Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 95

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от tan4eto Виж публикацията
    Здравейте, не съм пръскала градината до сега все пак ми е първа година и още съм идеалист без пестициди, хербициди, инсектициди и изкуствени торове. Проблема не е в парфюм, защото нападат и мъжа ми и детето (а детето е с атопичен дерматит т.е. всичката химия е без парфюми и т.н. ). Днес разпитах съседите оказа се и те имам този проблем, някои и до болница са стигали ;/ казаха ми, че всяка година този съсед им прави нещо на пчелите и един месец +- след това са много агресивни после се оправяли. Каза ми, като те подгони пчелата тичай бързо. Иначе сме в София област. Тук идва и другия ми въпрос може ли някой да ми препоръча защитно облекло и от къде да си го купя. Явно ще ми трябва, ако искам да си поливам доматите по светло. Днес ходих до декатлон, но нямаха от тези шапки с тюла.
    Продават в пчеларски магазини.
    Ако имаш цъфнали дървета и няма пчели по тях значи няма нектар по една или друга причина и ако няма конкретна причина като миризма или звук /косачка за трва, мотофреза/ то тогава остава пчелара по принцип пчелите са агресивни до около 50м. от пчелина но ако налитат на повече то това означава, че са раздразнени а сега е роевия период и има разни пчелари роефоби де режат маточници, крила и крака на майки и други такива зулуми.Та вземи му кажи да престане с щуротиите че или ще му напълниш анцуга с шутове или ще му изтровиш пчелите а това може много лесно да направиш от вкъщи и той го знае. А ако искаш мога да ти кажа и как да му свиеш всичките летящи пчели да да се кротнат и пчелите и пчеларя.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Продават в пчеларски магазини.
    Ако имаш цъфнали дървета и няма пчели по тях значи няма нектар по една или друга причина и ако няма конкретна причина като миризма или звук /косачка за трва, мотофреза/ то тогава остава пчелара по принцип пчелите са агресивни до около 50м. от пчелина но ако налитат на повече то това означава, че са раздразнени а сега е роевия период и има разни пчелари роефоби де режат маточници, крила и крака на майки и други такива зулуми.Та вземи му кажи да престане с щуротиите че или ще му напълниш анцуга с шутове или ще му изтровиш пчелите а това може много лесно да направиш от вкъщи и той го знае. А ако искаш мога да ти кажа и как да му свиеш всичките летящи пчели да да се кротнат и пчелите и пчеларя.
    Жоре, май ти е дошла в повече ракията тази вечер.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Жоре, май ти е дошла в повече ракията тази вечер.
    Така е но преди година две ходих да помагам на приятел що на комшиите и кучето бе проодило на два крака от един такъв кошер.Изнесохме го през ноща в неговата работа там на другия ден изедоа всичко де оди по плаца.Накрая моя човек го изнесе в някви гори тилилейски и се реши въпроса

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Така е но преди година две ходих да помагам на приятел що на комшиите и кучето бе проодило на два крака от един такъв кошер.Изнесохме го през ноща в неговата работа там на другия ден изедоа всичко де оди по плаца.Накрая моя човек го изнесе в някви гори тилилейски и се реши въпроса
    Е, такива на мен ги подарявайте.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Ужилването е полезно в малки дози. Като бях начинаещ в пчеларството се подувах от едно ужилване. Сега няма такова явление. 40 метра е достатъчно отстояние като за толкова малко кошери. Като цъфне акацията, пчелите ще се успокоят. Поне при моите, така става.

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Имам подобен проблем - три от кошерите влязоха в роево състояние и ги нацепих, вече имам 8 кошера и 12 отводки и стана чудо на чудесата... От една седмица в двора не може да се ходи без було, а и един от комшиите взе да се оплаква че и него гонят - дворът му е на 30 метра от пчелина. Освен това друг комшия пчелар като видя че мойте вървят добре реши да си премести пчелин от другия край на селото в парцелчето му до мен, та си донесе четирите негови кошера на 65 метра разстояние от моите пчели. За капак жената като копала градината събирала тревата в кофа и зарязала кофата под пчелина, от страната на прелките на има няма 3 метра разстояние от кошерите (кошерите са на плоча, а градината е плътно до сградата), дъждовете напълнили кофата и след няколко дни в нея имаше такава смрад... Като и казах да си го разкара тя решила че това е перфектната био тор и я изсипала в градинтата... неам думи... Прекопах наново мястото поръсих с пепел и полях и вече не усещам миризма, ама де да ги знам дали те не надушват все още нещо. Та в момента се чудя какво провокира агресията, няма излизане на терасата, а за двора да не говорим - гонят до откат, даже като вляза вътре влизат след мен и жилят на поразия. Та въпросчетата: 1. Единия кошер си беше лют и преди но само ден два след като го ровя, той разрои и го нацепих, може ли да е от него или да считам че всички са разярени, включително и отводките? 2.Как мога да позная от кой кошер идват нападателите за да го пратя в изгнание в овошната градина извън селото? Възможно ли е в някоя от отводките да не се е излюпил маточика или майката да е дала фира при опложданите и от там да идват проблемите? 3.Мога ли да виня съседските пчели за спречкване с мойте или да си търся кусурите при мене? 4. При разфасоването рязах излишните маточници, слагах ги в кутиики и ги мушнах сред магазинните пити на нероил кошер на хотел за да си имам запас от майки - може ли това да ги провокира да стават зли? Дайте ми съвет щото съм в чудо, ако това продължи още десет дни ще ми се наложи да местя целия пчелин в овощната гради, а ми се ще да ми е у дома пред очите...

PS: Знам че Дончев отново ще каже "не правете като Mladenoff ", но ми трябва съвет как да се справя с проблема...
    Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    PS: Знам че Дончев отново ще каже "не правете като Mladenoff ", но ми трябва съвет как да се справя с проблема...
    Няма бре. Прави каквото искаш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    ... 2.Как мога да позная от кой кошер идват нападателите ...
    Прочети последното включване на scutellator.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •