Цитат Първоначално публикувано от M.Milkov Виж публикацията
Чета, че и мановия мед е една от причините,който е вкаран по-време на сушата,но какво да кажат колегите от Странджата.Те вадят ли го всичкият, или медът в плодника им го оставят.Преди години един колега от Малко Търново ми каза че зимували неговите пчели на такъв мед,но аз не му повярвах.А дали е така.Tarty, Янчо Червенков ако се включи може да каже.Гледам че в неговите кошери винаги има суха захар за подхранване и обиране на влагата.
На Янчо опита не е миродавен за друг район а и мановия мед при Янчо е растителен не от акитата на въшките оделно и растителния е различни видове.Манова токсикоза има и тя е факт но се явява с различна клиника по различни спомагателни причини тежка зима и т.н..Ние не сме в Русия но в пчеловод руски колеги обсъждат проблема и какво правят.При сухо лято като миналото вадят меда дават захарен сироп и ако няма перга и прашец дават казват че ако имат съмнения за манов мед при наличие на перга последиците са по леки иначе има мрътви и изхвърлени какавиди пълзящи пчели и млади пчели де са отгледани с такъв мед накрая на римската империя заради оловния водопровод всички стават заулави.Та чел съм ги тия работи дали са така не знам но август в магазините под плодника имам перга ако меда не го разпечатам напролет седи ама пергата я няма в повечето случай.По мое мнение рано напролет нагазин под плодника за малко прашец после август пак да там.Така си мисля де.
ъв