Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Словенските карники са ройливи.И лесно минават от самосмяна към роене.Опит.Дръж ги под око.
    Днес е 9-ти ден от издърпването на майката и реших да ги отворя да видя, колко и какви маточници са сътворили. Познай, какъв е резултатът? Да, позна, в роево са
    Към 25 маточници на 3 пити, почти всички са дребни, не ми хареса нито един, но оставих 4 по читави на 3 пити. Вярно, че и самата словенка е дребна и доста тънка, но в сборната отводка снася много добре. Лошото е, че сега върви силна липа, а те висаят по рамките и не ебават да събират, ама здраве да е. Как да процедирам? Мога ли да разделя кошера на 2 с по 2 маточника всеки и да ги разположа така, че да разделя и летящата пчела? Така ще се прекрати ли роевото?

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от zx7r Виж публикацията
    Днес е 9-ти ден от издърпването на майката и реших да ги отворя да видя, колко и какви маточници са сътворили. Познай, какъв е резултатът? Да, позна, в роево са
    Към 25 маточници на 3 пити, почти всички са дребни, не ми хареса нито един, но оставих 4 по читави на 3 пити. Вярно, че и самата словенка е дребна и доста тънка, но в сборната отводка снася много добре. Лошото е, че сега върви силна липа, а те висаят по рамките и не ебават да събират, ама здраве да е. Как да процедирам? Мога ли да разделя кошера на 2 с по 2 маточника всеки и да ги разположа така, че да разделя и летящата пчела? Така ще се прекрати ли роевото?
    ... или втори вариант - местя целия кошер, на негово място поставям празен с 4-5 основи и пита с маточник? Би трябвало да мине номера

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    ... или втори вариант - местя целия кошер, на негово място поставям празен с 4-5 основи и пита с маточник? Би трябвало да мине номера
    Става ако има пчела е добре писа , че има паша което е още по- добре само , че щеше може би със старата майка вместо маточник щеше да е още по добре на мястото с летящите, че има едни омразе де си сакат майка плодна маточници и девици баш им не дават ищях за бачкане докато при други го няма този проблем.Най вероятно генетика или поне така казвам когато нещо не ми се връзва лигически.Ама това при мен де другаде може и да си всичко точно при туй разделяне иначе смяна на местата с някой тинейджър де се нужда е от анаболи пак върши работа ама има малко риск майки маточници и прочие.

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Става ако има пчела е добре писа , че има паша което е още по- добре само , че щеше може би със старата майка вместо маточник щеше да е още по добре на мястото с летящите, че има едни омразе де си сакат майка плодна маточници....
    Не са баш от теа омразе, къде разправаш, ама па са си пустиняшки от типа дето днеска им слагаш основа за градене, утре е целата прегризана по теловете и не от друго, ама е така, от яд
    Цепнах ги на 2 сутринта, както каза Майстора, а утре или вдругиден ще повторя упражнението, щото и сега вече разделени, гледам, пак бездействат и се трупат на прелката. Само не знам отводки от 2 рамки дали ще захранят добре новите майки.
    Имам един агресивен, дето го държа само за донор, та ще ги подсилвам по-натам

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Не са баш от теа омразе, къде разправаш, ама па са си пустиняшки от типа дето днеска им слагаш основа за градене, утре е целата прегризана по теловете и не от друго, ама е така, от яд
    Цепнах ги на 2 сутринта, както каза Майстора, а утре или вдругиден ще повторя упражнението, щото и сега вече разделени, гледам, пак бездействат и се трупат на прелката. Само не знам отводки от 2 рамки дали ще захранят добре новите майки.
    Имам един агресивен, дето го държа само за донор, та ще ги подсилвам по-натам
    Прогризването на основата се получава когато пчеларя я постави не когато е време, а когато на него му е хрумнало. Основа се гради при паша или сироп и наличието на температура било външна, било вътрешна.

Когато липсва майка или е в процес на възпроизвеждане на такава, пчелите не са адекватни и се получава това висене на прелките. Дори и да има майка, но кошера преместен на друго място и летящата пчела е останала на старото място, кошера временно е затихнал, но след седмица две е отново на линия. Трябва си време.

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    ...
    Когато липсва майка или е в процес на възпроизвеждане на такава, пчелите не са адекватни и се получава това висене на прелките. Дори и да има майка, но кошера преместен на друго място и летящата пчела е останала на старото място, кошера временно е затихнал, но след седмица две е отново на линия. Трябва си време.
    Чисто хипотетично, сега както са разделени, ако им поставя пита с открито пило, за да им намеря занимавка, шансът да започнаят да залагат роеви маточници е огромен, нали?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Чисто хипотетично, сега както са разделени, ако им поставя пита с открито пило, за да им намеря занимавка, шансът да започнаят да залагат роеви маточници е огромен, нали?
    Ако има майка няма да заложат нищо. Ако се е роил веднъж и сега както казваш си ги разцепил ще направят маточници, но едва ли ще се роят. Докато нямат майка са в полуработно състояние. Каквото и да ги правиш, няма да литнат, да се пребиват от работа. Активизират се когато майката е снесла повечко яйца и е необходимо захранването им. А за да не се роят случайно, че понякога се получава все пак си има начини, които пчеларя трябва да знае и които са описани подробно почти във всеки учебник/книга

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Разделяш на две,като след ден,разделяш още на две.Демек правиш 4 отводки на маточник.Важно е,при деленето да разделиш и летящата.При първото делене,като разделиш летящата и се поуспокоят,ги раздалечаваш още по метър,така че разстоянието м/у тях да е около 2м.,за да има място и за второто делене..

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Тази година установих че дори в роево и в присъствието на роеви маточници при отстраняването на майката семейството залага и свищеви. При мен 3 от 3 нямам идея дали винаги е така, малък ми е опит с роенето, за сега поне.
    П. П. И оставят майките да се излюпят.
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Тази година установих че дори в роево и в присъствието на роеви маточници при отстраняването на майката семейството залага и свищеви. При мен 3 от 3 нямам идея дали винаги е така, малък ми е опит с роенето, за сега поне.
    П. П. И оставят майките да се излюпят.
    Ти, ако знаеш при Друмев какви чудеса стават и ще ти падне шапката.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •