Четох за кутикулата на насекомите, линеенето и прочее, но никъде не намерих какво всъщност остава в старата обвивка на ларвата. Пише подробно какво съдържа, докато е в "експлоатация", но какво остава накрая не намерих да прочета. Все едно, подозрението ми, че изхвърляме нещо /троптина/, което има приложение, остава.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
"При обработке мервы химическими веществами получают мервяный или мервоск. Это субстанция, полученная при очищении мервы щелочью. Чтобы приготовить мервоск, берут 1 часть отхода вытопки, каустическую соду – 4 части 2,5 % состава жидкости. Кипятят долго, пока взамен комочков мервы не появится загустившаяся кашица. Ее процеживают через сетку, чтобы убрать ненужный мусор. После выпаривают до получения необходимого загустения....На основе мервоска изготавливают крем для ухода за кожаными изделиями, обувью. Делают мастику для пола, различные смазки, например, для колес."
Специално за тебе като трудно възприемащ изваждам от приведената по горе статия.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
https://savetivzemedelieto.bg/%D0%BF...1%D1%8A%D0%BA/
Троптина
При преработката на вощината се извлича само част от восъка. Остатъкът след тази преработка се нарича троптина и съдържа до 40% восък. Троптина също се дели на две качества. Първо качество троптина се получава, когато вощината се преработва без разтваряне във вода и пресуване. Такава троптина трябва да бъде суха, без примеси от мед и прашец, да има светлокафяв до кафяв цвят. При стисване в ръка трябва да образува топка, която не се разпада. Второ качество е тази троптина, която се получава след варенето и пресоването на вощината и първокачествената троптина. Тя не трябва да съдържа прашец и други примеси. Има кафяв до тъмнокафяв цвят и при стисване в ръка не се слепва поради по-ниското съдържание на восък. Восъкът от нея се извлича чрез екстрахиране с бензин и се използва само за технически цели.
Това е като "Накрая събирам трохите от масата, да нахраня гълъбите на терасата"
Ако наистина ти се чете сериозно влез тук, намери си интересната статия и чети: https://yandex.ru/search/?text=%D0%B...D0%B2&lr=10379
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ще се замеряме ли със статии? Хората ти пишат как оползотворяват това което ние хвърляме.Въпроса на колегата беше за какво може да се ползва троптината. Ама ти гледаш да блеснеш с "познанията" си в пчеларската наука , а не да помогнеш.
А източника на тая статия съм го дал в предните постове с желанието човек сам да си направи изводите. Но за съжаление на тебе трябва на дълго и на широко да се обяснява и пак да не разбереш.Това си е твое право. Зорлем хубост не става.
п.п. Я да ти плесна и аз един линк.Да видиш за какво се пише в настоящата тема тук.Не за восък, а за троптина.
https://yandex.ru/search/?text=мерва...t=1608108181.1
Айде сега с твоите камъни по твойта глава.Чети и се образовай!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Това отдавна го четох. Ти четеш, но вместо да осмислиш прочетеното се чудиш как да се заядеш. Първо не схвана смисъла на въпроса. Проблема не е как да се извлече всичкия восък от троптината. Проблема е какво полезно остава в нея след извличането на восъка. Топим - извличаме пчеларския восък, правим екстракция с бензин - извличаме техническия восък. В остатъка - мервата - остават куп полезни неща. Въпроса на Agro беше кои са те. Продължението на въпроса е - кои от тях се търсят на пазара и как се добиват те от мервата. Да не се окаже, че те са много по-ценни и скъпи от нищожното останало количество восък в нея.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))