Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
За целта въобще не е нужно да правиш инвестиция в пчелин, защото според горния коментар целта ти е чиста търговия. Ми просто, правиш си фирма, наемаш склад, изкупуваш мед, правиш анализи и го продаваш, така даже няма да се налага да делиш печалба и всички пчелари ще са доволни, ако им даваш заслужена цена. И ти си мислиш, че си открил топлата вода, ехе-хе-хе-хе... И точно там ще сбъркаш, в реализация де, щото акулите там са много, врели са, кипели са и се ядат една друга. Не си мисли, че ще ти дадат парче от баницата. В един момент, ако започнеш да подбиваш изкупна цена, ще си имаш достапроблеми с другите изкупачи, обществена тайна е, че в България съществува необявен картел в тази пазарна ниша.

Пък и между другото, тъй като заглавието на темата е КООПЕРАЦИЯ, запознат ли си със закона за кооперациите? Така както първоначално представяш нещата, си мисля, че си дълбоко некомпетентен или пък формата на организацията пред държавата ще има друго определение?
1. Кооперацията е сдружение на физически лица с променлив капитал и с променлив брой членове, които чрез взаимопомощ и сътрудничество осъществяват дейност за задоволяване на техни икономически, социални и културни интереси. Създават се от многобройни икономически слаби субекти с цел успешно конкуриране на едрия капитал. Wiki Нека да го наречем ООД за да не звучи така гръмко.

В крайна сметка, ако искам да ми е лесно ще съм прекупвач, но ако ще изкарам 10 000лв на година в/у гърба на някой (на този дето му дадох 10лв, а ще продам за 20лв) ... ми не ме кефи. Или ще заработя с него заедно 50 000 на година или ще си натискам клавишите и тия 10 000 ще ги заработя по-лежерно и по-бързо отколкото ще пакетират и продадат 1 тон мед.

2. Аз искам затворен цикъл от производство до продажба за да може пчеларя да получи повече пари отколкото ще получи от прекупвача и защото знае, че освен парите има дългосрочен бизнес.

Приемаме, че имам страхотната идея с изполването на Machine Learning мога да предположа какви ще са добивите всяка година. За да го направя имам нужда от хардуер (сървъри и т.н.), данни (времето и т.н.), средни добиви и т.н. но всичко това струва пари. Тоест имам супер идея и мога да я направя в гаража като ползвам лаптопа си и събера всички данни от някакъв ексел, но това няма да е готово за реална употреба и винаги нещо ще липсва. Идва обаче инвеститор и ми дава 1 000 000 долара да наема още няколко мозъка и да наема топ сървъри (да смятат бързо) и всички имаме общата цел да направим нещо много добро. Готово е. Продаваме го и фирмата е оценена на 50 000 000 долара, аз имам моите 5%, които са 2 500 000 и съм щастлив, а ако бях в гаража...?