Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
Ха... Странното е,че не съм забелязал отклонения, при условия, че спазвам температурния режим да не третирам, ако температурата през деня е повече от 25 градуса, но... Но пък, едно време, когато третирах с амитраз с опушване, пчелите, понякога и целите семейства, излизаха през прелката навън и веднъж загубих две майки.

Взимам от магазина домакински целулозни кърпички за почистване на маса. Режа ги на две, защото са много големи и половинката я слагам върху рамките възможно най-далеч от прелката. На силните семейства слагам върху кърпичката 25 милилитра 60% МК, на нуклеусите или по-слабите по 20 милилитра. След около две седмици повтарям същата процедура. За този период някои семейства успяват да обклеят кърпичките или пък да ги изядат почни наполовина, което пък не пречи да поемат обема от нови 25 милилитра МК. При спазването на ограничението от 25 градуса никога не съм имал загубена майка. Не бъркайте да слагате по-концентрирана киселина, тогава има опасност за майките и пилото, пък и за самите пчели. Разбира се от само себе си, че третирането с МК е възможно само тогава, когато все още прелките са отворени възможно най-широко и не сме ги стеснявали.
Зададох въпроса за майките, тъй като съм работил 2-3 години с мравчена киселина - Фурмитом. Спазвах напълно указанията на производителя, но месец след третирането, се оказваше, че някои майки ги няма, а други просто са спрели да снасят и не пронасят повече. Така последния път ми се наложи да търся десетина майки, за да спасявам семейства, заради което се отказах от третирането с МК.