Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
А какво мислиш за евентуално отделяне на "химия" в пчелните продукти? Как реагира полистирола с лекарствата?А с дима от пушалката?
"Химия" отделена откъде? Ако имаш предвид самия полистирол все си мисля, че са направени много тестове преди да започнат да ги произвеждат. Хиляди такива кошери се използват по целия свят от години, предполагам, че нямаше да е така, ако се намереха химически замърсители в пробите.

Лекарства? Не използвам лекарства. Есен и пролет давам Нозевит+, есен използвам АпиЛайф Вар, който си е предимно тимол.

Пушалка почти не използвам. Отварям кошерите рядко и обикновено не ги опушвам. Ако върху рамките има твърде много пчели, когато затварям капака и ще ги смачкам, тогава ги прибирам с четка или ги пушна само 1 път. Използвам някакви пелети Apicalm от Lega, за които се твърди, че отделят безвреден дим. Надявам се, че е така, но забелязах, че дима от тези пелети изобщо не мирише.

Разбрах, че пчеларите в село имат големи загуби тази зима. Един дори е с 90% смъртност. Защо ли е така? Някои предполагат, че е от някакви турски ленти, които са използвали. Дали са били стари или фалшиви, или по начало не си струват - не разбрах, но много са ги използвали и сега имат загуби. Не се знае точно каква е причината за тази смъртност. Аз имам 1 загубен още в Декември, предполагам, че по някое време е останал без майка. Но сега тези са ми добре и съм много доволна от развитието им.