Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ...През февруари 1959 над 20 тона златен резерв на НРБ са изнесени в СССР с влак през пункт „Унгени“.....
    По това време е сменена паричната еденица в България 10лв. към 1лв.
    "Унгени" - Най вероятно сегашното "Ниушени" - ГКПП, Румъния - Молдова ( СССР )

....През 1964 са продадени още 6 тона злато. Всичко отива за погасяване на кредити към съветските банки.
    Тука се говореше, че бонбоните ( лукчета ) ще поскъпнат. И мисля, че наистина поскъпнаха - станаха по 1ст. ( Бях малък и не си спомням добре )
    ...Договорена през 1968 г помощ за страната ни – суровини от СССР, осигурява за следващите 10 години спокойно съществуване.
    През 1978 отново го закъсваме – дългът вече е 6 млрд, а пари за погасяването му няма. С триста зора уреждат кредит от СССР и положението отново е спасено. Обещаваме най-тържествено на съветските другари, че вече няма да правим така и до 1984 външният дълг е намален до 3 млрд..
    Да СССР ни даваше нефт и за реекспорт.
    След 1984 следва нова криза. Рейгън прецаква цената на петрола, ограничава кредитирането на соц.лагера и забранява износа на високи технологии. Започва увеличаване на дълга ни с около милиард на година.....
    В България започна режим на тока - 1984, 1985, за 1986 отчасти...не съм сигурен.
    1984г. започна смяна на имената, може би за да отклони вниманието от кризата.
    ...Последният съветски кредит е даден през 1986. Така към 1987 дължим на СССР към 2 млрд и няма с какво да ги изплащаме. Страната е в технически фалит и с дълг от вече 7,5 млрд. Валутните приходи намаляват и годишно са с милиард по-малко от разходите за обслужване на външния дълг. Другарите вече разбират накъде отиват нещата и зарязват марксизма-ленинизма. Започват с правилниците за стопанска дейност. Указ 56 е замислен 1986, но е приет 1989 – явно не са били готови през 86-та да стават капиталисти. Следват поредица от безсмислени реформи и свободно падане в дълговата пропаст. Дългът нараства с около 1,5 – 2 млрд годишно в периода 1987- 1989. Знаем после какво се случи..
    След смъртта на Брежнев 1982г., едва ли СССР е отпускал кредит на БГ ( но може и да греша )

В книгата на марксистко-ленинския икономист Иван Костов /издадена преди 2-3 години/ е описано какво е заварил и с какво е трябвало да се справя в министерството на финансите в края на 1990 г.
    Такива ми ти работи, господа, това успях да измъкна от книжките в библиотеката тази вечер.. Твърдението, че СССР ни бил дължал и ни бил изплатил дълга си, явно не издържа на фактите. Много неща от тогавашните кражби излязоха с документи и имена, но осъдени /например за задграничните фирми и парите, потънали там/ няма или поне аз не знам за такива. Доста изследвания са написани по тези въпроси от близката история, базирани на запазените архивни документи и на мемоарите и приживе интервютата с тогавашните висши партийни и стопански функционери.
    Нито Русия, нито СССР са дължали нещо на България, ако правилно са пресметнати щетите от окупациите.
    Нашите червени другари бяха много горди, че СССР ни дава нефт за реекспорт и други помощи и си мислеха, че така ще продължава още 1700години ( шотландски боец ), вместо да си стегнат икономиката, да станат икономически независими-то трудна работа. Глупаво, но червено-андрешковско.
    Все пак българските служби ДС и т.н работеха за СССР и е нормално СССР да подържа България като Буфер с-у западна Европа, както беше Куба с-у Америка. Ама то и България като Куба.
    А би ли споделил източници?
    Този пост е редактиран от zapstojan; 31.01.2022 в 23:56. Причина: Молдова-Украйна поправено на Румъния - Молдова

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •