Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
Зададох въпроса за майките, тъй като съм работил 2-3 години с мравчена киселина - Фурмитом. Спазвах напълно указанията на производителя, но месец след третирането, се оказваше, че някои майки ги няма, а други просто са спрели да снасят и не пронасят повече. Така последния път ми се наложи да търся десетина майки, за да спасявам семейства, заради което се отказах от третирането с МК.
Понеже сме го обсъждали вече това, и на мен ми стана интересно. От моите проучвания се оказва, че между 5 и 10% от майките дават фира след третиране с мравчена. И това е в най-добрия случай. И понеже има колеги третиращи с накапване, които нямат проблеми, за това и попитах. И за да не бъда голословен ще дам един бонус на по-любопитните. Проблем при изпарението на мравчена киселина се получава, защото при повишаване на температурата тя се разпада на въглероден монооксид и вода. Въпросния газ се е използвал при геноцида срещу евреите. Освен мравчена интерес за нас пчеларите представляват и борната и млечната киселина. И двете са много добри инсектициди и фунгициди. Същите функции, но вече като алкалоиди притежават и огромен брой растения. Сред които пелина, бора,тютюна, картофите,доматите,змийско то мляко и т.н. още няколко стотин.