Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 163

Тема: Троптина

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Ако четеше внимателно щеше да научиш, че с помощта на химията, обработки с киселини и основи, се извлича от троптината така наречения технически восък.Суровина за много индустрии.Но трябва да се чете! Само с писане нищо не се научава.
    Глупости! Техническия восък се извлича с екстракционен бензин.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Четох за кутикулата на насекомите, линеенето и прочее, но никъде не намерих какво всъщност остава в старата обвивка на ларвата. Пише подробно какво съдържа, докато е в "експлоатация", но какво остава накрая не намерих да прочета. Все едно, подозрението ми, че изхвърляме нещо /троптина/, което има приложение, остава.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Глупости! Техническия восък се извлича с екстракционен бензин.
    "При обработке мервы химическими веществами получают мервяный или мервоск. Это субстанция, полученная при очищении мервы щелочью. Чтобы приготовить мервоск, берут 1 часть отхода вытопки, каустическую соду – 4 части 2,5 % состава жидкости. Кипятят долго, пока взамен комочков мервы не появится загустившаяся кашица. Ее процеживают через сетку, чтобы убрать ненужный мусор. После выпаривают до получения необходимого загустения....На основе мервоска изготавливают крем для ухода за кожаными изделиями, обувью. Делают мастику для пола, различные смазки, например, для колес."
    Специално за тебе като трудно възприемащ изваждам от приведената по горе статия.

    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    872
    https://savetivzemedelieto.bg/%D0%BF...1%D1%8A%D0%BA/

    Троптина

    При преработката на вощината се извлича само част от восъка. Остатъкът след тази преработка се нарича троптина и съдържа до 40% восък. Троптина също се дели на две качества. Първо качество троптина се получава, когато вощината се преработва без разтваряне във вода и пресуване. Такава троптина трябва да бъде суха, без примеси от мед и прашец, да има светлокафяв до кафяв цвят. При стисване в ръка трябва да образува топка, която не се разпада. Второ качество е тази троптина, която се получава след варенето и пресоването на вощината и първокачествената троптина. Тя не трябва да съдържа прашец и други примеси. Има кафяв до тъмнокафяв цвят и при стисване в ръка не се слепва поради по-ниското съдържание на восък. Восъкът от нея се извлича чрез екстрахиране с бензин и се използва само за технически цели.

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    "При обработке мервы химическими веществами получают мервяный или мервоск. Это субстанция, полученная при очищении мервы щелочью. Чтобы приготовить мервоск, берут 1 часть отхода вытопки, каустическую соду – 4 части 2,5 % состава жидкости. Кипятят долго, пока взамен комочков мервы не появится загустившаяся кашица. Ее процеживают через сетку, чтобы убрать ненужный мусор. После выпаривают до получения необходимого загустения....На основе мервоска изготавливают крем для ухода за кожаными изделиями, обувью. Делают мастику для пола, различные смазки, например, для колес."
    Специално за тебе като трудно възприемащ изваждам от приведената по горе статия.

    Това е като "Накрая събирам трохите от масата, да нахраня гълъбите на терасата"
    Ако наистина ти се чете сериозно влез тук, намери си интересната статия и чети: https://yandex.ru/search/?text=%D0%B...D0%B2&lr=10379
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Това е като "Накрая събирам трохите от масата, да нахраня гълъбите на терасата"
    Ако наистина ти се чете сериозно влез тук, намери си интересната статия и чети: https://yandex.ru/search/?text=%D0%B...D0%B2&lr=10379
    Това, ако го е творил някой ентусиаст като теб. Въй-въй-въй.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Това, ако го е творил някой ентусиаст като теб. Въй-въй-въй.
    Питай Зуница кой му е източника.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Питай Зуница кой му е източника.
    Ама и ти си един.."маймун" като Друмев.

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Питай Зуница кой му е източника.
    Ще се замеряме ли със статии? Хората ти пишат как оползотворяват това което ние хвърляме.Въпроса на колегата беше за какво може да се ползва троптината. Ама ти гледаш да блеснеш с "познанията" си в пчеларската наука , а не да помогнеш.
    А източника на тая статия съм го дал в предните постове с желанието човек сам да си направи изводите. Но за съжаление на тебе трябва на дълго и на широко да се обяснява и пак да не разбереш.Това си е твое право. Зорлем хубост не става.
    п.п. Я да ти плесна и аз един линк.Да видиш за какво се пише в настоящата тема тук.Не за восък, а за троптина.
    https://yandex.ru/search/?text=мерва...t=1608108181.1
    Айде сега с твоите камъни по твойта глава.Чети и се образовай!
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Ще се замеряме ли със статии? Хората ти пишат как оползотворяват това което ние хвърляме.Въпроса на колегата беше за какво може да се ползва троптината. Ама ти гледаш да блеснеш с "познанията" си в пчеларската наука , а не да помогнеш.
    А източника на тая статия съм го дал в предните постове с желанието човек сам да си направи изводите. Но за съжаление на тебе трябва на дълго и на широко да се обяснява и пак да не разбереш.Това си е твое право. Зорлем хубост не става.
    п.п. Я да ти плесна и аз един линк.Да видиш за какво се пише в настоящата тема тук.Не за восък, а за троптина.
    https://yandex.ru/search/?text=мерва...t=1608108181.1
    Айде сега с твоите камъни по твойта глава.Чети и се образовай!
    Това отдавна го четох. Ти четеш, но вместо да осмислиш прочетеното се чудиш как да се заядеш. Първо не схвана смисъла на въпроса. Проблема не е как да се извлече всичкия восък от троптината. Проблема е какво полезно остава в нея след извличането на восъка. Топим - извличаме пчеларския восък, правим екстракция с бензин - извличаме техническия восък. В остатъка - мервата - остават куп полезни неща. Въпроса на Agro беше кои са те. Продължението на въпроса е - кои от тях се търсят на пазара и как се добиват те от мервата. Да не се окаже, че те са много по-ценни и скъпи от нищожното останало количество восък в нея.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •