Ето ви едно резюме. То е свръхкратко, все едно приказката за Червената шапчица да ви я разкажат с три изречения, но няма как да отделя повече време.
По повод златния резерв на България и разни други неблагополучия:
През февруари 1959 над 20 тона златен резерв на НРБ са изнесени в СССР с влак през пункт „Унгени“. Поводът – трезорът на БНБ не можел да издържи на ударна вълна от ядрен взрив и на пряко бомбено попадение. Резервът е натрупан преди 1944 и не е пипан дори през двете национални катастрофи. По това време председател на БНБ е Вела Луканова – леля на Андрей Луканов.
През 1960 България изпада в неплатежоспособност и изнесеното злато е продадено на СССР за погасяване на част от дълга към съветските банки в Париж и Лондон.
Имало е молби до Хрушчов за нови кредити и отлагане на старите, но по това време е Берлинската криза /повод за стената/ и на Хрушчов не му е до Живков и България. Закъсацията е била голяма и тогава е взето онова решение България да иска да стане 16-та република на СССР. През 1962 са продадени още 6 тона злато. През 1964 са продадени още 6 тона злато. Всичко отива за погасяване на кредити към съветските банки. Фалита на държавата е все пак предотвратен със съветска помощ чрез няколко последователни кредита в периода 1960 – 1964 г. Договорена през 1968 г помощ за страната ни – суровини от СССР, осигурява за следващите 10 години спокойно съществуване.
През 1978 отново го закъсваме – дългът вече е 6 млрд, а пари за погасяването му няма. С триста зора уреждат кредит от СССР и положението отново е спасено. Обещаваме най-тържествено на съветските другари, че вече няма да правим така и до 1984 външният дълг е намален до 3 млрд.
След 1984 следва нова криза. Рейгън прецаква цената на петрола, ограничава кредитирането на соц.лагера и забранява износа на високи технологии. Започва увеличаване на дълга ни с около милиард на година. Последният съветски кредит е даден през 1986. Така към 1987 дължим на СССР към 2 млрд и няма с какво да ги изплащаме. Страната е в технически фалит и с дълг от вече 7,5 млрд. Валутните приходи намаляват и годишно са с милиард по-малко от разходите за обслужване на външния дълг. Другарите вече разбират накъде отиват нещата и зарязват марксизма-ленинизма. Започват с правилниците за стопанска дейност. Указ 56 е замислен 1986, но е приет 1989 – явно не са били готови през 86-та да стават капиталисти. Следват поредица от безсмислени реформи и свободно падане в дълговата пропаст. Дългът нараства с около 1,5 – 2 млрд годишно в периода 1987- 1989. Знаем после какво се случи.
В книгата на марксистко-ленинския икономист Иван Костов /издадена преди 2-3 години/ е описано какво е заварил и с какво е трябвало да се справя в министерството на финансите в края на 1990 г.
Такива ми ти работи, господа, това успях да измъкна от книжките в библиотеката тази вечер.. Твърдението, че СССР ни бил дължал и ни бил изплатил дълга си, явно не издържа на фактите. Много неща от тогавашните кражби излязоха с документи и имена, но осъдени /например за задграничните фирми и парите, потънали там/ няма или поне аз не знам за такива. Доста изследвания са написани по тези въпроси от близката история, базирани на запазените архивни документи и на мемоарите и приживе интервютата с тогавашните висши партийни и стопански функционери.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Бива ама да си обективен вземи и напиши сега колко милиарда дължим и колко милиарда губим от златото и ценните метали с него и къде по-света има концесия 1,5 % и то само за златото без металите.
П.П.Знам, че няма да напишеш за неща де не изнасят на доктрината ти и ги подминаваш като атомните бомби.
Ето един според мен обективен материал, който посочва причините за много от финансовите проблеми на България:
https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...arch_03_bg.pdf
Обемист е и с много цифри, но без натрапчива политическа нотка в него.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
За сега какво да пиша, да си губя времето - всичко е достъпно и го има написано, не е като едно време с гриф "строго секретно" или да ровиш със седмици в библиотеката.
Обаче нали знаеш, че интернет търсачките имат частично изкуствен интелект и ти предлагат винаги материали такива, каквито по принцип четеш и харесваш. Трябва да се рови човек из всякакви материали, да прецени гледните точки на различни идеологически групи.
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
По това време е сменена паричната еденица в България 10лв. към 1лв.
"Унгени" - Най вероятно сегашното "Ниушени" - ГКПП, Румъния - Молдова ( СССР )
Тука се говореше, че бонбоните ( лукчета ) ще поскъпнат. И мисля, че наистина поскъпнаха - станаха по 1ст. ( Бях малък и не си спомням добре )
Да СССР ни даваше нефт и за реекспорт.
В България започна режим на тока - 1984, 1985, за 1986 отчасти...не съм сигурен.
1984г. започна смяна на имената, може би за да отклони вниманието от кризата.
След смъртта на Брежнев 1982г., едва ли СССР е отпускал кредит на БГ ( но може и да греша )
Нито Русия, нито СССР са дължали нещо на България, ако правилно са пресметнати щетите от окупациите.
Нашите червени другари бяха много горди, че СССР ни дава нефт за реекспорт и други помощи и си мислеха, че така ще продължава още 1700години ( шотландски боец ), вместо да си стегнат икономиката, да станат икономически независими-то трудна работа. Глупаво, но червено-андрешковско.
Все пак българските служби ДС и т.н работеха за СССР и е нормално СССР да подържа България като Буфер с-у западна Европа, както беше Куба с-у Америка. Ама то и България като Куба.
А би ли споделил източници?
Този пост е редактиран от zapstojan; 31.01.2022 в 23:56. Причина: Молдова-Украйна поправено на Румъния - Молдова
Да знам, че е така и навярно четем различни материали.
П.П.Работил съм с кубинци имам приятели де са ходили до там просто от любопитство се чудя, там Господ давал давал та се забравил а е беднотия до шия и преди и след Кастро явно не е от формата на управление защо тъй.Найстина нямам идея и не се базикам.
Христо Христов "Тайните фалити на комунизма" - 2007 г, "Тодор Живков биография" - 2009 г.
Венцеслав Йорданов "Дело №4 икономическата катастрофа на социализма" - 2011
както и посочената малко по -горе от Павлов "История на външния дълг на България".
Има и други 5-6, но са по-стари и позатрупани в шкафа, но мога да ги изровя и тях, ако трябва. Доста са конкретни и те.
През 1978г. ( ако не греша ) Цените в Българи се дигнаха с 25-40% ( някои стоки с 25%, а други с 40%, средно поскъпване не беше обявено ).
Тогава започнаха да "субсидират" учениците с по 10лв. на месец. Не знам дали целогодишно. Аз получавах само докато бях на училище (средно уилище).
В момента има 30 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 30 гост (и))