпция по това време вече е топло.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Аз качвам запечатаното пило горе + основи.
    Долу свалям меда и прясното пило.
    И така докато двата плодника се напълнят с изградени пити.
    "Да живее международното положение!" - Филип Трифонов
    "С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Аз качвам запечатаното пило горе + основи.
    Долу свалям меда и прясното пило.
    И така докато двата плодника се напълнят с изградени пити.
    Демари и Кашковский малка разлика има и тя се дължи на различната цел в единия случай е развитие в другия противороево.
    Тоест в различен момент от развитието на пчелното семейство.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    The Demaree method of swarm control

, така се появява из интернет. Сега разбирам защо му казват "демариране". А това което Кашковский е написал, същото ли е като демари, или са два различни. Явно са два различни. Има ли някаква литература за кашковский и демари, дали има нещо и тук в темата за литература ?

Сега чета, това което открих като информация във форума.

П.С - четох някои от темите, обаче те са повече коментарни, главата ми гръмна и нищо не разбрах

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Демари и Кашковский малка разлика има и тя се дължи на различната цел в единия случай е развитие в другия противороево.
    Тоест в различен момент от развитието на пчелното семейство.
    Когато се напълни плодника с пило и пчели, а пашата е далече, дигам запечатаното пило и добавям основи ( горе ),а долу слагам изградени пити.
    Така изграждат много пити, бързо и качествено ( в горния корпус ), а майката снася по-добре долу, по-близо до прелката.
    Това е мое мнение.
    "Да живее международното положение!" - Филип Трифонов
    "С възникването на гардеробите, хаосът е бил подреден в тях и е възникнал порядъкът и порядъчния човек."

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (2 потребител (и) и 3 гост (и))

1. kaloyanv,
  2. Георги Куров

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •