Тази есен си направих няколко експеримента зa инвертиране на сироп с лимонена киселина.
Има различни рецепти включително и тук, според които при еднократно загряване и бавно охлаждане се инвертира на 100%.
Първи опит:
1кг. Захар, 0.5. вода 2грама лимонена киселина. Сиропа след загряване до 95С го оставих да се охлажда бавно. Лабораторният анализ показа 7.71% инвертирана захар.
Втори опит:
1кг. Захар, 1л. вода 2грама лимонена киселина. Сиропа го държах загрят до 95C в продължение на 80 минути. Лабораторният анализ показа 49% инвертирана захар.
Трети опит:
1кг. Захар, 0.5. вода 2грама лимонена киселина. Сиропа го държах загрят до 95C в продължение на 150 минути. Имаше силен аромат на карамелизирана захар(индикация за наличие на HMF) за разлика от другите 2 опита.
Лабораторният анализ показа 69% инвертирана захар и ХМФ 60.
Използвал съм уред за бавно готвене и не съм разбърквал сиропа. Вероятно ако го бях разбърквал резултатите щяха да са по добри.
ХМФ анализ направих само на последната проба.